OLJE OG GASS

Fagforening mener kritikk av 2-4-ordningen kan være «avtalt spill»

Arbeidsgiverne åpner for å snu alle steiner for å få ned kostnadene.

Debatten om den særnorske 2-4-ordningen har igjen blusset opp.
Debatten om den særnorske 2-4-ordningen har igjen blusset opp. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. mars 2015 - 13:21

Mens norske fagforeninger kjemper for å beholde den særnorske 2-4-ordningen, har arbeidsgiversiden åpnet opp for at røffere tider i bransjen kan gjøre at man må «snu alle steiner for å redusere kostnadene».

Tidligere denne uken gikk fagforeningen Lederne hardt ut på sine nettsider med et forsvarsskrift av 2-4-ordningen.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

– Avtalt spill

– Offshoreansatte får kritikk for høye lønninger og gunstige arbeidstidsbestemmelser. Men det er ingen som stiller spørsmål ved de som egentlig høster inn gevinstene: Investorer og andre oljeaktører.

Dette sier hovedtillitsvalgt for fagforeningen Lederne i Statoil, Per Helge Ødegård i artikkelen på foreningens nettside.

Der går både Ødegård og Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke hardt løs på «oljeaktørene», deriblant Norsk olje og gass, som skal ha trukket frem britisk sokkel som en suksesshistorie, der britene både er flinkere og billigere enn Norge.

– Ifølge rapporten fra Oil and Gas UK Activity Survey, ligger britenes produksjonseffektivitet på omtrent 60 prosent og her har britene ligget de siste 10 årene. Dette er langt under det norske som anslås til å ligge på rundt 80 prosent, heter det i artikkelen.

– Vi skjønner ikke helt hvorfor britene får så mye fokus. Spesielt når vi i Norge produserer over dobbelt så mye, med halvparten så mange som de gjør på britisk sokkel. Dette gjør at vi lurer på om det er avtalt spill. Hvem er det som egentlig tjener på dette, spør Ødegård.

Les også: – Finn en løsning uten folk i Nordsjøen. Da er problemet løst

– Gir ikke mening

Fagforeningen forklarer at dersom man sammenligner den britiske rapporten med konjunkturrapporten fra Norsk olje og gass og andre rapporter, så vil man se et stort gap.

– I motsetning til Oil and Gas UK Survey er ikke Norges mål tallfestet når det gjelder resultater fra foregående år, eller hva som er målet fremover, skriver Lederne i artikkelen.

Ødegård mener det ikke gir noen mening at man skal følge britene.

– Vi stiller spørsmål ved hvorfor man skriver vage konklusjoner om resultater og mål. Det virker ikke logisk at Norge skal følge det som skjer på britisk sokkel når det i prinsippet betyr at vi skal gå ned i produksjonseffektivitet. Det kan virke som om det drives lobbyvirksomhet for å skjule noe eller noen, mener Ødegård.

Les også: Jobbet 2-4-turnus. Fant opp unikt pumpesystem på fritiden

Misbruker statistikk

Lederne mener videre at statistikk rundt arbeidstidsordninger blir misbrukt i debatten om 2-4-ordningen.

– Det blir ofte fremstilt slik at offshoreansatte har gunstige arbeidstidsbestemmelser. Et årsverk på sokkelen er det samme som for skiftarbeid i industrien på land. En sokkelarbeiders arbeidsdag er ikke på 7,5 timer, men 12 timer. I tillegg tilbringes resten av døgnet på installasjonene. På denne måten spiser arbeidsgiver av fritiden til de ansatte, argumenterer Lederne.

De presenterer følgende moteksempel:

– En tankevekker for kritikerne kan kanskje være følgende observasjon om vanlige arbeidstidsordninger på land: Åtte timer i 230 arbeidsdager = 1840 timer = 76,6 dager = 2,5 måned. Man kan altså misbruke statistikk til å si at alle som jobber dagtid har fri 9,5 måneder i året.

Les også: – Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

– Feil blir sannhet

Etter at inlegget til Lederne ble publisert på mandag har det blitt sett 45.000 ganger, ifølge kommunikasjonsrådgiver Lene Ljødal.

Hun sier at de i utgangspunktet ikke frykter at ordningen blir fjernet.

Likevel frykter de at det de oppfatter som feilinformasjon om 2-4-ordningen blir spredt og etablert som sannheter.

– Det vi reagerer på er at disse meningene blir gjentatt så mange ganger og hvordan det påvirker andre oljeaktører, media og politikere. Gjentakelsen er med på å gjøre det til en sannhet - uten hold. Dersom disse tiltakene skulle blitt innført i dag hadde det vært brudd på de lovene som Stortinget og regjeringen har nedsatt. Her tenker vi da på blant annet arbeidsmiljøloven og petroleumsloven, sier Ljødal til Teknisk Ukeblad.

Snu alle steiner

Direktør for arbeidslivsforhold i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Jan Hodneland, sier i en uttalelse til Teknisk Ukeblad at 2-4-ordningen er avtalt mellom bedriftene og fagforeningene.

– Hvis det skal endres må dette være en prosess hvis formål er å se på alternativer. Hvis oljeprisen holder seg lav med tilsvarende lav inntjening er det naturlig for bedriftene å snu alle steiner for å redusere kostnadene. Å vurdere arbeidsplaner og å se alternative løsninger blir en del av dette, sier han.

Hodneland mener at å se til Storbritannias rotasjonsordning kan være fornuftig. Han fremhever bemanningsforskjellene på britisk og norsk sektor.

– Arbeidstiden på engelsk sokkel er nok den mer lik det man finner i maritim sektor. Dette gjør det mulig å ha en lavere bemanning på engelske plattformer enn det vi ser i Norge, sier han.

Les også: Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne

– Overføring av arbeid til land

– Dette gir engelsk sokkel en konkurransefordel fremfor det man finner i Norge, med mindre man i Norge klarer å kompensere for dette gjennom høyere produktivitet og en mer effektiv bruk av teknologi, forklarer direktøren.

Han mener blant annet at overføring av arbeid til land kan være fornuftig i et slikt perspektiv.

– Da kan man utnytte teknologien til både å redusere kostnader samtidig som driften kan bli mer effektiv, sier han.

Les også: Kraftselskapet slet med å finne ingeniører - nå strømmer de til fra oljebransjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.