KRAFT

– Elektrifisering øker CO2-utslippene

Norsk vannkraft erstattes med skitten kullkraft.

FOTO: Statnett
FOTO: Statnett Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
15. nov. 2012 - 07:29

På et frokostseminar i går tegnet seniorkonsulent Ole Løfsnæs i konsulentselskapet Pöyry et kritisk bilde av planene om elektrifisering av norsk sokkel.

– Elektrifiseringen av sokkelen vil føre til at mindre fornybar kraft eksporteres fra Norge til Europa. På kort sikt, fram til ca. 2021-2022 vil CO2-prisen være så lav at når du fjerner norsk fornybarproduksjon fra Europa, må de bruke kullkraft isteden. Det betyr at man får en netto utslippsøkning av elektrifiseringen, og ikke en utslippsredusering, sa Løfsnæs.

Les også: Kull fortrenger gass i Europa

Bedre med gasskraft

Han understreket at fra 2022 og utover vil CO2-prisen øke, slik at gasskraft som blir alternativet i Europa hvis kraften fra Norge uteblir. Det vil gjøre at elektrifisering kan gi en positiv effekt på CO2-utslippene.

– Den gasskraften vil produseres av kraftvarmeverk (CCGT, som lever både kraft og varme), og disse er mer effektive enn turbinene på plattformene, sier Løfsnæs.

 

Han sa det var andre tiltak enn elektrifisering som er billigere for samfunnet å gjennomføre først. Samtidig understreket han at uansett hvor mange utslippskvoter man sparer i Norge, vil EUs kvotehandelssystem gjøre at kvotene kjøpes andre steder, slik at den europeiske utslippsveksten blir den samme.

– Man får en utslippsreduksjon nasjonalt. Men med dagens klimapolitikk i EU vil de samlede globale være uforandret, understreket Løfsnæs.

Les også: – Krafteksport øker CO2-utslippene

Brenne kvoter

Men det finnes alternativer til elektrifisering.

– Hvis målet er å redusere utslippene, hvorfor ikke kjøpe kvoter og så brenne dem, foreslo Gavin Bell fra Pöyry i diskusjonen etter Løfsnes’ presentasjon.

– Men da reduserer man ikke de innenlandske utslippene, påpekte Energi Norge-direktør Sigrid Hjørnegård.

– Nei, men man kan ikke si at vi skal redusere utslipp hvis det ikke er slik at man reduserer utslipp, men at de kun reduseres i Norge, sa Bell.

Maner til langsiktighet

Nestleder Kari Elisabeth Kaski i miljøstiftelsen Zero mener imidlertid at det er lite relevant å se på elektrifisering av sokkelen i et så kort tidsperspektiv som det Pöyry gjør.

– Vi snakker om å gi kraft fra land til oljefelt som vil være i drift til slutten av dette århundret, og da må vi gjennomføre investeringsbeslutningen i dag. Samtidig legger hele Europa om kraftmarkedet sitt, kullkraft fases ut til fordel for fornybar energi. Elektrifisering av sokkelen er derfor fortsatt et av de viktigste klimatiltakene vi kan gjøre, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Vil ha lengre og dyrere offshorekabel

Flytende kraftverk kan gi strøm til sokkelen

Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.