IT

Eksplosjon av innsynskrav

FIREDOBLING: Arkivmedarbeiderne i statsforvaltningen får mer å gjøre etter at OEP har åpnet. Så langt er trafikken firedoblet.
FIREDOBLING: Arkivmedarbeiderne i statsforvaltningen får mer å gjøre etter at OEP har åpnet. Så langt er trafikken firedoblet. Bilde: Mona Strande
Espen Zachariassen
27. mai 2010 - 15:02

Bestillinger av innsyn i offentlige dokumenter har gått i taket i løpet av de få dagene som Offentlig elektronisk postjournal (OEP) har vært i drift.

Inntil i forrige uke var det kun landets nyhetsredaksjoner som hadde elektronisk tilgang til postjournalene over inn- og utgående brev og e-post i departementene og deres underliggende etater. Da ble det kalt elektronisk postjournal, EPJ, og hadde fungert på samme plattform driftet av Ergogroup i 17 år.



For alle

Den nye tjenesten er derimot tilgjengelig for alle, og det har gitt merkbart økt trafikk.

Les mer her: Nå kan alle se statens dokumenter

- I løpet av fire dager etter pinse kom det inn flere krav om innsyn enn det normalt kommer i løpet av en to ukers-periode, sier seniorrådgiver Jon Håkon Odd, fagansvarlig for OEP hos Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi).



Firedobling

Den første spede statistikken viser at det kom inn 1349 forespørsler det første døgnet og 3500 den første uken etter at OEP åpnet.

Det var til gjengjeld en kort uke på fire dager etter pinsehelgen. Til sammenliging ble det registrert 6671 krav om innsyn i hele april på den gamle plattformen.

Det er omtrent fire ganger så mye trafikk på ny mot gammel plattform.

- Vi snakker om høy trafikk,og det blir spennende å se utviklingen fremover, sier Jon Håkon Odd til Teknisk Ukeblad.



Mest i UD

Utenriksdepartementet mottar flest bestillinger gjennom den elektroniske kanalen, og trenden har tiltatt i en nye journaltjenesten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- I april fikk UD inn 409 bestillinger på den gamle plattformen, mens det kom inn 569 bestillinger på den nye i løpet av den første uken, illustrerer seniorrådgiveren.



Mer å gjøre

Arkivmedarbeiderne vil få enda mer å gjøre i tiden fremover. For ennå er bare noen departementer og direktorater flyttet over på den nye plattformen.

- For å delta i OEP må virksomhetene oppgradere saks-og arkivsystemene sine. Dette er en jobb som vil ta noe tid. Difi er klare til å fase inn de resterende virksomhetene og regner med at de fleste postjournalene er på plass på den nye plattformen før årsskiftet, sier Odd.



Klage og datalagring

Til nå er «Klage» er det mest brukte søkeordet, etterfulgt av «fildeling».

«Datalagring» er et populært emne å be om innsyn i. Bare «Skatteavtale Norge – Kypros» er mer etterspurt.

Tett bak følger «legalisering av marihuana til medisinsk bruk».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.