IT

Droppet anbudsrunde på satellitt

SATELLITT: Cato Halsaa, administrerende direktør i Telenor Satellite Broadcasting, er overrasket over at Forsvaret ikke har lagt driften av satellitten ut på anbud.
SATELLITT: Cato Halsaa, administrerende direktør i Telenor Satellite Broadcasting, er overrasket over at Forsvaret ikke har lagt driften av satellitten ut på anbud. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
10. feb. 2010 - 08:32

Fakta

Telenor Sattelite Broadcasting har 164 ansatte og der det eneste selskapet som drifter satelitter i Norge.

I dag distribuerer selskapet mer enn 230 digitale tv-kanaler og 85 digitale radiokanaler via 1 grad vest. Signalene tas ned i Nittedal, London, Stockholm og Sofia.

Telenors første satellitt ble kjøpt brukt i England i 1992. Den sjette Thor-satellitten ble skutt opp fra Fransk Guyana i oktober i fjor. Sistnevnte kostet rundt 1,3 milliarder og Halsaa tror Thor 7 vil komme på det samme.

Lenge ble det vurdert å inngå et samarbeid med Nærings – og handelsdepartementet og Telenor om et helnorsk prosjekt. Det såkalte StatSat-prosjektet ville gitt Forsvaret samme kapasitet, men ble anslått til å være dyrere totalt sett.

Norges eneste satellittoperatør, Telenor Satellite Broadcasting, reagerer på fremgangsmåten. I et brev til Forsvarsdepartementet skriver selskapet det «registrerer at det ikke blir noen anbudsprosess for satellittkapasitet slik aktuelle interessenter har forventet.»

Les også:

– Ble overrasket

– Vi ble overrasket over at Forsvaret inngår en avtale med Hisdesat uten at det har vært en anbudsprosess som vi og andre kunne delta i, sier administrerende direktør Cato Halsaa, til Teknisk Ukeblad.

Han stiller spørsmål ved hvor mange alternativer Forsvaret har innhentet bindende eller sammenlignbare tilbud fra, og hvorfor Telenor og deres internasjonale samarbeidspartner ikke har fått levere pristilbud på den samme kravspesifikasjonen som Hisdesat.

– Forsvaret har uformelt gitt oss informasjon om dette prosjektet, men vi har aldri fått mulighet til å gi et tilbud, sier. Halsaa. Han forteller at selskapet har vært i kontakt med andre interessenter som også har uttrykt forbauselse over at det ikke er innhentet formelle pristilbud på sammenlignbare løsninger.



Trodde på anbud

Han lurer på hvilket grunnlag Forsvaret har brukt for å vurdere kapasitet og kostnad ved en leveranse fra Telenor Satellite Broadcasting, da selskapet aldri har gitt noen informasjon som kan danne grunnlag for en slik vurdering.

– Det burde ha vært lagt til rette for at norsk næringsliv kunne delta i dette anbudet. Vi trodde kontrakten skulle ut på anbud, så vi kunne hatt en konkurranse på dette. Men da Forsvaret bestemte seg for løsning, gikk de direkte inn i et forsvarssamarbeid med Spania, sier Halsaa.



– Løpet er kjørt

Hisdesat er kun en operatør, på linje med Telenor Satellite Broadcasting, og må derfor også ut å kjøpe satellitt i markedet. Der kan det åpne seg muligheter for norske teknologileverandører, men døren er trolig lukket for Telenor Satellite Broadcasting etter som Hisdesat allerede er valgt som operatør.

– Vi regner med at løpet er kjørt og tror ikke at denne saken stoppes av Stortinget, legger Halsaa til.



- Betydelig arbeid

Ifølge Else Helene Feet, avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet, ble det helt frem til beslutningen om samarbeid med Spania lagt ned et betydelig arbeid i å finne nasjonale alternativer til et internasjonalt materiellsamarbeid.

- Valg av et materiellsamarbeid med Spania er basert på omfattende saksforberedelse og ekstern kvalitetssikring. Den eksterne kvalitetssikringen konkluderte med at et bilateralt samarbeid med Spania og det spanske selskapet Hisdesat var den beste løsningen for Forsvaret og staten, blant annet med hensyn til levetidskostnader, organisering og gjennomføringsevne, utdyper hun.







Forbereder sin 7. satellitt

Få måneder etter at Thor 6 fant sin plass i rommet er Telenor i gang med planleggingen av navnebror Thor 7.

– Vi har gjort det mye bedre i markedet med Thor 6 enn vi hadde trodd og er i ferd med å fylle kapasiteten. Da er det naturlig at vi planlegger neste satellitt, sier Cato Halsaa i Telenor Satellite Broadcasting.

Telenor håper at Thor 7 kan være oppe mot slutten av 2012 eller begynnelsen av 2013. Det er rundt ett år før den spanske satellitten kommer opp.

Sivil satellitt

– Det Forsvaret kunne ha gjort var å sette sin nyttelast på en sivil satellitt. Det er mange land som har gjort det tidligere, sier Halsaa.

Telenor Satellite Broadcasting ville vært villig til å vurdere andre alternativer enn Thor 7 i samarbeid med norske og internasjonale partnere for å tilfredsstille Forsvarets krav til løsning.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.