IT

Dette kontrollrommet styrer beredskapen i Rio

Nå vil Norge lære av IBMs løsninger for smarte byer.

I dette operasjonsrommet sitter representanter for 30 offentlige etater samlet i Rio de Janeiro. Tirsdag fortalte IBM norske myndigheter om løsningene deres for smarte byer.
I dette operasjonsrommet sitter representanter for 30 offentlige etater samlet i Rio de Janeiro. Tirsdag fortalte IBM norske myndigheter om løsningene deres for smarte byer. Bilde: IBM
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
12. des. 2012 - 09:49

I Rio de Janeiro sitter representanter for 30 etater samlet i et felles operasjonssenter for å overvåke og forsøke å forutse hendelser i byen. Systemene i operasjonssentralen ble satt opp av IBM.

Guru Banavar, IBMs tekniske toppsjef for offentlig sektor, fortalte tirsdag statsråd Rigmor Aasrud om løsningene.

Markedet for IT-løsninger til smarte byer er sterkt voksende. Ifølge IDC Government Insights, vil markedet for slike løsninger nå 57 milliarder dollar innen 2014, skriver New York Times.

Les også: 

Ingen vet når en elektronisk pasientjournal kan være klar

Slik blir det moderne Politi-Norge  

Felles operasjonsbilde

Alt fra opplysninger om trafikk til værmeldinger blir visualisert i operasjonssentralen. Systemene samler dataene og bruker algoritmer for å identifisere mønstre og utviklingstrekk.

– Målet er å skape en felles forståelse - et felles operasjonsbilde, forteller Banavar, som er i Oslo i forbindelse med Nobelkonserten.

Systemene til operasjonssentralen integrerer data fra 30 etater. Målet er blant annet økt beredskap mot kriminalitet og naturkatastrofer.

Les også: Denne teknologien kan hjelpe demente

Fikk en vekker

Vi har så mye data, så mye informasjon, men utfordringen er å samle og analysere det, slik at folk og myndigheter kan fatte gode beslutninger, forteller Banavar.

Vi har så mye data, så mye informasjon, men utfordringen er å samle og analysere det, slik at folk og myndigheter kan fatte gode beslutninger, forteller Banavar.Systemene i operasjonssentralen i Rio de Janeiro skal gjøre at byens myndigheter sitter med et felles operasjonsbilde. IBM

Rio de Janeiro ble vekket etter en omfattende flom i 2010. Da startet prosjektet med den nye operasjonssentralen.

– Det var en vekker, på samme måte som dere har fått en vekker, sier Banavar.

Aasrud lytter interessert, gjennom vinduene bak henne, troner Høyblokka i Regjeringskvartalet, som et dystert minne om hvor galt det kan gå også i Norge.

Les også: Vil selge droner til politiet

Organiseringen er det vanskeligste

IBM-sjefen legger til at det først og fremst er en organisatorisk og politisk utfordring å få til noe slikt, ikke en teknologisk utfordring.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På spørsmål fra Aasrud om hvordan alle etatene klarer å samarbeide på en slik måte:

– Det er ikke noe som er enkelt å få noe til. Den første forutsetningen er at det blir en sterk ambisjon hos en leder, forteller Banavar.

I Rio tok borgermesteren selv ansvar for prosjektet, og oppbyggingen av operasjonssentralen startet med etatene som var under hans kontroll.

Les også: Microsoft vil overvåke TV-seere

Byene er viktigst

På spørsmål fra Aasrud om hvordan Banavar ville bygget opp noe liknende i grisgrendte Norge sammenlikner han Norge med Chile, der IBM også har hatt liknende prosjekter.

– Tilfellet Chile er ganske likt Norge. Jeg ville identifisert de viktigste urbane sentrene og startet med dem, sier teknologidirektøren.

Administrasjonsministeren legger til at noen av de største ulykkene i Norge, togulykken på Åsta og brannen på Scandinavian Star skjedde langt unna bysentrum.

Les også:

Ekstremvær kan lamme Helse-Norge  

I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Søknader, skjemaer og rapporter på papir skal vekk

Dette er den nye norske superradaren  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.