T2

Dette gjør du når Iphone-laderen tar kvelden

Bytte, fikse eller unngå?

Apples Lightning-kabler har en lei tendens til å slites i overgangen mellom ledning og plugg.
Apples Lightning-kabler har en lei tendens til å slites i overgangen mellom ledning og plugg.
Marius ValleMarius ValleJournalist
9. aug. 2015 - 19:33

Apples Lightning-plugg ble introdusert sammen med iPhone 5 i 2012.

Dette er en avansert plugg som brukes i stedet for standard USB. Den kan settes inn to veier, og har en mikrobrikke som forteller telefonen om den er sertifisert etter Made For iPhone/iPad/iPod-programmet (MFi).

Foruten å være mer praktisk enn en standard Micro USB-kabel, som «alle» andre telefoner bruker, har Lightning-kablen rykte på seg om å ikke tåle all verden.

I Apples kundestøtteforum finnes det en hel del klager på at ladekabelen som følger med iPhone og andre enheter fort blir ødelagt. Det finnes til og med en Tumbl dedikert til ødelagte Apple-kabler.

Les også: 25 smarte tips og triks til iPhone

Dårlig design?

Så spørs det om det store antallet klager heller skyldes det store antallet solgte Apple-produkter enn spesielt dårlig design.

Vi forhørte oss med Elkjøp, som er en av landets største elektronikkforhandlere.

– Lightning-kabler er et av våre aller mest solgte produkter, og ser man prosentvis på hvor mange av kundene våre som kontakter oss om disse i etterkant av kjøp, skiller ikke kablene seg nevneverdig ut fra annet vi har i butikkene våre, sier kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt.

En kjapp spørrerunde i TU-redaksjonen tyder imidlertid på at det ikke er helt uvanlig å oppleve dette problemet. Kabelen på bildet øverst i artikkelen er fotografens egen, og den ser ut til å være et ganske typisk eksempel.

9 tips: 27 nyheter i Apple iOS 9

Ledningsbrudd

Det vanligste problemet vi leser i forskjellige internettfora later til å være ledningsbrudd i kabelen, og dette oppstår som regel nedenfor beskyttelsesstrømpen på pluggen.

Skjer dette, er det lite du kan gjøre, med mindre du har loddebolt og godt humør. En ny Lightning-kabel koster omtrent 200 kroner, som er ikke så rent lite absurd for en kabel.

En vanlig Micro USB-kabel koster deg noen få tiere. Disse er rett nok ikke like kompliserte som Lightning-kablene, men likevel.

Så hva kan du gjøre?

Les også: SIM-kortets dager er snart talte

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Skaffer du deg en Lightning-kabel fra en annen produsent, kan du få et produkt som tåler mer juling. Denne er fra MOS og heter Spring.
Skaffer du deg en Lightning-kabel fra en annen produsent, kan du få et produkt som tåler mer juling. Denne er fra MOS og heter Spring.

Kjøp en annen kabel

Er du innenfor garantitiden, vil du trolig kunne få ny kabel om du reklamerer til selger. Schmidt i Elkjøp forteller at stort sett alle som kommer tilbake til dem med ødelagt kabel får ny.

Skal du kjøpe en helt ny kabel, er det et godt råd å gå for en kabel som kanskje tåler mer. Det finnes en rekke alternativer på markedet, men vær oppmerksom på at mange av disse koster vel så mye som den originale.

Det er imidlertid også mulig å finne kabler til noen tiere. Da kan det være snakk om piratkabler. Det vil si kabler laget uten at produsenten er MFi-godkjent. Da kan du oppleve at telefonen gir deg beskjed om at kabelen ikke er sertifisert, og at ladingen stopper opp.

Les også: Dette er ryktene om iPhone 7

Forsterk kabelen din

Hvis kabelen ikke er ødelagt, og du vil spare deg for en fremtidig utgift, kan du ganske enkelt forsterke kabelen. Det gjør du med en krympestrømpe, eller krympeslange.

Dette er en slange som tres utenpå for eksempel ledninger som er loddet sammen, for å isolere dem. Når slangen varmes opp, krymper den.

Ved å plassere en slik over den eksisterende beskyttelsesstrømpen på kabelen, gjerne i både Lightning- og USB-endene, reduseres bevegelsene her, og faren for brudd reduseres.

Krympeslanger får du kjøpt i de fleste forretninger som selger kabler og annen elektrisk rekvisita, som for eksempel Clas Ohlson eller Biltema.

Du vil i tillegg trenge en varmekilde, som en varmepisol eller en gassbrenner. Til nøds kan du klare deg med en lighter, men vær oppmerksom på at slangen ikke krymper før du når 100 grader eller mer. De skal heller ikke utsettes for direkte flammer.

Vi anbefaler at du prøver med en annen kabel før du går løs på Lightning-kabelen din.

Les også: Batteriet i denne er fem ganger større enn i Iphone 6

Er kontaktene på pluggen skitne, kan du oppleve at du får problemer med å lade telefonen din.
Er kontaktene på pluggen skitne, kan du oppleve at du får problemer med å lade telefonen din.

Lader ikke telefonen din?

Noen kan oppleve at iPhone ikke vil lade, selv om pluggen er i telefonen. Dette kan ha flere årsaker.

Forsøk først å sette ladekabelen i en annen USB-lader eller en PC. Fungerer det å lade her, er problemet USB-laderen. Undersøk at USB-pluggen kan føres helt inn i laderen. Forsøk å lade noe annet med den samme laderen for å sjekke at den faktisk leverer strøm.

Om alt er i orden, kan det være lurt å rette oppmerksomheten mot selve pluggen. Et selvopplevd eksempel er at telefonen bare vil lade om Lightning-pluggen sitter en gitt vei. Dette viste seg å skyldes skitt på selve pluggen.

Du kan vaske den med en bomullspinne og et egnet vaskemiddel, som isopropanol. Det er verdt å forsøke å vaske med vann før du går løs med andre midler.

Men sørg for all del for at pluggen er helt tørr før du setter den inn i telefonen igjen.

Vi åpnet en iPhone 6: Vi åpnet iPhone 6: Overraskende enkelt

Rusk i kontakten?

Er pluggen skitten, kan det imidlertid være lurt å spørre seg hvorfor.

Har du rusk inni ladeporten på telefonen din, bør du helst bruke trykkluft for å fjerne det. Å plukke inni med for eksempel en tannpirker kan skade kontaktene.
Har du rusk inni ladeporten på telefonen din, bør du helst bruke trykkluft for å fjerne det. Å plukke inni med for eksempel en tannpirker kan skade kontaktene. Falcon
Som VG tidligere i sommer tipset om, kan Lightning-porten på telefonen være full av lommerusk. Dette er ganske lett å plukke ut med for eksempel en tannpirker.

Vi vil imidlertid anbefale at du bruker en tannpirker med gummitupp, ettersom hard plast potensielt kan skade selve ladeporten.

Har du tilgang til trykkluft er det enda bedre alternativ.

Det enkleste trikset...

...er selvsagt å behandle kabelen pent. Ikke trekk i ledningen, men heller selve pluggen når du er ferdig å lade.

Pass også på å ikke bøye kabelen i overgangene mellom plugg og ledning.

Les også: 12 Google-triks som gjør hverdagen enklere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.