IT

Byttet hjernen i nødnettet

Kraftig oppgradering natt til tirsdag.

Grundig testet: Den nye maskin- og programvaren i nødnettet har vært grudig testet før den ble satt i drift i natt.
Grundig testet: Den nye maskin- og programvaren i nødnettet har vært grudig testet før den ble satt i drift i natt. Bilde: Motorola
27. aug. 2013 - 13:54
Vis mer

Natt til tirsdag har det nye digitale nødnettet byttet hjerne.

Mandag kveld ble serverne, ruter og svitsj, som har vært plassert på hemmelig sted i Norge, byttet ut og erstattet med to mer moderne systemer.

Begge på hemmelig plassering.

Hver av de to skal kunne gjøre hele jobben om det ene faller ut, men de skal også øke kapasiteten i nettet. Oppgraderingen er også vesentlig mer energiøkonomisk enn før.

Les også: Nødnettet trenger mer spektrum

Ny programvare

I tillegg til maskinvareutvidelsen har nødnettet også fått ny kjerneprogramvare i serverne.

Ved å gå fra versjonen som kalles Dimetra 6 til versjon 8, har nettet fått mye ny funksjonalitet. '

Denne oppgraderingen introduserer også TEDS - TETRA Enhanced Data Service som vil gi et kraftig løft i datakapasiteten i nettet. Kapasitetsøkningen gjør det mulig å bruke datatjenester på nødnettet mye mer effektivt enn i dag.

Nå skal det sies at selv om økningen er betydelig fra dages 12 kbit/s til 80 kbit/s, er det lite i forhold til det vi er vant med i mobilnettene. Derfor er nødnettene over hele verden på jakt etter mer frekvenskapasitet slik at de bl. a. kan overføre video og andre tjenester som krever mer kapasitet.

Les også: Politiet må bruke IT-løsninger fra 70-tallet

Klar for LTE

– Denne oppgraderingen har også klargjort nødnettet for bruk av LTE. Det betyr ikke at det er en funksjon vi kan ta i bruk nå, men om vi skulle få tildelt spektrum, eller få i stand en avtale med teleselskapene, er det tekniske grunnlaget nå på plass, sier siv. ing. og prosjektleder for nødnettet i Direktoratet for Nødkommunikasjon, Dagfinn Sjøvik.

Oppgraderingen som har gjennomført har vært godt planlagt lenge.

Direktoratet ba brukerne forberede en mulig nedetid på fra en til tre dager, men i praksis tok oppgraderingen til den enkelte en halvtime. I løpet av rundt 12 timer ble alle nødsentralene, som var bemannet av folk fra både leverandører og nødetater, oppgradert.

Basestasjoner: Når Nødnettet  er ferdig om et par år vil det ha 2100 basestasjoner. I dag er 280 i drift.
Direktoratet ba brukerne forberede en mulig nedetid på fra en til tre dager, men i praksis tok oppgraderingen til den enkelte en halvtime. I løpet av rundt 12 timer ble alle nødsentralene, som var bemannet av folk fra både leverandører og nødetater, oppgradert.Basestasjoner: Når nødnettet er ferdig om et par år, vil det ha 2100 basestasjoner. I dag er 280 i drift. DNK

- Vi har holdt på siden i går kveld og i løpet av natten har over 150 personer vært involvert. Det var litt ekstra spennende midt på natten i forbindelse med noen transmisjonslinjer, men det ble raskt løst. Nå er alle de 240 basestasjonene og 8000 brukerne er koblet til det nye systemet, sier Sjøvik.

Les også: Kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene

Snart ferdig

Når nødnettet er ferdig, vil det være opptil 2100 basestasjoner.

Oppgradering til den nye sentralløsningen har vært et viktig element for å gå videre med utbyggingen som er planlagt ferdig ved utgangen av 2015.

I motsetning til de vanlige mobilnettverkene, er basestasjonen i nødnettet knyttet sammen i en ringstruktur.

Hvis en kommunikasjonsvei skulle brytes, kan basestasjonene få signal den andre veien.

Les også:

Her har politiet full oversikt

Nødsambandet sviktet under tunnelulykken  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.