BYGG

Byggebransjen skal redusere kostnadene med 20 prosent innen 2020

Slik mener de det kan gjøres.

Hele byggebransjen er enige om at potensialet for forbedring i bransjen er stort.
Hele byggebransjen er enige om at potensialet for forbedring i bransjen er stort. Bilde: Mari Gisvold
26. jan. 2016 - 10:44
Vis mer

Ved å utvikle veiledere om hvordan man gjennomfører prosjekter etter beste praksis, demonstrasjonsprosjekter og se på prosjektgjennomføring, skal bygg- og anleggsnæringen redusere kostnadsnivået med 20 prosent innen 2020.

Det ble understreket på BA2015- konferansen tirsdag morgen.

– Hovedmålet har vært å produsere leveranser som kan bidra til en forbedring i norsk bygg- og anleggsnæring. Fokuset vårt har vært videreutvikling av beste praksis slik at hele bransjen kan dra nytte av metoder, verktøy og erfaring fra de prosjektene som har blitt gjennomført på best mulig måte, sier Halvard Kilde, administrerende direktør i Metier.

Behov for endring

BA2015 er et program innenfor bygg- og anleggsnæringen som innhenter, videreutvikler og implementerer prosesser, systemer og kunnskap som målbart forbedrer effektiviteten innen bygg- og anleggsprosjekter.

Prosjektet ble igangsatt i 2012 og hadde ved utløpet av 2015 resultert i syv nye veiledere om alt fra best praksis i tidligfase av prosjektene til prosjektering, ferdigstillelse, Offentlig privat samarbeid, BREEAM, HMS og Lean.

– Målene i bransjen er klare. Innen 2020 skal vi ha redusert kostnadsnivåene våre med 20 prosent, sier Sverre Tiltnes, direktør i Bygg21.

Tiltnes mener det er tre faktorer som må endres for at dette skal være mulig.

– Vi må ha bred kompetanse i alle ledd, et enklere regelverk og ta inn over oss behovet for endringer i bransjen, sier han.

Store effektivitetesforskjeller

Til tross for endringene i markedet, har endringene i bygg- og anleggsnæringen vært små de siste årene.

Tiltnes viser til at de gode planprosessene i byggeprosjekter er syv ganger så effektive som de dårligste planprosessene.

– Her har vi mye å gå på. Vi gjør oss en bjørnetjeneste om vi tror dette har blitt bedre, sier han.

Og legger til at han håper bransjen tar innover seg prosjektene i beste praksis, og bruker kunnskap fra gode prosjekter på en langt bedre måte enn i dag.

Få endringer

Tiltnes er ikke alene om å mene at bransjen må begynne å lære av seg selv.

– Bransjen har ikke endret seg mye de siste 20 årene. Jeg er overbevist om at nøkkelen til det virkelig store kostnadsreduksjonspotensialet, hvor vi kan snakke om store besparelser, er samspillet mellom alle aktørene. Vi må se til andre prosjekter, samarbeide helt fra starten og utvikle nye gjennomføringsmodeller tilpasset prosjektet, kontra å tilpasse prosjektet til gjennomføringsmodellen, sier Ole Petter Thunes, administrerende direktør i Rambøll.

Han viser videre til BA2015s utviklede kostnadsdatabase.

– Om vi klarer å bruke den så vi blir i stand til å sammenlikne prosjekter mot hverandre er forutsetningen for å bli bedre stor. Da kan vi se hva vi gjorde i de prosjektene som gikk godt og sammenlikne de med de prosjektene som gikk over budsjett. Ved å ta utgangspunkt i de gode prosjektene kan vi dermed bli bedre og bedre, sier han.

Må dele erfaringer

Ståle Rød, administrerende direktør i Skanska, mener viljen til å endre seg er essensiell om man skal oppnå en endring i bygg- og anleggsnæringen.

– Vi må utvikle en samlet kompetanse på prosjektgjennomføring i den norske bygg- og anleggsnæringen. Vi må være villige til å dele erfaringer og lære av hverandre for å bli bedre, sier han.

Rød mener videre at bransjen selv må ta grep for å bedre det dårlige ryktet de i stor grad har opparbeidet seg igjennom årene.

– Vi har et rykte og en historie som vi ikke tar skikkelig tak i. Det er til stadighet kostnadsoverskridelser og konflikter på prosjektene våre. Og vi er en næring som er preget av i stor grad av arbeidskriminalitet. Dette må vi selv gå aktivt inn for å endre, sier han.

Og legger til at produktivitetespotensialet i næringen er stort.

– Det handler om hvordan vi bruker kompetansen som finnes i næringen på en langt bedre måte enn det vi gjør i dag. Det vil bedre produktiviteten og få med kostnadsnivåene, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.