IT

Bommer på BIM

TUNGT INNE: Norske dataselskaper var tungt inne da porgramvare for BuildingSmart ble gjennomgått på en BIM-konferanse i Stockholm, leder av Lars Christian Christensen på talerstolen til venstre i bildet.
TUNGT INNE: Norske dataselskaper var tungt inne da porgramvare for BuildingSmart ble gjennomgått på en BIM-konferanse i Stockholm, leder av Lars Christian Christensen på talerstolen til venstre i bildet. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
6. okt. 2008 - 07:01
Vis mer

STOCKHOLM: – Vi har et forsteinet dokumentperspektiv, og tør rett og slett ikke prøve, fastslår Lars Christian Christensen, viseadministrerende direktør i BuildingSmart International, og teknisk prosjektleder i buildingSMART Norge prosjektet.

Professor Arto Kiviniemi fra Finland deler det synet.

– Selv om dataassistert konstruksjon kom for mer enn 20 år siden og byggenæringen har brukt pc'er lenge er fortsatt nesten all informasjonsutveksling papirbasert. Det er svært få selskaper som har utnyttet fordelene BIM gir fult ut, sa Kiviniemi i sin innledningstale på en større BIM-konferanse i Stockholm i september. Konferansen samlet mer enn 300 deltakere fra 18 land.

– Jeg tror vi skyter oss selv litt i foten, sier Christensen.

– Debatten er preget for mye av begreper som FoU, utvikling, forsøk og nye versjoner. Vi har gravd en grav for oss selv med galt budskap. Vi må bli flinkere til å regne, det er nå dokumenterbart at det er penger å tjene på å bruke BIM og buildingSmart. Det må vi få ut til firmaene i byggenæringen, ikke at vi forsker, famler og forsøker oss.

Entreprenørene kommer

I Norge har Skanska lansert at selskapet nå satser på buildingSmart, og på konferansen i Stockholm var NCC tungt representert.

Men ellers er det forholdsvis få bedrifter i byggenæringen som har tatt inn over seg at et paradigmeskifter etter all sannsynlighet er godt i gang i byggenæringen.

– Jeg sliter litt med å å få arkitektene og rådgiverne i Norge på banen, jeg er litt usikker på hvorfor. Vi ser nå at entreprenørene spesielt i USA begynner å ta BIM i bruk og faktisk utfordrer arkitekters og rådgiveres rolle. Tradisjonelt er entreprenørene de mest konservative i byggenæringen, men det er ett unntak: når de ser at noen verktøy virker så kjøper de, sier Christensen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det er lys i tunnelen.

Mens deltakerne på Stockholm-konferansen hovedsakelig kom fra universitets- og forskningsmiljøer og var det var en rekke bedrifter representert fra de nordiske landene, både fra byggenæringen og programvareselskaper.

Programvaren klar

– Programvare finnes nå som hyllevare, sier Jøns Sjøgren, nestleder i styret for buildingSMART Forum i Norge.

Han mener det ikke lenger går an å skylde på manglende tekniske standarder eller programvare for ikke å ta i bruk buildingSmart.

– Vi har nå også fått en ny og forbedret versjon av IFC, 2x4. Med den kan også GIS, kartdata, integreres.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.