IT

– Bare Høyre kan hindre datalagring nå

TRENGER HØYRES HJELP PÅ TINGET: Ikke uventet går Arbeiderpartiets stortingsgruppe samlet inn for å innføre datalagringsdirektivet i Norge. Men krangelen er langt fra over.
TRENGER HØYRES HJELP PÅ TINGET: Ikke uventet går Arbeiderpartiets stortingsgruppe samlet inn for å innføre datalagringsdirektivet i Norge. Men krangelen er langt fra over. Bilde: Leif Hamnes
10. juni 2010 - 08:49

Dermed rettes lampene for alvor mot Høyre, som ennå ikke har bestemt seg.

Trenger du en DLD-innføring? Dette bør du vite.

– Det er ikke uventet at Ap sier ja til datalagringsdirektivet, men vi er like fullt veldig skuffet, sier Geir Pollestad (Sp). I likhet med Aps andre regjeringspartner SV og opposisjonspartiene Venstre, Frp og KrF, er Senterpartiet motstander av datalagringsdirektivet.

Les også: Kleppa vil ha DLD-kompromiss

TU mener: Nei til EU-direktivet, ja til datalagring

– Siden alle andre sier nei, ligger ballen nå hos Høyre. Uten støtte fra Høyre vil Arbeiderpartiet stå helt alene, sier Pollestad. Han mener datalagringsdirektivet strider mot klare personvernhensyn.

– Det er snakk om massiv innsamling av informasjon fra mennesker som ikke har gjort noe galt. Og ikke engang Arbeiderpartiet kan styre hvor omfattende dette direktivet blir i framtiden. Jeg frykter at både lagring av Google-søk og forbud mot usikrede nettverk kan bli aktuelt, sier Pollestad.

Les også: Storberget åpner for DLD-skjerping

Krever garantier

I mai åpnet Høyres landsmøte for å støtte direktivet dersom gode gjennomføringsregler kommer på plass.

– Vi krever massive personverngarantier for å være med, sa partileder Erna Solberg.

Høyre vil dessuten kartlegge hva slags reaksjoner EU-kommisjonen kan tenkes å sette i verk dersom Norge reserverer seg mot datalagringsdirektivet. Senterpartiets Geir Pollestad er usikker på om det er frykten for EUs reaksjoner som gjør at Ap går inn for å implementere datalagringsdirektivet i norsk lov.

Les også: Ny DLD-høring i Høyre

– Jeg kan ikke forestille meg hvilken EU-sak Ap skulle motsette seg, sier han.

Motstanden mot datalagringsdirektivet er stor i Høyre, og også innad i Arbeiderpartiet er det skepsis. Likevel fikk direktivet bred støtte da Aps stortingsgruppe onsdag diskuterte saken.

– Stortingsgruppen støtter en slik innføring fordi det betyr at politiet får et nødvendig og viktig verktøy for å bekjempe alvorlig kriminalitet, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen.

Utvider lagringstiden

Datalagringsdirektivet pålegger staten å sørge for en langt mer omfattende datalagring enn det teleskapene i dag gjør for å kunne fakturere kundene.

Ap vil utvide lagringstiden til mellom 9 og 15 måneder, sier Datatilsynet skal føre tilsyn med lagring av data og at utlevering bare skal skje i saker med en strafferamme på tre år eller mer.

– Disse forslagene vil sikre politi og påtalemyndighet viktige og nødvendige verktøy for å bekjempe alvorlig kriminalitet, samtidig som personvernet blir ivaretatt på en god måte, sier Pedersen.

Hun understreker at utlevering av data skal være underlagt domstolskontroll, og sier det kun er politi og påtalemyndighet som skal få informasjonen utlevert.

Tirsdag arrangerte samferdselsminister og direktivmotstander Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sitt eget datalagringsseminar, som en motvekt til det justisminister og tilhenger Knut Storberget (Ap) holdt for en drøy uke siden.

Les også: Boikotter seminar om DLD

Kleppa med eget DLD-seminar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.