OLJE OG GASS

66 internasjonale eksperter diskuterte olje i Arktis. Så begynte russerne å danse

– Det er noe vi aldri vil glemme.

66 internasjonale eksperter samlet seg i Tromsø for å komme frem til nye standarder for oljevirksomhet i arktiske strøk.
66 internasjonale eksperter samlet seg i Tromsø for å komme frem til nye standarder for oljevirksomhet i arktiske strøk. Bilde: Colourbox
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
28. okt. 2014 - 15:34

– Det var fantastisk, enormt positivt, noe vi aldri vil glemme, sier Roar Heum.

Han leder virksomhetsområdet «Petroleum» i Standard Norge, som også var vertskap da 66 eksperter fra sju land samlet seg i Tromsø for å diskutere bærekraftige standardiserte løsninger for internasjonal petroleumsvirksomhet i Arktis.

Møtet var i regi av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO og målet var å bli enige om rammene for innholdet og planer for det videre arbeidet med seks standarder for arktiske operasjoner.

Les også: Her slepes en teknisk milliardmaskin på over 1000 tonn

– Viktig for fred

Årsaken til at russerne begynte å danse var dog ikke relatert helt direkte til standardiseringsarbeidet, men heller til underholdningen som ble valgt. Valget falt på tidligere Eurovision-vinner Alexander Rybak.

Dette fikk sving på russerne.

– Det er ikke en russer som ikke vet hvem Alexander Rybak er. Disse møtene holdes vanligvis en gang per år, og det er første gang russerne har begynt å danse, sier Heum.

– Dette passer også godt inn i Utenriksdepartementets filosofi om nettverksbygging som det viktigste for utvikling og fred i verden, sier Heum.

Les også: Da Yme allerede var tre år forsinket, manglet over tre MILLIONER timers jobb

60 minusgrader

Men ekspertsamlingen fikk tross alt gjort mer enn å få de russiske delegatene ut på dansegulvet.

Utgangspunktet er blant annet at møtet fant sted i en tid der petroleumsnæringen preges av større utfordringer enn på lenge.

– Til tross for store funn i Barentshavet nylig, kjemper oljenæringen med eskalerende kostnader, nedbemanninger og fallende oljepris. I sammenheng med dette trekkes standardisering frem som et viktig verktøy for økt effektivisering og sikkerhet. Erfaringstall for Nordsjøen viser at det har vært opptil 30-40 prosent besparelser på investeringskostnadene fordi selskapene har brukt standardiserte løsninger, poengterer Heum.

Blant de kjente utfordringene som finnes i Nordområdene, er blant annet lang avstand fra land, ising, mørke, polare lavtrykk og dårlig kommunikasjon.

– I tillegg sliter også is og korrosjon på materialene og gradestokken kan vise ned mot minus 60 grader på de mest utsatte stedene, ifølge Heum.

Les også:

Russland og Norge

Administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus, sier at standardiseringen er viktig for samarbeidet mellom Russland og Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Dersom det skal være lønnsomt å operere i disse farvannene, er det avgjørende at selskapene er enige om hvilke løsninger som skal brukes og at man unngår bruk av spesialløsninger. Felles standarder sikrer felles nivå, bedre sikkerhet, gjensidig forståelse, og et fortsatt godt samarbeid ikke minst mellom Norge og Russland i nordområdene, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.

Heum utdyper:

– Utfordringen i nordområdene er at det ikke blir utbygging hvis ikke standardene vi utarbeider medfører mer kostnadseffektive løsninger, og dette er noe av essensen av det vi har jobbet med i løpet av Tromsø-møtet, sier Heum.

– Å lage standarder vil gi stordriftsfordeler. Å produsere det samme utstyret for mange vil medføre at kostnadene går ned, poengterer han videre.

Les også: Aker-topp om oljekuttene: Nå vil jeg kanskje provosere en del av mine ansatte

Seks fagområder

Målet for standardiseringsarbeidet har vært å bygge videre på og utvide eksisterende erfaring og løsninger fra land som Canada, Danmark/Grønland, Norge, Nederland, Russland, Storbritannia og USA, og å skape nye standarder.

– Disse skal ta hensyn til de spesielle miljøforholdene og bidra til sikker aktivitet ved olje- og gassutvinning i arktiske strøk, sier han.

Ekspertene som var samlet, diskuterte for å bli enige om innholdet i standarder knyttet til seks fagområder. Disse er som følger:

  • Arbeidsmiljø
  • Evakuering og redning
  • Miljøovervåkning
  • Ishåndtering
  • Arktiske materialer
  • Fysiske miljødata for arktiske operasjoner

Les også:

Norsk oljeservice setter nye rekorder i utlandet. Neste år kan det være over

Statoil: Vi har ikke tråkket på bremsen

OMV: – Hoop-området er nesten akkurat som Nordsjøen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.