T2

2007: De beste dingsene

17. des. 2007 - 22:14

Forbrukerelektronikkåret 2007 har vært et godt år. Flere mer eller mindre banebrytende teknologier har funnet veien til (nett)butikkhyllene. med Apples iPhone som det mest nærliggende eksemplet.

Vi har ellers fått den tilnærmede komplette mobiltelefonen, supertynne TV-er og lamper som koser deg våken.

Dette er våre topplister for 2007:

ODD RICHARD VALMOT:

Pioneer Kuro / Sony X3500 (TV). Selv om flatskjerm neppe kan sies å være originalt er det i hvert fal populært. I november gikk nordmenn mann av huse og kjøpte rundt 100 000 av dem. Vi tipper at salget i år vil bikke 600 000 og det må vel sies å være årets store slager. Våre favoritter er av det dyre slaget. Den beste du får kjøpt for penger er Pioneers Kuro. Ingen kan oppvise sortnivå og fargespekter som den. Svakheten er litt svak lysstryke, så dreier det seg om et rom med mye lys og vinduer er Sonys X3500 er meget godt valg i LCD-klassen.

OBH Nordica massasjesete. Det dukket opp en uhorvelig mengde nye produkter i år. De aller fleste over samme tema. Noen skiller seg likevel ut. OBH Nordicas massasjesete er et slikt produkt. Det kan settes i hvilken som helst stor og gi ryggen din en omgang den helt sikkert trenger.

Philips demringslampe. De som ikke har fått med seg at Philips demringslampe har høstet særdeles mye ros kan neppe ha fulgt godt med i timen. Her har virkelig Philips tenkt grundig gjennom hvordan folk skal våkne på mest mulig behagelig vis og konstruktørene har latt seg inspirere av naturen. Naturens metode er jo å vekke oss med soloppgang og fuglekvitter. Det får du selvfølgelig ikke men du får den kunstige versjonen av begge. Lys om tennes gradvis i løpet av en halv time og fugler som begynner å synge. Er du ikke våken da så starter alarmen, eller radioen. Genialt tenkt.

Nokia N95 mobiltelefon. Det er jo bare å bøye seg i støvet over all leamikken Nokia har klart å dytte inn i N95. 5 megapiksler, GPS, radio og alt det andre du forlanger av en moderne mobiltelefon. Nå er telefonen kommet i en oppgradert utgave, og Nokia troner fremdeles på toppen med denne. Likevel Like vi Sony Ericssons P1i veldig godt, spesielt fordi den også har det meste utenom innebygget GPS og så kan du bruke penn på den trykkfølsomme skjermen. Likevel vil begge få knallhard konkurranse neste år når Apple omsider inkluderer Norge på lista over land som får tilgang til iPhone.

Digital TV og radio. Og siden dette er året for det digitale bakknettet må vi jo ta av oss hatten for det også. På tross av den enorme tekniske endringen som ligger i nettet har overgangen fra analog til digital fjernsynsteknologi gått rimelig knirkefritt. Og alt den politiske vegringen rundt bakknettet har for en gangs skyld gitt en teknologisk uttelling. Vi kom så sent i gang at mpeg-4-teknologien ble tilgjengelig. Med et nødskrik! Boksene kom lovlig sent, flysendt fra Taiwan, og de som kom er ikke spesielt avanserte. De kommer neste år. Men i forhold til andre lands bakkenett får vi plass til flere kanaler på den samme bitraten.

HiFi-glimt fra IFA

STEIN JARLE OLSEN:

Playstation 3 (PS3). En ny Playstation er alltid en milepæl for oss spillentusiaster. PS3 skuffet definitivt ikke, med kraftig prosessor, stor harddisk og et vell av tilgjengelig spill. I tillegg har den Blu-ray-spiller, noe som gjorde det mye mer aktuelt å gå til innkjøp av en HD-klar TV.

Tatung V32MCHK LCD-TV. Og da falt valget på den rimelige, men overraskende kapable 32-tommeren fra ukjente Tatung. Å fore den med HD-signaler gir en ekstremt heftig TV-opplevelse. Det koster i dag bare rundt 4500 kroner.

iPod Touch. Apples lille surfedings med trådløst kort? Namnam. Litt magi over det å surfe med iPod Touch. Zoomfunksjonen imponerer og det er også fiffig at spilleren skifter fra vanlig modus til widescreen-modus ut fra hvordan man holder den. Harddisken er mer enn stor nok for oss som ikke trenger 7000 låter på øret.

Dell Inspiron bærbar PC. Dell har ikke vært kjent for stilig design. Det har selskapet gjort noe med, siden de lanserte den nye Inspiron-serien av laptoper. Det er snakk om svært lette 13-tommere i en rekke sprelske farger, for eksempel fargene espresso, tyggegummirosa, rubinrød og solskinnsgul. Det er langt fra disse til de musegrå monstrene som mange sleper rundt på. Prisen begynner på 8000 kroner.

PVR-boks. Med den digitale TV-alderen kommer også de såkalte PVR-boksene. PVR-står for 'personal video recorder', og lar deg ta opp, pause og spole i TV-sendingene. Slike bokser har innebygget harddisk, og gjør det for eksempel mulig å pause et program mens du er på toalettet eller henter en øl. Slik skal det gjøres. Både Get. Viasat og Cabal Digital leverer PVR-bokser, og prisene varierer fra 2600 til 6600 kroner per år.

IFA: De stiligste dingsene

DAG YNGVE DAHLE:

Pro-Ject Debut III Phono USB. Kombinasjonen av sprek iPod og musikk på LP-plater har gitt mange vinylentusiaster grå hår i vikende viker. Men desperasjonen kan nå gå over i kilende eufori. Østerrikske Pro-Ject har lansert en platespiller med både USB-utgang og phono-forsterker. Hva det betyr? Du kan med letthet koble spilleren til PC-en, og lage mp3-filer av den analoge musikken. Spilleren koster rundt 3800 kroner i Norge, og 1000 - 1500 kroner mindre i Storbritannia. Et rimeligere alternativ er Numark TTUSB til 2300 kroner.

Apple iPhone. Sikle, sikle. Eller hate, hate. Slik forholder folk seg gjerne til Apples produkter. Jeg liker og bruker flere av Apples produkter, men sikler ikke akkurat. Unntaket er iPhone, som har en så klar må ha-faktor at jeg bare, eh, må ha den snart. Brukergrensesnittet til iPhone er smått magisk, og det er høyst interessant med en iPod, en mobiltelefon og en multimediespiller i ett og samme dings. Bøygen så langt er harddiskstørrelsen, som er langt unna iPods Classic 80 eller 160GB.

Apple iPod Touch. En annen klar ulempe med iPhone er at Apple insisterer på å selge den med operatørlås. Låsen har latt seg åpne med flink hacking, men hyppige nye programvareoppdateringer med nye låsemekanismer kompliserer. Da er det fristende å anskaffe seg en De nye iPod-ene som i praksis er en iPhone uten telefon. Jeg er spesielt imponert over dens trådløse surfemuligheter, og muligheten til å zoome inn i skjermbildet (les:nettsider og bilder) med en enkel fingerbevegelse. Prisen er fra 2400 kroner.

Nokia N95 mobiltelefon. Endelig har vi fått en mobiltelefon som kan det meste. Du får et skikkelig kamera, 3G, GPS, radio og alle andre sentrale funksjoner i et vakkert design med skyvedeksel. Nokia kan virkelig når de vil, og den N95 er et eksempel på at mobilkjempen fortsatt brøler. Dette er den hittil beste mobiltelefonen. Prisen? Om lag 5000 kroner uten abonnement.

Creative Aurvana X-Fi. Dette har vært året da jeg oppdaget noise canceling-hodetelefoner, altså hodetelefoner som lager motlyd for å utligne lyden av støy fra omgivelser. Smekk på deg øreklokkene, og vips så hører du lite av duringen fra fly og tog. Du kan spillere lavere, og bevare hørselen lengre. For Creative Aurvana må du ut med et par tusenlapper. Bose leverer dyrere varianter, mens Sony MDR-NC6 er et utmerket alternativ til rundt 700 kroner.

iPhone er her

De nye iPodene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.