KRAFT

20 meter stor kuppel får vindturbiner til å produsere mer strøm

– Kan være fremtiden for vind.

GEs såkalte EcoRotr fordeler vinden som treffer midt på vindturbinen utover mot bladene, hvor den kan utnyttes. Det kan gi opptil 3 prosent forbedring.
GEs såkalte EcoRotr fordeler vinden som treffer midt på vindturbinen utover mot bladene, hvor den kan utnyttes. Det kan gi opptil 3 prosent forbedring. Bilde: Chris New/GE Reports
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
8. juni 2015 - 17:44

Få vindturbinene til å produsere mer vind, var oppgaven GE Global Research-sjef Mark Little ga sine ansatte for to år siden.

Resultatet er den såkalte ecoRotr, en ni tonn tung kuppel som plasseres i navet på rotoren til en 150 meter høy vindturbin.

Les også: Erstatter fem vindmøller med tre nye - nær dobler produksjonen

Fordeler vinden utover

Hele prosjektet begynte med en isoporball og en tannpirker, skriver GEs eget nettsted GE Reports, og da teamet kom tilbake til Little hadde de med seg en slags stor flat «nese».

– Designet så skikkelig merkelig ut, men det ga mening. Når vind treffer midt på vindturbinen, der hvor bladene er festet, er den bortkastet. Det er fordi bladene i praksis er vektstenger, og den samme vinden genererer mer kraft lenger unna navet, sier Mike Bowman, leder for fornybarprosjekter i GE Global Research, til nettstedet.

Kuppelen fordeler vinden utover bladene, og den gjør i tillegg at rotorene kan bygges større uten å gjøre bladene lengre, noe som ville gjort transporten enda vanskeligere.

Les også: Vindmølle gir strømkunder blafrende downlights og «enorme forstyrrelser»

3 prosent bedring

Eksperimenter i en vindtunnel med isoporballen festet til en vindturbinmodell med tannpirker og lim gjorde at forskerne mener de kan øke effektiviteten i vindturbiner med 3 prosent.

– Det virker ikke som mye, men det er potensielt en masse når du legger det på en hel vindpark med dusinvis av turbiner, sier Bowman.

Nå er en 20 meter stor protoyp av kuppelen på plass ved Tehachapi i Mojaveørkenen, hvor den er plassert på en 1,7 MW-turbin som er proppet med sensorer for videre testing.

– Det ser nesten ut som en ufo satte seg fast på ansiktet. Men kuppelen kan være fremtiden for vind, sier Bowman til GE Reports.

Les også: Her er Norges nye vindkraft-mester

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.