KRAFT

Her er Norges nye vindkraft-mester

Utnyttes dobbelt så godt som en gjennomsnittlig norsk vindpark.

Raggovidda vindpark har til nå hatt en kapasitetsfaktor på hele 58,8 prosent. Turbinene har altså produsert 58,8 prosent av det de ville gjort hvis de hadde gått på full effekt hele tiden. Det er langt mer enn det som har vært vanlig ved andre vindkraftverk i Norge.
Raggovidda vindpark har til nå hatt en kapasitetsfaktor på hele 58,8 prosent. Turbinene har altså produsert 58,8 prosent av det de ville gjort hvis de hadde gått på full effekt hele tiden. Det er langt mer enn det som har vært vanlig ved andre vindkraftverk i Norge. Bilde: Bjarne Riesto
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. feb. 2015 - 15:06

Raggovidda vindkraftverk ved Berlevåg i Finnmark ble satt i ordinær drift 26. september 2014.

Fra oppstart til 26. februar i år har parken, med en samlet kapasitet på 45 MW, produsert 112 GWh.

Det er 10-15 prosent mer enn selskapet hadde anslått på forhånd, forteller en svært fornøyd daglig leder i Varanger Kraft Vind, Tore Martinsen, til Teknisk Ukeblad.

Knuser konkurrentene

Kapasitetsfaktoren i perioden 1. oktober til 26. februar har vært hele 58,8 prosent, opplyser selskapet til Teknisk Ukeblad.

Turbinene har i denne perioden altså produsert 58,8 prosent av det de ville gjort hvis de hadde gått på full effekt hele tiden.

Dette er svært mye mer enn hva som har vært vanlig produksjon hos andre vindparker på land. Norske vindkraftverk hadde i 2013 en gjennomsnittlig kapasitetsfaktor på 29 prosent. Høg-Jæren lå høyest med 34,8 prosent.

Selv ikke den flytende vindturbinen Hywinds beste produksjonsår i 2011, med 50,1 prosent, kan måle seg.

Hywind hadde for øvrig en kapasitetsfaktor i 2014 på 38,2 prosent, slik Teknisk Ukeblad skrev fredag.

Les også: Så mye billigere er vindkraft enn kull og gass i Norge

Skal analysere årsakene

Vi har produsert godt, og mer enn forventet. Det er vi veldig godt fornøyd med, sier daglig leder i Varanger Kraft Vind, Tore Martinsen.

Han kan imidlertid ikke si noe bastant om årsaken til de gode tallene.

– Det er foreløpig vanskelig å si om det skyldes bedre vindforhold enn normalt, det har vi ikke analysert ennå. Men det ser veldig bra ut.

Gir dette mersmak, har dere lyst på å bygge mer?

– Vi har jo konsesjon på inntil 200 MW, men det er begrenset kapasitet i nettet. Det kommer flere vindkraftverk på Varangerhalvøya, og da ser det ikke så lyst ut. Men hvis mulighetene åpner seg, skal vi se hva vi får til, sier Martinsen.

Les også: Denne næringen eksporterte for 8 milliarder - kan den ta av i Norge?

Ekstreme vindforhold

Det er Siemens som har levert turbinene. Selskapets vindkraftsjef i Norge, Tore Tomter, sier det er en blanding av god teknologi og god vind som gir tallene.

Det har vært ekstremt gode vindforhold. Så har serviceteamet vårt gjort jobben riktig i igangsettingen av vindparken. Når turbinene er klare til å produsere og vinden blåser, blir det mange GWh, sier han.

Er det bedre enn dere forventet?

– Vi har alltid hatt store forventninger til den siten da vi så vinddataene. Men at det skulle være så fantatstisk godt som de første månedene har vist, drømte vi ikke om, sier han.

NVE har ennå ikke publisert sin rapport med produksjonstallene for norske vindparker for 2014.

Les også:

Et billig materiale kan øke solcelleeffekten med 50 prosent

Ny kunstig lagune skal forsyne 155.000 hjem med strøm

Turister strømmer til for å se gigant-vindmøller  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.