Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Plasten som kan forebygge skader til millioner

Rør i PP-plast er slagfaste og holder formen når det er kaldt.
Rør i PP-plast er slagfaste og holder formen når det er kaldt.
Del

Store deler av landet har de siste ukene kjent på gufset av sibirkulden som har strømmet ned fra nord. Kulderekord på kulderekord har blitt satt, og bakken har fryst seg hard som stein.

Det er en stor utfordring å bygge i kulda. Ikke bare for fingertuppene til fagarbeiderne over det ganske land, men det kan også bli mer problematisk å installere løsningene. Det legges både avløpsrør og kabelrør i bakken enten det er 20 blå eller 20 pluss i Norge i dag, men kulda bringer med seg helt unike utfordringer. 

– Vanlige PVC-rør gjør seg veldig godt i sommerhalvåret, men når det skal bygges i kuldegrader kan disse bli sprø. Slipper du et PVC-rør ned fra en lastebil eller tråkker på det når det er kaldt, så vil det trolig sprekke. Det gjør det litt vanskelig å håndtere rørene vinterstid, så derfor har vi også rør av PP-plast, forteller Inge Fosberg, salgssjef i Norsk Wavin.

PP-rørene er slagfaste og holder formen når det er kaldt. I motsetning til PVC er de samtidig fleksible under montering, og kan klemmes og kuttes uten at de sprekker. Styrken ligger rett og slett i at PP-rør er fleksible, selv når det er bitende kaldt. 

Legger mange mil med PP-rør i kulda

Gjøvik Graveservice er godt vant med arbeid i kulda, og valge PP Sepio-rør da skulle bygge et anlegg i slutten av mai.
Gjøvik Graveservice er godt vant med arbeid i kulda, og valge PP Sepio-rør da skulle bygge et anlegg i slutten av mai.

I innlandet, mellom Lillehammer og Oslo, har Gjøvik Graveservice AS sitt hovedmarked. På disse traktene er de jo ikke akkurat uvant med kulde, og prosjektleder Knut Frydenlund mener at rør i PP egner seg best i minusgrader.

– Vi bruker mye PVC-rør, og i plussgrader ser jeg ingen ulemper med å bruke PVC. Men vi legger jo ned rør i all slags vær og føreforhold, og jeg vet av erfaring at det er fort gjort å håndtere rørene feil, for eksempel når man kapper. I kulde kan det da fort oppstå sprekker i rør av PVC, men dette unngår vi med PP-rør, forteller Frydenlund.

Siden slutten av mai i fjor har Gjøvik Graveservice vært hovedentreprenøren for et anlegg for Eidsiva Nett AS. Fra Eidsivas trafostasjon på Kallerud skal det legges en 2400 meter lang OPI-kanal frem til en ny trafostasjon ved CC Nord på Gjøvik. 

– I denne OPI-kanalen har vi lagt ned omtrent 20 000 meter med 160 mm Wavin PP-kabelrør. I tillegg legger vi ned 6000 meter med SN 8-rør utenfor kanalen på dette strekket; også de er PP-rør fra Wavin, forteller Knut Frydenlund.

PP-plasten er i seg selv også et 25 prsoent lettere materiale enn PVC. Det gjør at varene blir lettere å transportere og håndtere i grøften.

PP-kummer som forebygger telehiv

Kummer med korrugert stigerør av PP-plast. Det gjør den lettere å installere, og forhindrer sprekkdannelser.
Kummer med korrugert stigerør av PP-plast. Det gjør den lettere å installere, og forhindrer sprekkdannelser.

Det er ikke bare som rør i kulda at PP-plasten har fordeler. Wavins Tegrakummer i PP er utstyrt med fleksible muffer, som gir store tilpasningsmuligheter i grøfta.  Dette i seg selv gir en langt enklere installasjon. I tillegg er de utstyrt med korrugert stigerør, noe som forhindrer sprekkdannelser. Skader som følge av telehiv er spesielt fremtredende i asfalten rundt der hvor det er gravd ned avløps- eller overvannskummer, men også dette kan dermed forebygges eller fjernes helt ved valg av rett produkt. 

Mange er ikke klar over at telehiv-problemet ikke bare kommer av at vann fryser. Is har nemlig også den evnen at det tiltrekker seg vann fra grunnen rundt og under seg, og fungerer som en svamp som suger til seg vann. Det gjør at isdannelsen vokser gjennom hele vinteren, og når den tiner om våren blir vegkroppen rundt bløtere og mer utsatt for skader og slitasje. 

Skadene som følge av telehiv koster samfunnet millioner å utbedre, i tillegg til slitasjen på bilparken. Været er det lite å gjøre med, men man kan enkelt gjøre noe for å unngå nedsenkninger og sprekkdannelser ved å velge riktig kumløsning.   

Rør i PP-plast egner seg best i kulda

Knut Frydenlund , Gjøvik Graveservice

En kuminstallasjon består av selve kummen, et stigerør og en toppløsning. Den kritiske faktoren er hvordan kummen oppfører seg når massene den ligger i beveger seg som følge av temperaturendringene. Wavins unike korrugerte stigerør sikrer at kummen ligger der den skal, fordi all bevegelse tas opp av elastisiteten i korrugeringene. Røret presses sammen og strekkes igjen – alt etter som forholdene endrer seg.  Resultatet er at kumlokket ligger stabilt og i flukt med veibanen, og at trafikantene ikke forstyrres av sprekker eller hull. 

– Vi ser at det blir mer og mer viktig å studere egenskapene til både kabel- og VA(avløps)produkter, ikke bare prisen. Har du fokus på produktegenskapene, og fokuserer på installasjonens levetid (gjerne over tid), kan det spare både entreprenør, kunde og samfunnet for både tid og penger, avslutter Fosberg.