Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Hengekøyas historie

Del

Hengekøya har blitt et kjært tilskudd til både hage- og friluftsliv, men hvor kommer egentlig hengekøya fra? Det viser seg at hengekøyer har en lang og interessant historie.

Skal du på telttur i sommer, kan du briljere med disse morsomme faktaene hentet fra hengekøyas historie.

Stammer fra Mellom-Amerika

  <i>Foto:  Eirik Anda</i>
  Foto:  Eirik Anda

Hengekøya kommer opprinnelig fra Mayasivilisasjonen i Syd- og Mellom-Amerika, og kan spores tilbake nesten 1000 år. De første hengekøyene ble laget av bark fra hammocktreet, og ble kalt hamacas av urbefolkningen – derav det engelske ordet hammock.

Den opprinnelige funksjonen til hengekøyer var ikke fritidsrelatert, men beskyttelse mot farlige skapninger og insekter i det varme klimaet. 

Det skal ha vært Christopher Columbus som brakte hengekøya til Europa etter å ha observert den utstrakte bruken på Bahamas. Etter hvert som bomull og lerret ble importert til Amerika, ble disse materialene innlemmet i et hengekøyedesign som ligner mer på dagens hengekøye. Dermed ble hengekøyene mye mer komfortable enn de første utgavene av bark og plantefiber.

Smarte skipssenger

Det tok ikke lang tid før hengekøyene ble tatt i bruk som skipssenger. På 1500-tallet var hengekøya det primære sovealternativet på engelske og spanske mariner. Siden har de blitt brukt på skip under både første verdenskrig, andre verdenskrig og Vietnamkrigen.

Dette var ikke bare plassbesparende – hengekøyene fulgte skipets bevegelser, og hindret sjømenn i å bli kastet ut av sengene sine i kraftig sjø.

På slutten av 1800-tallet tok britiske fengsler i bruk hengekøyer for å spare plass. I USA var hengekøyer vanlige blant bønder, da de var billige og praktiske løsninger på soveplasser. Velstående familier tok etter hvert i bruk hengekøya som fritidsartikkel.

Hengekøyer i verdensrommet

At hengekøyer har blitt brukt i romfart, er kanskje den mest interessante hengekøye-faktaen. Etter månelandingen i 1969, klagde astronautene Neil Armstrong og Buzz Aldrin over at det var vanskelig å få sove i Apollo 11.

Løsningen ble rom-hengekøyer. Da Apollo 12 satte ut på sin ferd senere samme år, var romskipet utstyrt med komfortable hengekøyer, kalt moon hammocks. Astronautene fikk dermed en god natts søvn.

Den moderne hengekøya

Den moderne hengekøya er først og fremst forbundet med fritidsaktiviteter. I løpet av det siste tiåret har salget gått til himmels over hele verden, og hengekøyer brukes både i bakgårder, på verandaer, i hager og i skogen.

Hengekøyer er morsomme og behagelige, og en fin måte å tilbringe en ettermiddag sammen med vennene sine på. I dag finnes hengekøyer i alle prisklasser og med en rekke funksjonaliteter og utforminger – du får hengekøyer som er senger, stoler, lenestoler, sofaer, kupler og mye mer.

Hengekøye og friluftsliv

  <i>Foto:  Eirik Anda</i>
  Foto:  Eirik Anda

Hengekøya er et spesielt populært alternativ til telt fordi den er lett å bære med seg, og enkel å henge opp. Det er også mye mer behagelig å sove i en hengekøye sammenlignet med et telt, fordi man ligger mer behagelig og får en bedre sovetemperatur. 

Skal du på tur med hengekøya, bør du velge hengekøye med myggnett. Insekter trives godt i skog og mark eller ved sjøen, og dette er gjerne de samme plassene man ønsker å slå leir for natten. Hengekøya får deg opp fra den våte og ujevne skogbunnen, mens myggnettingen holder mygg og andre kryp unna. Dermed sover du søtt, tørt og uforstyrret. 

Skal du sove ute i mer enn to netter, bør du vurdere en dobbel hengekøye. Da ligger du hakket mer komfortabelt når du skal sove, og på dagtid kan flere personer bruke køya til å sitte i.

I hengekøya trenger du også et liggeunderlag. Hengekøya alene gir ingen isolasjon, og en sovepose er ikke nok til å forhindre varmetap på ryggen. Liggeunderlaget er derfor en viktig del av en god natts søvn i hengekøye.  

Om Lagerpriser.no

Lagerpriser.no er en norsk nettbutikk som tilbyr et stort utvalg av lagerførte produkter til blant annet hage, utemiljø, garasje og hobby til fast lav pris. Her får du en mengde smarte og praktiske produkter til alle sesonger.