Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Prosjektingeniør på Yggdrasil: – Ambisjonen er å sette ny standard på norsk sokkel

Maj-Linn Skjæveland jobber på Yggdrasil-prosjektet til Aker BP, på oppdrag fra IKM Consultants.
Maj-Linn Skjæveland jobber på Yggdrasil-prosjektet til Aker BP, på oppdrag fra IKM Consultants. Foto: TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

Olje- og energibransjen har vært gjennom flere opp- og nedturer siden Maj-Linn Skjæveland entret arbeidslivet med en master i petroleumsteknologi. Hennes første arbeidsplass var i IKM Testing på Sola utenfor Stavanger.

– Jeg hadde en trygg og god jobb, og tenkte at det å være konsulent var ustabilt og skummelt, sier hun.

Men med årene vokste det fram et ønske om endring.

– Da jeg fikk forespørsel fra IKM Consultants i 2019 om å gå inn som konsulent i et operatørselskap, tenkte jeg «ok, jeg kan i hvert fall snakke med dem». Stillingen var som laget for meg, og jeg tok steget. Det har jeg ikke angret en dag på, sier hun med et smil.

Som en del av IKM Gruppen er IKM Consultants et av de største norskeide konsulentselskapene på ingeniørtjenester.

Maj-Linn Skjæveland, i midten, på et tidligere oppdrag.  <i>Foto:  privat</i>
Maj-Linn Skjæveland, i midten, på et tidligere oppdrag.  Foto:  privat

I vår sikret det Stavanger-baserte selskapet en ny rammeavtale med Equinor. Dessuten har de en rekke andre store aktører på kundelisten, blant disse er Aker BP, der Maj-Linn Skjæveland siden i fjor høst er innleid.

Dette er hennes andre oppdrag for IKM Consultants, denne gangen som prosjektingeniør på utbyggingen av det nye Yggdrasil-området.

Prosjektet innebærer tre forskjellige plattforminstallasjoner i Nordsjøen, omfattende utbygging på havbunnen, rørledninger for gass- og oljeeksport, kraft fra land og en investering på totalt 115 milliarder.

– Selv om tittelen min er den samme som ved forrige oppdrag, er jeg inne i en annen fase av arbeidet. Der jeg sist jobbet i prosjektet, er jeg nå knyttet opp mot det operasjonelle.

Vis mer

Bratt læringskurve

Skjæveland beskriver rollen sin i Aker BP og Yggdrasil Operations, et team med ca. 90 personer, som en som koordinerer og assisterer lederteamet på tvers av alle disipliner. Dette innebærer mange varierte arbeidsoppgaver. 

– Læringskurven går i taket fra første dag. Det er gjerne behov for mye mer enn det som står i stillingsbeskrivelsen, og når du får muligheten er det bare å trå til der det trengs.

Maj-Linn Skjæveland.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Maj-Linn Skjæveland.  Foto:  TUM Studio

Hun trekker frem erfaring, nysgjerrighet og evnen til nettverksbygging som viktige egenskaper.

– Noe av det som er spesielt med Yggdrasil, er ambisjonen om å sette ny standard på norsk sokkel gjennom fjernstyrt drift, ubemannede installasjoner og bruken av ny teknologi. Hele Yggdrasil-området skal fjernstyres fra et integrert samhandlingssenter og kontrollrom i Jåttåvågen i Stavanger. Dessuten er jo omfanget av prosjektet enormt.

Yggdrasil vil gi estimerte sysselsettingseffekter på mer enn 65.000 årsverk i utbyggings- og driftsfasen i Norge. Den norske andelen er forventet å være over 65 prosent, blant annet vil verftene på Stord, i Egersund, Haugesund, Verdal og Sandnessjøen bidra til utbyggingen.

– Det er ingen fare for å stagnere på et prosjekt som dette, smiler Skjæveland.

Ledige stillinger i IKM Consultants »

Stor etterspørsel

Med kontorer i Stavanger, Oslo, Haugesund og Aberdeen har IKM Consultants en solid posisjon i olje- og energibransjen. Anne Ferkingstad, Key Account Manager i IKM Consultants, forteller at behovet for arbeidskraft er stort.

– Vi leter alltid etter teknisk personell, men har i de siste årene også merket en økende etterspørsel etter geologer, økonomer med kontraktserfaring, innkjøpere, og annet merkantilt personell.

Ferkingstad understreker at IKM Consultants vektlegger langsiktighet, også for den enkelte konsulent.

Ressursene i Yggdrasil-området estimeres til rundt 700 millioner fat oljeekvivalenter. <i>Illustrasjon:  Aker BP</i>
Ressursene i Yggdrasil-området estimeres til rundt 700 millioner fat oljeekvivalenter. Illustrasjon:  Aker BP

Skjæveland ser det som en stor fordel at tidshorisonten for oppdragene er fra 1-3 år. Hennes involvering i Yggdrasil strekker seg til 2026.

– Når man går til et nytt selskap og en ny rolle, er det alltid mye å sette seg inn i. Men Aker BP satser på å skape gode team, og de er flinke til å inkludere. Jeg behandles på lik linje med fast ansatte også i teambuilding og sosiale aktiviteter, sier hun og fortsetter:

Vis mer

– Jeg liker å finne ut av ting selv, samtidig som jeg er opptatt av nettverksbygging. For meg er det en boost å bli kjent med så mange flinke folk; jeg setter pris på nye utfordringer og ny kunnskap, og at dagene aldri er like.

Skjæveland og familien bor på Jørpeland ved Stavanger. At Yggdrasil-prosjektet medfører pendling til Oslo, ser hun som helt uproblematisk.

– Det forventes at jeg er fysisk til stede i Oslo annenhver måned, og ellers ved behov. Men for det meste jobber jeg i Stavanger, ved kontoret til Aker BP i Jåttåvågen.

Utryggheten hun fryktet i konsulentrollen har Skjæveland merket lite til.

– Det avgjørende er at jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag. Og det gjør jeg!