Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Med denne revolusjonerer de havbruksbransjen

Innovative løsninger til oppdrettsnæringen.

 
  ARNE BRAADLAND
Del

TESS utviklet den første berøringssikre fôrslangen som kan resirkuleres til samme formål. Innovativ miljøutvikling har gitt nye tilleggsprodukter og -tjenester med grønt fokus.

Gjennom en årrekke har TESS hatt et miljøfokus om lav klimabelastning både i produksjons- og forbrukerøyemed.  I 2017 revolusjonerte TESS havbruksbransjen med ECOfeeder – en resirkulerbar og berøringssikker fôrslange, hvor materialene gjenbrukes til samme formål. Det homogene materialet i slangen har en høy gjenbruksfaktor og hele 85 prosent av materialet fra første generasjon kan brukes i produksjonen av de to neste generasjonene.

Prosessen forankres så vel i levetid som miljøhensyn. Levetiden bidrar til å rasjonalisere driften av anleggene. 

– ECOfeeder er testet ut hos de største oppdrettsselskaper med gode resultater og er allerede i bruk hos mange aktører i havbruksnæringen, forteller segmentdirektør Jan-Eric Haagensen i TESS as.

Høytrykk vaskestasjon

<em>Segmentdirektør Jan-Eric Haagensen med fôrslangen ECOfeeder.</em>
Segmentdirektør Jan-Eric Haagensen med fôrslangen ECOfeeder.

For å gjøre gjenbruk av slangene mulig, må det gjennomføres grundig rengjøring. TESS har derfor utviklet en høytrykk vaskestasjon for innvendig og utvending rengjøring av brukte fôrslanger før fragmentering og resirkulering.  Vaskestasjonen brukes som forprosess før fragmenteringsmaskinen, slik at materialene kan prosesseres videre til pellets før ny slangeproduksjon.

Vaskestasjonen er en del av fragmenteringsprosessen og gjennomføres i én og samme operasjon. Slangen føres inn i vaskestasjonen via en mekanisme, som kan opereres både motorisert og manuelt. Innvendig rengjøring gjennomføres av høytrykksslange med egen fremdrift. Deretter rengjøres slangen utvendig via flere høytrykksdyser. Videre framtrekk gjøres automatisk av fragmenteringsmaskinen.

– Dette gjør at det ikke blir noen ekstra håndtering av slangen i prosessen. Det gir en tidsbesparende og kostnadseffektiv løsning, forteller Dyre-Hansen.

Fragmentene samles i en såkalt «Big bag» og rommer om lag 200-300 meter slanger. 

Prototype er testet med gode resultater, og erfaringene blir benyttet for å optimalisere fremtidige versjoner. Maskinen kommer på markedet i løpet av høsten 2018.

 Innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen demonstrerer hvor effektiv og rask vaskestasjonen rengjør fôrslangen. <i>Foto:  ARNE BRAADLAND</i>
 Innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen demonstrerer hvor effektiv og rask vaskestasjonen rengjør fôrslangen. Foto:  ARNE BRAADLAND
Vis mer

Komplett kompetanse- og produktleverandør

Inntil nylig har TESS isolert sett fungert som en ren produktleverandør til havbruksnæringen. Ved å tilby tilstandskontroll og fordypende analyser på fôrslanger, har TESS utviklet seg til en komplett kompetanse- og produktleverandør.

Tilstandskontrollen har som formål å avdekke slitasjepunkter og forlenge levetiden på fôrslangene.

– Tilstandskontrollen tilbys som en tilleggstjeneste til våre kunder av ECOfeeder-slangen, forteller innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen ved TESS.

Lars Stian Johansen i Edelfarm er klar for å montere ECOliner ved oppdrettsanlegget i Skjerstadfjorden.
Lars Stian Johansen i Edelfarm er klar for å montere ECOliner ved oppdrettsanlegget i Skjerstadfjorden.

Tjenestetiltaket inneholder måling av lufthastighet, temperatur og antistatiske egenskaper. Lufthastigheten måles for å kunne optimalisere slangen og redusere slitasje. Temperaturmåling benyttes for å avdekke konkrete slitasjeområder i slangen via varmesøk. For å undersøke om slangen har ledeevne benyttes elektrisk måleutstyr. Disse hjelpemidlene vil ivareta slangens driftsparametere og optimalisere levetiden.

Fornøyde kunder

Edelfarm produserer og selger laks av høy kvalitet fra sine lokaliteter i Skjerstadfjorden. I mai byttet Edelfarm ut sine fôrslanger til fordel for ECOfeeder. Det har utelukkende vært en positiv opplevelse.

– For oss er miljø, kvalitet og riktige sertifiseringer viktig. Erfaringsmessig får fôrslanger mye juling i løpet av sin levetid, og det er slitsomt og kostnadstyngende å bytte disse ofte, forteller Lars Stian Johansen i Edelfarm.

– Vi er meget tilfredsstilt med vår erfaring av ECOfeeder. Og etter innføring av ECOliner og ECOshield, forlenger det slangens levetid og begrenser utslipp av mikroplast. Dette oppfyller alle våre kriterier og det overgår våre forventninger, sier Johansen.