Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Ny norskutviklet hydraulisk turbo reduserer bruken av pumper på oljerigger vesentlig

I tillegg til å redusere energiforbruket, har Eco Booster en rekke andre fordeler.
I tillegg til å redusere energiforbruket, har Eco Booster en rekke andre fordeler. Bilde: NOV
Del
Produsert av TUM Studio

Tilbake i 1965 ble oljeserviceselskapet Hydralift etablert i Kristiansand, som i dag er en del av National Oilwell Varco Norway (NOV). De er anerkjent som en ledende leverandør av bore-, håndterings- og kompensasjonsutstyr for offshoreinstallasjoner. Selskapet har en arv bygget på å jobbe tett med kunder for å levere omfattende løsninger.

I en tid med storstilt elektrifisering av sokkelen, fokuserer NOV på å redusere energiforbruket til sine applikasjoner. Uavhengig av om man mener elektrifisering av sokkelen er riktig eller ei, så er ingen uenige i at det er viktig og riktig å redusere forbruket av energi mest mulig. NOVs nyutviklede Eco Boost System reduserer nemlig bruken av pumper på oljerigger vesentlig. 

– Eco Booster vil redusere det nødvendige antallet pumper som kjører og bidra til en bedre utnyttelse av pumpene som er satt i gang. Færre pumper i bruk betyr mindre utslipp, poengtererJarl Bøhn, som er senior prosjektingeniør innen hydraulikk i NOV. <i>Foto:  TUM Studio</i>
– Eco Booster vil redusere det nødvendige antallet pumper som kjører og bidra til en bedre utnyttelse av pumpene som er satt i gang. Færre pumper i bruk betyr mindre utslipp, poengtererJarl Bøhn, som er senior prosjektingeniør innen hydraulikk i NOV. Foto:  TUM Studio

– Løsningen, som vi har utviklet i samarbeid med vår mangeårige partner HYDAC, er enkelt forklart en hydraulisk turbo som lader et akkumulatorbatteri. Det gjøres for å holde et konstant trykk i ringline. Spesielt når det kommer en stor forbruker på, så dropper ofte trykket litt. Dette er nok til å forstyrre automatiske funksjoner som går mellom de forskjellige maskinene på riggen, forteller Jarl Bøhn, som er Senior Engineer & Product Responsible Engineer for HPU i NOV.

Ideen var i utgangspunktet at de ønsket å være sikre på å ha et konstant trykk i ringline for å motvirke trykkfall.

– Vi skjønte etter hvert at her kan vi jo faktisk spare energi, ved at vi kjører med færre pumper på linja. Det er egentlig ideen bak, og utgangspunktet for at vi kontaktet HYDAC.

HYDAC er verdens største produsent av hydrauliske akkumulatorer, og andre egenutviklede, patenterte løsninger innen hydraulikk. De har hatt et tett samarbeid med NOV helt siden 2008.

HYDAC produserer alle variantene av akkumulatorer i eget hus (blære-, stempel-, membran- og metallbelgakkumulatorer), i tillegg til sikkerhetsutstyr som behøves til væske og gass. Dette gjør at de alltid kan finne den typen akkumulator som vil fungere best i den spesifikke applikasjonen den skal brukes i.

Reduserer energiforbruk med «Eco Booster»

HYDACS eksperter jobber tett med mange byggere av maskiner og utstyr, som har sterkt fokus på å redusere energiforbruk. Mange av applikasjonene deres dreier seg om gjenvinning av energi i løfteutstyr.

– Hos NOV i Norge har ingeniørene tenkt ut en ny, smart måte å redusere energiforbruk på, hvor HYDAC har fått bidra med produksjon av akkumulatormodulene som benyttes, sier Peter Sederholm, som er salgsingeniør hos HYDAC. <i>Foto:  TUM Studio</i>
– Hos NOV i Norge har ingeniørene tenkt ut en ny, smart måte å redusere energiforbruk på, hvor HYDAC har fått bidra med produksjon av akkumulatormodulene som benyttes, sier Peter Sederholm, som er salgsingeniør hos HYDAC. Foto:  TUM Studio

– Hos NOV i Norge har ingeniørene tenkt ut en ny, smart måte å redusere energiforbruk på, hvor HYDAC har fått bidra med produksjon av akkumulatormodulene som benyttes. Her er det snakk om lynraske energibehov som skal dekkes ved høy oljevolumstrøm. Til slike raske og dynamiske applikasjoner er det blæreakkumulatorer som gjør den beste jobben, sier Peter Sederholm, som er salgsingeniør hos HYDAC.

Akkumulatorer brukes til både energilagring, demping av støt, massebalansering og lekkasje- og dybdekompensering.

– Forenklet sagt kan man sammenligne en akkumulator med både et batteri og en kondensator i et elektrisk system. Dette gjør at de er veldig anvendelige for å lagre, kontrollere og gjenbruke energi, sier Sederholm.

– Eco Booster vil redusere det nødvendige antallet pumper som kjører og bidra til en bedre utnyttelse av pumpene som er satt i gang. Færre pumper i bruk betyr mindre utslipp, poengterer Bøhn.

– I mange applikasjoner er fremdeles hydraulikk den mest kompakte, letteste og rimeligste løsningen. I kombinasjon med intelligent styring, desentralisering av hydraulikkaggregater og bruk av akkumulatorer blir systemene også svært energieffektive, fortsetter Sederholm.

Nedbetalt på under to år – profitabel i årevis

I tillegg til å redusere energiforbruket, har Eco Booster en rekke andre fordeler ifølge Bøhn.

– Løsningen, som vi har utviklet i samarbeid med vår mangeårige partner HYDAC, er enkelt forklart en hydraulisk turbo som lader et akkumulatorbatteri, sier Jarl Bøhn, som er senior prosjektingeniør innen hydraulikk i NOV. <i>Foto:  NOV</i>
– Løsningen, som vi har utviklet i samarbeid med vår mangeårige partner HYDAC, er enkelt forklart en hydraulisk turbo som lader et akkumulatorbatteri, sier Jarl Bøhn, som er senior prosjektingeniør innen hydraulikk i NOV. Foto:  NOV

– Med Eco Booster vil kundene våre også redusere vedlikeholdskostnader som følge av mindre drift og jevnere belastning på pumpene gjennom «Smart start» på alle HPU-er (hydraulic power unit). Ikke minst vil de oppnå høyere oppetid.

Bøhn forteller at kundens investering vil være tjent inn i løpet av 8 til 24 måneder, avhengig av størrelsen på HPU.

– Investeringen vil være tilbakebetalt innen to år, og deretter er den profitabel i årevis. Den er designet for en levetid på 20 år med minimalt vedlikehold, og det eneste som må byttes er noen slanger hvert femte år.

I prinsippet kan løsningen monteres på alle hydrauliske systemer hvor du har flere store forbrukere som jobber sammen.

– Det er på større systemer at løsningen fungerer aller best. Markedet er alle flyterigger og jack-up’er, inkludert alle rørsystem som ikke er manuelt jack-up, semi, og til og med landrigger.

Problemløser nr. 1 innen hydraulikk og prosessanlegg

HYDAC har samarbeidet med NOV helt siden de startet opp i 2001, men skjøt virkelig fart fra 2008 da Peter ble ansatt for å jobbe langsiktig med NOV.

HYDAC er verdens største produsent av hydrauliske akkumulatorer, og andre egenutviklede, patenterte løsninger innen hydraulikk. De har hatt et tett samarbeid med NOV helt siden 2008. F.V. Peter Sederholm og Jarl Bøhn. <i>Foto:  TUM Studio</i>
HYDAC er verdens største produsent av hydrauliske akkumulatorer, og andre egenutviklede, patenterte løsninger innen hydraulikk. De har hatt et tett samarbeid med NOV helt siden 2008. F.V. Peter Sederholm og Jarl Bøhn. Foto:  TUM Studio

– HYDAC er en av våre kjerneleverandører, og et nøkkelfirma som vi kan spille ball med. Jeg snakker for teknisk, og vi samarbeider veldig godt rundt alt med filter og akkumulatorer. Vi kjenner folkene i HYDAC godt, og normalt er det aldri noe problemer med leveranser derfra. Spesielt i bransjen vår, med store omveltninger, er det verdifullt å ha tilgang på de riktige folkene som gir de riktige svarene, uten masse unødvendig vas på mail. Du kan si det er kort vei til doktoren med HYDAC, sier Bøhn.

Sederholm forteller at de i HYDAC jobber daglig med å løse kundenes utfordringer innen hydraulikk og prosessanlegg.

– Våre eksperter jobber tett med mange byggere av maskiner og utstyr, som har sterkt fokus på å redusere energiforbruk. Mange av disse applikasjonene dreier seg om gjenvinning av energi i løfteutstyr. Som verdens største produsent av hydrauliske akkumulatorer kan vi løse de aller fleste behov på dette området, avslutter han.

Les flere artikler fra Hydac Norge AS