Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Store rør med store bruksområder

Det er ikke alltid like lett å finne gode løsninger på installasjonsjobber, og jobben blir større i takt med dimensjonene på rørene.

Wavin XL er betydelig lettere enn tradisjonelle betongrør.
Wavin XL er betydelig lettere enn tradisjonelle betongrør.
Del

Siden lanseringen har vi i de nordiske landene levert stadig flere prosjekter med XL-rør. Med fleksibiliteten dette sortimentet har åpnes mange muligheter — og her forteller vi deg om tre svært forskjellige anlegg. 

SVERIGE: 12 tonns XL-kum og -rør installert på 4 timer

I Sundsvall ble entreprenørene positivt overrasket over hvor effektivt det var å installere Wavin XL-rør til overvanns- og avløpshåndtering. På tross av størrelsen til Wavin XL-rør, er det enkelt og raskt å installere dem.

Rørene har en lav vekt, og derfor kan de justeres helt nøyaktig i grøften, bare ved bruk av håndkraft. Rørene leveres dessuten med markedets beste muffeløsning, som sikrer rask og tett montering.   

 

Dette prosjektet i Strandgaten bestod av to nedstigningskummer på henholdsvis 2000 og 2400 mm, samt rør i Ø600, 800 og 1000 mm, og tok kun 4 timer. 

Se filmen fra Sverige her.

DANMARK: XL benyttet til kloakkseparering

Wavin i Danmark leverte til sammen 139 XL rør til et prosjekt i Knebel, i dimensjonene 1000- 1200 mm. Arbeidet begynte rett før jul, og anlegget er bestilt for å besørge separering av avløp og overvann.

Høres Knebel kjent ut? Ikke så rart, vi befinner oss rett ved Ebeltoft. Nærmeste by, Århus, burde være kjent for mange nordmenn. 

Når de her skulle gå fra ett løp til to, var det utfordringer med at lange strekninger hadde svært varierende grunnforhold.  Rørene måtte ha lav egenvekt, og være sikre for korrosjon. Valget falt dermed på Wavin XL-rør. 

Rask leveringstid og effektiv montering var avgjørende for at Veivesenet valgte XL til et prosjekt i Dåsvatnsdalen  nord for Kristiansand.
Rask leveringstid og effektiv montering var avgjørende for at Veivesenet valgte XL til et prosjekt i Dåsvatnsdalen  nord for Kristiansand.

Entreprenøren, Erik Pedersen A/S, har lang erfaring med Wavins produkter, men dette var første gang de benyttet XL-rør. 

Les mer om den saken hos Wavin.

NORGE: XL rør leder fiskerik elv under veien

Også i Norge har det vært flere vellykkede installasjoner av XL-rør. Vi har blant annet levert to 15 meter lange spesiallagde XL-rør til Dåsvatnsdalen, nord for Kristiansand. 

Også her var rask leveringstid og effektiv montering en av hovedargumentene for at Veivesenet valgte XL. Både kravet til rørdimensjoner på 2,5- 3 meter og lengen på 15 meter var lett å imøtekomme. 

Så kom en utfordring — fisken i elven måtte fortsatt kunne ferdes i vassdraget.  Vi fikk derfor sveiset inn 30cm høye terskler i rørbunnen. Dermed kunne det etterfylles med lokal jord og grus, og fisken fikk beholde sine levevilkår. 

Dette samtidig som veien kun måtte stenges i en svært kort periode. Les mer om prosjektet her.

Slik utnytter Wavin XL rør alle fordelene ved plast

Wavin XL rør leveres i dimensjonene 1000- 3000 mm,  og rørlengden er normalt på 6 meter.
Wavin XL rør leveres i dimensjonene 1000- 3000 mm,  og rørlengden er normalt på 6 meter.
  • Fleksible løsninger.
  • Effektiv og enkel installasjon med mindre behov for tunge maskiner gir god prosjektøkonomi. 
  • Tetthet og korrosjonsbestandighet sikrer lang og trygg levetid. 

Vi har flere eksempler på gode løsninger, kontakt våre eksperter for hjelp.

 

Wavin XL rør leveres i dimensjonene 1000- 3000 mm,  og rørlengden er normalt på 6 meter. XL-rørene har en standard ringstivhet på SN2- SN8.  Vår tekniske avdeling kan skreddersy rør og komponenter etter dine spesifikasjoner, slik at profilen tilpasses overdekning og trafikklast for å oppnå nødvendig ringstivhet. 

Motstand mot sprekker

Rørets homogene innersjikt utføres i RC-materiale (resitsance to crack), et PE-100 materiale med ekstra stor motstandskraft mot sprekkvekst. På utsiden av dette spiralvikles et PP-forsterket PE-rør.  Avhengig av dimensjon og ringstivhet, bygges rørveggen opp med ytterligere profilrør og/ eller PE-lag.  Rørendene består av en muffe og en spissende, begge integrerte i røret. 

Les flere artikler fra Norsk Wavin