Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Den digitale generasjonen er på vei inn i produksjonsbedriftene – utnytt ressursen med Digital Lean

Daikin Manufacturing bruker digitalt støttet Shopfloor Management som ett element i deres smarte fabrikk.
Daikin Manufacturing bruker digitalt støttet Shopfloor Management som ett element i deres smarte fabrikk.
Share icon
Del

Torsdag morgen. Første kaffekopp. Du åpner dashbordet på PC-en og innser at forsinkelser fra en underleverandør har stoppet ferdigstillingen av hovedproduktet. Loggen viser at dette allerede er håndtert ved å stokke om på dagens planlagte arbeid, så rutinene for å eskalere problemstillinger til riktig nivå fungerer tydeligvis godt.

Smart Factory oversikt med sanntidstatus for produksjons enheter og maskiner, ned-drillbart.

Du legger også merke til at korrektive tiltak på produksjonscelle 3 nå viser resultater, en skikkelig 7 prosents økning i produksjonshastighet. Med innsats på tvers av avdelinger fant de endelig rotårsaken, og var i stand til å overvåke effekten av endringene. Status i sanntid har erstattet daglige/ ukentlige resultatrapporter. Første kopp kaffe tømt. På tide å gå en runde i produksjonen!

Er bedriften din klar for «Smart Factory»? Test deg selv nedenfor, og få praktiske tips for forbedring.

Produksjonsbedrifter med styrket konkurranseevne

Industrien i europeiske land øker konkurranseevnen sammenlignet med lavkostland blant annet med økt bruk av automatisering og robotikk. Norge er et høykostland, men har også en utdannet arbeidsstyrke med høy arbeidsetikk. I noen bransjer gjør dette norske industribedrifter konkurransedyktige i et svært dynamisk internasjonalt marked.

Begrepet «Smart Factory» er ikke bare roboter og automatisering, men også effektiv produksjonsledelse og motiverte ansatte. Informerte ansatte tar ansvar. 

Motiver den digitale generasjonen

I Norge, som et av de mest digitaliserte landene i verden, kommer en digital generasjon inn i arbeidsstyrken. De er innfødte smarttelefonbrukere og forventer en arbeidsplass som er både digital og i sanntid.

En del av denne trenden er veksten i nye næringer i Norge som nå er på jakt etter dyktige produksjonsoperatører;  grønn energi, batteri, bilindustrien, osv. Bransjer som lever av kvalitetsprodukter og pålitelige leveranser til tiden.

Pålitelige sanntidsdata bidrar til produktivt teamarbeid

Kombinasjon av nettbrett og informasjons skjermer faller naturlig for den digitale generasjonen.

Et live dashbord trenger sanntidsdata. Et SCADA-system for å overvåke maskinene, gjør nettopp det — overvåker maskinene dine.  En maskin er en maskin, og koster nesten det samme i alle land. Maskiner løser ikke problemer — bare ansatte gjør det. 

Konkurransefortrinnet ditt er de ansatte og hvordan de jobber i team.

Vi overvåker resultater og kostnader;  timer, produktivitet, problemer.  På mange måter er dette «myke data» som vanligvis finnes på tavler og rapporter, og viser tilstanden for gårsdagen

Det er her Digital Lean gjør en forskjell, kombiner med live SCADA-data og legg til samarbeid, åpenhet, aksjonsoppfølging og sanntidsanalyse. Produksjonsledelse vil bli mindre brannslukking og mer ledelse.

Smart Factory basert på Digital Lean

Internasjonale markedsledere i bransjer som batteriteknologi eller elektronikk omfavner nå Digital Lean. Digital Lean skiller seg fra tradisjonelle digitale løsninger ved at det er bygget på etablerte metoder som Lean Management, det vil si at bedriften har et nivå av Lean basert produksjonsledelse på plass før digitaliseringsprosjektet startes. Hvor moden en bedrift er, vil styre hva som er fornuftig å implementere først. Se den lille testen vi har laget nederst i artikkelen. 

Dette er brukervennlig og innovativt! sier Christopher Kaufmann, vedlikeholdssjef hos CATL, den ledende produsenten av litium-ion-batterier fra Kina.

Vi har sett effektivitetsøkning på opptil 20 prosent, men også at man oppnår 10 ganger raskere beslutningstaking. Sist, men ikke minst: Digital Lean engasjerer medarbeidere og hjelper til å rekruttere og beholde kompetanse.

Hvordan Daikin Manufacturing har forbedret sin driftsledelse

Daikin er en av de største leverandørene av klimaanlegg, med hundre produksjonsbaser over hele verden. 

Daikin Manufacturing i Tyskland er et av de viktigste produksjonsanleggene i Europa. Hovedproduktet er klimaanlegg for forbrukermarkedet, så det er et produkt med både elektronikk og mekaniske deler. Produksjonslinjen er dermed en hybrid automatisert og manuell montering.

– Effektiviteten i produksjonsledelsen vår har forbedret seg betydelig, sier Markus Laging, fabrikksjef hos Daikin Manufacturing og legger til:

– Vår reise fra Lean Manufacturing til Smart Factory tok bare 8 uker!

Smart Factory implementasjon fra Sonic Technology 

Sonic Technology er et tysk programvareselskap som lager digitale løsninger for produksjonsbedrifter. Løsningene deres med moderne IT-verktøy er basert på produksjonskompetanse og lean operation-prinsipper, og gir reell forbedring av produksjonsledelse.

Daikin Tyskland gikk for Sonic smartfactory.guide som produksjonsstyringsverktøy da tre nye produksjonslinjer ble etablert fra bunnen av. Daikin opererte allerede etter Lean prinsipper, så å ta steget til Digital Lean var naturlig.

Daikin Manufacturing gir alle arbeidsinstrukser digitalt til sine operatører.

– Vi innså at produksjonsdata var tilgjengelig gjennom trykte skjemaer, tavler og komplekse BI-diagrammer. Ingen av disse var oppdaterte og pålitelige.  Nøkkelen er å legge inn informasjon direkte når det skjer, ikke rapportere senere, sier Bilal Tsavous, produksjonsingeniør i Daikin.

Hver operatør får arbeidsinstruksjon, arbeidsordrer og dokumentasjon direkte på arbeidsstasjonen.  De eksisterende  styringsprinsippene brukes fortsatt, men informasjonsflyten er nå digital.  Trendutvikling, paretodiagrammer, handlinger etc. oppdateres kontinuerlig på store skjermer som brukes i teammøter.

Informasjonen motiverer operatørene og legger til rette for problemløsning lokalt. Ledere blir og mer til stede i produksjonen.

Digitalisering uten smerter

Nøkkelen er å ikke oppfinne hjulet på nytt. Lean-prosesser, støttet med fleksibel IT-teknologi, vil raskt gi merkbare forbedringer. Noen få nøkkeldata leses fra automasjonsystemet eller direkte på maskinene uten å påvirke disse.

Digitaliseringen handler mer om informasjonsflyt mellom menneskene. Det som skjer er en adopsjon (og forenkling) av eksisterende prosedyrer, i en digital produksjonsledelse. De fleste kunder er i gang etter 8 uker.

Er bedriften din klar for "Smart Factory"? 

Ta mini-testen som vil indikere hvor moden produksjonsledelsen din er til å digitaliseres. Resultatet kan overraske deg, og hvis du vil ha en dypere analyse, setter vi gjerne opp en to-dagers pilot-workshop i bedriften din.