Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Luksusbilene blir beskyttet av markedets mest moderne takløsning

Toppmoderne bygg i utkanten av Fredrikstad får en toppmoderne takløsning.
Toppmoderne bygg i utkanten av Fredrikstad får en toppmoderne takløsning. Foto: TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

Et splitter nytt bygg reiser seg noen kilometer unna Fredrikstad sentrum. Et bygg som garantert vil vekke oppmerksomheten til bilinteresserte fra Fredrikstad, Sarpsborg og de nærliggende distriktene. Det er nemlig snakk om et hypermoderne Porsche Center, altså et opplevelsessenter for Porsche-merket, bygget etter strenge retningslinjer og et helhetlig designkonsept.

Skiller seg ut fra mengden

Paul Messa, Henrik Olavesen og Bjørn Henrik Christoffersen er tilfreds med hvordan taket på Porsche Center Fredrikstad kommer til å bli. <i>Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding</i>
Paul Messa, Henrik Olavesen og Bjørn Henrik Christoffersen er tilfreds med hvordan taket på Porsche Center Fredrikstad kommer til å bli. Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding

Henrik Olavesen, byggeleder hos totalentreprenøren Norbygg forteller litt mer om prosjektet:

– Det er blitt et større behov for denne type senter i området. Det er en kundemasse i Fredrikstad og Sarpsborg som vi retter oss mot, og bygget skal stå klart til 2. desember 2024.

Han forteller at senteret er basert på et eksisterende konsept. Alt sammen skal følge en mal, fra tak til fasade og overflater. Det skal være plass til et servicesenter og et visst antall bilplasser.

Nettopp dette med taket er et aspekt som utbyggerne av Porsche Center Fredrikstad ønsker å trekke frem. Under oppføringen brukes det nemlig Glavas nye takprodukter, Robust Lettlamell og Robust Takfall. Disse innebærer flere fordeler for både utførende og for selve bygget.

Bruker splitter nye takløsninger

Glava Robust under montering. <i>Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding</i>
Glava Robust under montering. Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding

Bjørn Henrik Christoffersen, markedssjef Teknisk Isolasjon i Glava, er tilstede for å inspisere monteringen av produktene. Arbeidet med tak utføres av Paul Messa AS.

Bjørn Henrik tar et blikk tilbake på utviklingen av de nye produktene:

– Vi har jobbet i mange år med hele Robust-konseptet, og akkurat disse nye produktene har blitt utviklet gjennom kundesamtalene vi har hatt. Vi har kjørt kundedemoer både på Østlandet og i Midt-Norge, for å få tilbakemeldinger fra markedet. Det som er viktigst for oss er hva brukerne og taktekkerne ønsker. Det er bakgrunnen for utviklingen, sier han.

Paul Messa skyter inn:

– Det vi er opptatt av er færre plater og lettere produkter. Tidligere måtte vi kanskje være tre mann for å flytte paller med produktet bortover, nå klarer vi det med én person, sier han.

Sparer tid og vekt

Lameller som veier mindre er lettere å heise opp på taket. <i>Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding</i>
Lameller som veier mindre er lettere å heise opp på taket. Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding

Bjørn Henrik forklarer gjerne alle fordelene med den nye Robust-løsningen:

– Dette er rett og slett et nestegenerasjons-produkt fra oss. Det har en lettere vekt enn den gamle lamellen. De største fordelene er at det veier mindre, og at du bruker opp hele pallen, slik at bare plastemballasjen blir igjen. Til slutt er formatet mer effektivt for taktekkerne.

Han utdyper at det har vært tilbakemeldinger fra kunder på selve palleformatet, som nå er mer håndterlig, noe som gjør monteringen mer effektiv og sikrere. Samtidig har kundene ønsket seg lengre lameller, slik at lengden er nå økt til 180 cm.

  <i>Foto:  TUM Studio</i>
  Foto:  TUM Studio

Systemet består samtidig av færre deler, med to takfallsplater, der man tidligere brukte fire. Det betyr mer effektivitet og fleksibilitet for taktekkerne, og enklere logistikk på taket. Platene er produsert med lavere romvekt, slik at hele isolasjonen på taket blir 20 prosent lettere.

De nye fallplatene, som også produseres lokalt i Askim, har et større format enn tidligere solgte produkter. 

– På et 1500 kvadratmeter stort tak har vi gått fra 2140 til 740 plater. Så det er igjen mindre å håndtere, og halvparten så mange paller, sier Bjørn Henrik.

– Jobben vår går raskere og pallene er mye mer håndterbare. Færre komponenter gjør at monteringen går fortere. Sjåførene sparer også diesel når de kjører produktene til byggeplassen, så er det er en miljøgevinst her også, sier Paul Messa.

Mindre avfall å kjøre vekk

Bjørn Henrik Christoffersen og Paul Messa viser frem Robust-produktene på taket i Fredrikstad. <i>Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding</i>
Bjørn Henrik Christoffersen og Paul Messa viser frem Robust-produktene på taket i Fredrikstad. Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding

En annen fordel med konseptet er at pallene har labanker (altså føtter som holder dem sammen) som er laget av lameller. Det betyr at mye mer av helheten brukes opp, og nå som produktet ikke lenger leveres på egne trepaller, blir det mindre arbeid for utførende.

– Trepaller må vanligvis håndteres vekk. Tidligere måtte vi ha en svær 30 kubikkmeter-container bare for å rydde opp etter oss. Nå er det mye mindre jobb med håndtering av avfall, forteller Paul Messa.

Miljøvennlig og fremtidsrettet

Jobben til taktekkerne går mye smidigere med de nye løsningene. <i>Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding</i>
Jobben til taktekkerne går mye smidigere med de nye løsningene. Foto:  Paal-André Schwital, Metro Branding

Til slutt ønsker Bjørn Henrik Christoffersen å påpeke den betydelige vektreduksjonen. Isolasjon som er 20 prosent lettere enn den forrige generasjonen, samtidig som den beholder de samme egenskapene, betyr et tak som er 11 tonn lettere enn det ville vært med tidligere systemer.

– Den vekten som spares på isolasjonen gir oss mer å gå på for å bygge for eksempel solcellepaneler, som bygget i Fredrikstad skal ha. Løsningen er tilrettelagt for mer aktive tak, enten det er solceller eller grønne tak, sier han.

Alt dette henger sammen med Glavas strategi om å utvikle og produsere stadig mer bærekraftige produkter. Robust Lettlamell og Takfall er intet unntak, all den tid de bygger på glassull som resirkuleres i Fredrikstad, og selve produksjonen skjer i Askim. 

– Vektbesparelsen betyr mer miljøvennlig transport, alt sammen er lokalprodusert og kortreist. Det er en veldig god miljøhistorie rundt produktene våre, avslutter Bjørn Henrik.

Les flere artikler fra Glava