Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Hytta di må ha takstige. Denne bedriften tar seg av alt med monteringen

Del
Produsert av TUM Studio

Det finnes nesten en halv million hytter rundt om i Norge. Å tilbringe tid på hytta er noe mange av oss setter pris på, og da er det også vesentlig å sørge for at eiendommen er i god stand. Hyttekos er ensbetydende med vedfyring, og det å holde pipa i orden er et av flere viktige brannforebyggende tiltak.

Før var det slik at hytteeier selv hadde ansvar for å sørge for at pipa ble regelmessig feid. En brannforskrift fra 2016 innførte imidlertid nye regler, der også fritidseiendommer skal ha besøk av det kommunale feievesenet på lik linje med bolighus.

Dette stiller nye krav for sikkerhet, slik at feieren kan utføre jobben sin så trygt og effektivt som mulig på hyttetaket. Takstige fram til pipa er en forutsetning for trygg adkomst for feieren. Har ikke hytteeier dette i orden, risikerer man at feieren snur i porten og nekter å utføre feiingen.

Fordi feiing har vært hytteeiers ansvar, mangler imidlertid svært mange hytter takstige.

Monterer stiger raskt og effektivt

Ørjan Ruud, salgssjef i Stiger til tak. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Ørjan Ruud, salgssjef i Stiger til tak. Foto:  TUM Studio

I et hyttefelt med vakker utsikt over Geilo treffer vi Ørjan Ruud, salgssjef i Stiger til tak.

Han og en kollega skal sette i gang med å montere en takstige, og det tar ikke mange minuttene før alt utstyret er på plass, og arbeidet er iverksatt.

Ørjan vet alt om hva som skal til for at feieren skal kunne jobbe trygt og effektivt på taket. 

– Vi etablerte bedriften vår i 2018, på bakgrunn av forskriftsendringen. Alle fritidsboliger skulle nå feies av det offentlige, mens det tidligere bare var boliger som var underlagt feiing. Samtidig har hyttemarkedet i Norge eksplodert, og det er ikke sånn at det stod hundrevis av feiere klare til å jobbe, den dagen regelendringen kom. Det var like mange feiere, men ofte dobbelt så mange piper som måtte feies i et område, sier han og fortsetter:

– Det ble altså nødvendig med tilrettelegging for å gjøre jobben deres sikker, forklarer Ruud.

Stiger til tak utfører forskriftsmessig montering av blant annet slike takstiger og snøfangere på alle tenkelige typer bygninger. Dette er en prosess som tidligere har vært lite brukervennlig for hytteeiere.

Bli kjent med Stiger til tak »

Smidig prosess hele veien

– Det som er unikt med oss er at kunden skal tenke minst mulig på prosessen. Du tar kontakt med oss på telefon eller mail, så tar vi det derfra. Vi starter med digital befaring ved bruk av kart, og andre tilgjengelige verktøy. Mange tror at vi må komme på fysisk befaring, men det er ikke nødvendig. Dermed er det én ting mindre å tenke på for kunden, sier Ørjan Ruud.

– Etter befaringen tar vi kontakt rundt en ukes tid før vi kommer og monterer. Deretter monterer vi utstyret, rydder etter oss slik at du ikke ser at vi har vært der, og du får dokumentasjon og informasjon på alt. Om du vil kan du enkelt legge det inn i boligmappa. Alt er fiks ferdig, du trenger ikke å løfte en finger, forteller salgssjefen.

Sikker montering er til enhver tid i fokus. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Sikker montering er til enhver tid i fokus. Foto:  TUM Studio

Han forteller at selve monteringsjobben gjerne tar noen få timer, og at Stiger til tak som regel tar for seg større geografiske områder, der de oppsøker mange hytte- eller boligfelt i samme slengen.

– Vi monterer alle steder sør for Trondheim, og vi samler gjerne opp bestillingene og sender montørene våre på større ruter. Vi monterer opp imot 1000 til 1500 takstiger i året, og mange kunder ønsker også å få montert snøfanger samtidig. Ifølge teknisk forskrift er nemlig eier av bygget pliktig  til å sikre mot ras der det ferdes folk og dyr, selv om det er din egen tomt. Vi har utstyr og muligheter til å ettermontere dette på alle typer tak, sier Ørjan Ruud.

Lageret fullt av stiger

Stiger til tak har et stort lager og sender produkter til hele landet. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Stiger til tak har et stort lager og sender produkter til hele landet. Foto:  TUM Studio

Han påpeker at det er fullt mulig å bestille produkter fra deres lager, få dem tilsendt, og gjennomføre montering selv, om man bor et sted der montørene ikke har anledning til å komme.

– Vi har et kjempestort lager med takstiger, det er enkelt å bestille dem i nettbutikken, og vi sender over hele landet. Man har lov til å montere selv, så lenge selve installasjonen er godkjent. Men det er jo lurt å bruke profesjonelle til dette - vi bruker sikring på alle jobber, og våre montører er rutinerte, med lang erfaring med jobbing på tak, selv om firmaet er ungt!

Ruud nevner også at Stiger til tak kun bruker norske produsenter.

– En av produsentene vi bruker mye er TB Taksikring. Det er en liten familiebedrift fra Skien, som produserer gode takstiger og snøfangere til alle typer tak. Det som gjør produktene deres så gode er blant annet at de er veldig universielle, og enkle å tilpasse til taket de skal monteres på, sier han.

Vi kommer og monterer takstigene, og rydder etter oss. Du trenger ikke å løfte en finger!

Ørjan Ruud, Stiger til tak

Det er ingen tvil om at sikkerhet er stikkordet hos Stiger til tak, både for montørene og de som skal bruke taket:

– Feierne er veldig bevisst sin egen sikkerhet og tar den på alvor. Takene kan være svært glatte, selv om det ikke alltid ser sånn ut. Vi monterer takstigene for at feierne skal kunne gjøre jobben sin trygt. Jobber du på tak, må du ha sikkerhet i orden, og det sørger vi for i alle ledd, avslutter Ørjan Ruud.

Se utvalget av takstiger »

Les flere artikler fra Stiger til tak