Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Dette skjedde da rørleggerne selv fikk lage et helt nytt tappevannsystem

Del

De fleste av oss på denne siden av verden tar det for gitt at tilgangen på rent vann ikke er lengre unna enn en lett håndbevegelse på et blandebatteri. Bevegelsen er enkel, smertefri, og ut strømmer det rent, friskt og kaldt vann på et blunk.

Rørleggere, entreprenører og arkitekter vet imidlertid at det er krever mye å installere et tappevannsystem raskt, enkelt og feilfritt. Rør skal trekkes, fordelerskap skal monteres og man kommer ikke utenom at det en gang iblant skjer feil som blir kostbare å rette for rørleggeren.

Wavin har nå lansert en portefølje av tappevannsprodukter. Fordelere, veggbokser, skap og rør-i-rør er alt laget for å gjøre hverdagen til rørleggere mer effektiv, kvaliteten på installasjonen bedre og samtidig profittøkende. En rekke norske rørleggere har selv vært med på å utvikle produktene, og i spissen av det hele har Tom Ole Stenberg sittet, som med mange års erfaring som rørleggermester nå er produktsjef hos Wavin:

– Vi har jobbet hardt for å skape en komplett tappevannsløsning, og med samarbeidet med norske rørleggere synes jeg vi har laget noe som er veldig bra. Alt er tilpasset hverdagen til norske rørleggere, og ikke minst til strenge, norske krav og forskrifter, sier han.

Vis mer

Høy kvalitet er hygienefaktor

Vi sitter sammen med Tom Ole for å høre akkurat hva de har gjort for å utvikle et system som skiller seg fra konkurrentene, i en bransje der produktene tilsynelatende er like. Med stor iver over de tekniske detaljene forklarer den tidligere rørleggeren, mens biter av rørledninger og fordelerkoblinger flyr mellom hendene hans, og vi får se hvordan alt kobles sammen i tappevannsskapet

– Høy teknisk kvalitet er ikke nok. Like viktig er det at alle komponenter er fleksible og så enkle som mulig å montere for rørleggeren. Det gir en sikrere og billigere installasjon for både rørleggeren og kunden, forteller han.

Tom Ole Stenberg har mange års erfaring som rørleggermester og er nå er produktsjef hos Wavin. Han har selv vært med på å utvikle det nye tappevannsystemet, sammen med en rekke norske rørleggere.
Tom Ole Stenberg har mange års erfaring som rørleggermester og er nå er produktsjef hos Wavin. Han har selv vært med på å utvikle det nye tappevannsystemet, sammen med en rekke norske rørleggere.

Han kommer raskt til detaljene i den nye løsningen Wavin Tappevann, som blir levert i vanlige dimensjoner for bruk i Norge, det vil si at pex-innerørene leveres i 12, 15 og 18 mm. Veggboksene til systemet er selvsagt tilpasset dette.

– Kvalitetskravene til ytterrør er strenge her i landet, siden disse vanligvis monteres i stenderverket på bygningen. Ytterrørene skal ha lang levetid og tåle en rekke tester både når det gjelder bøying, varmebestandighet og hvor enkelt det er å kunne bytte ut innerrøret. Derfor har vi for det norske markedet tatt frem et helt nytt ytterrør også, forklarer han.

– Fordelerne vi har valgt i systemet vårt er laget i avsinkningsfri messing, og har 50 mm avstand mellom hver tilkobling. Kuplingene er selvsagt også avsinkningsfrie, tilføyer Stenberg.

Fordelerskap kan komme ferdig montert

Fordelerskapet til Wavin Tappevann er i aluminium og har en solid og stabil konstruksjon. I motsetning til stålskap korroderer ikke aluminium, samtidig som det ikke er utsatt for termisk utvidelse, slik faren er med slike skap i plast.

Skapet er også lettere, slik at det kan monteres av én person og holdes på plass med én hånd under montering. Slike detaljer er tilsynelatende små, men det er det som må til for å fjerne hodepiner for rørleggeren under montering. Samtidig reduserer det sjansen for at rørleggeren må gjøre et kostbart reklamasjonsoppdrag.

– Og om det skulle oppstå en lekkasje, vil en gjennomsiktig sprutplate i skapet hindrer at vannet renner ut på gulvet eller inn i bygningskonstruksjonen. Dreneringen i bunnen av skapet leder vannet ut i et rom med sluk, trygt og enkelt, poengterer Stenberg.

I tillegg har Wavin bygget opp porteføljen slik at veggskapene kan skreddersys, og kan leveres med fordelerne ferdig montert. Det gjør monteringsjobben vesentlig raskere, spesielt for større prosjekter.

Testet i månedsvis av eksperter

 
 

Det er ikke gjort i en håndvending å få frem et nytt tappevannsystem, og derfor er alle komponenter underlagt en nitid og grundig langtidstest. Samarbeidet med rørleggere i utviklingsfasen gjør rørleggermesteren trygg på at produktet han nå skal selge til norske rørleggere er pålitelig og forutsigbart, samtidig som det er enkelt og øker sjansen for bedre inntjening.

– Ikke bare tror jeg det er enkelt og fleksibelt å installere, men det må være solid og trygt. En feil betyr ofte at prosjektet blir et tapsprosjekt, noe alle rørleggere vil unngå.

– Wavin Tappevann er av en slik kvalitet at du for det første ikke trenger spesialverktøy for å installere, og for det andre enkelt ser at alt er montert korrekt, forteller Stenberg.

Én leverandør for alt

 
 

Wavin er en av de største leverandørene av løsninger for innvendig og utvendig avløp, drenering og andre løsninger for overvann. At de nå tar steget inn på tappevannsarenaen, som norsk leverandør, er ikke en liten hendelse i norsk byggebransje.

– En av de store fordelene for rørleggerne er at de fra nå av bare trenger å forholde seg til én leverandør hele veien. Hos oss får de nå alt av teknisk VVS: Fra rørene som blir gravd ned under bakken og helt inn til og ut fra tappestedene i bygningen, og alle spesialløsningene du eventuelt måtte trenge på veien, sier Stenberg.

– Jeg pleier å si at Wavin ikke leverer enkeltkomponenter, men at vi tilbyr systemer og konsepter. Derfor er det spesielt moro for sånne som meg å jobbe her, siden vi har produktene som rørleggerne trenger, og vi har erfarne og kunnskapsrike medarbeidere som kan håndtere dem og gi gode råd, avslutter den tidligere rørleggeren.

Les flere artikler fra Norsk Wavin