Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Disse skinnhanskene sparer både miljøet og helsen din

Kromfritt skinn er en satsning på fremtiden

Del

Hånden er en svært kompleks del av menneskekroppen som består av et høyt antall bein, ledd og nerver. Å bruke hendene våre er en essensiell del av dagliglivet, og det er like krevende som det er viktig å beskytte de. Dette gjelder spesielt de som jobber i utsatte yrker, der hendene kan skades. Den mest naturlige beskyttelsen er hansker.

Arbeidshansker finnes i mange varianter, tilpasset forskjellige yrker og forskjellige brukstyper. Ett fellestrekk er imidlertid at mange arbeidshansker bruker skinn, som stort sett blir garvet med krom III-saltet, for å øke holdbarhet og styrke.

Dessverre er det slik at denne garvingen kan føre til skader både på mennesker og på økosystemet vårt. Krom III kan nemlig bli forurenset og bli til krom VI, som er skadelig.

Kan ha alvorlige konsekvenser

 
 

– Krom VI er farlig, men det finnes ikke i skinnet når det er ferdig garvet. Men i forbindelse med lagring, fuktighet eller varme, kan det forekomme kjemiske prosesser, som kan jobbe seg frem til at krom VI oppstår. Den tradisjonelle metoden å garve på kan føre til at krom VI utvikler seg i en container eller på et lager, selv om man gjennomfører tester i forkant, forteller Torbjørn Bekken, daglig leder i Bekken & Strøm, som er en erfaren produsent av arbeidstøy og verneutstyr.

Han forklarer at hvis skinn som inneholder krom VI kommer i direkte kontakt med hud, kan det være farlig. Det er imidlertid ikke et problem hvis hansken har foring, eller et annet lag som kommer mellom skinn og hud.

Skadepotensialet er definitivt tilstede. Krom VI kan forårsake alvorlige sykdommer, blant annet lunge- og hudkreft, samt allergi. Sår og brannskader kan også forekomme, og ved innånding kan det forekomme hoste og heshet.

I tillegg til dette kan krom VI gjøre skader på naturen - det er farlig for liv i vann, og kan derfor ødelegge økosystem i produksjonsområder. Dette har direkte innvirkning på naturens kretsløp.

Bytter ut hele sortimentet

 
 

For rundt ett år siden begynte altså Bekken & Strøm å planlegge å slutte helt med krom i skinnhanskene. Det er en prosess som har tatt en stund, forteller Torbjørn Bekken, men selskapet er nå i rute med å skifte ut hele hanskeutvalget sitt med kromfrie varianter.

– Vi tar problematikken med krom på alvor, og valgte derfor å skjære gjennom og bli en totalleverandør av kromfrie skinnhansker. Det var en overveid avgjørelse: Det fører til at prisene øker noe, siden vi har måttet investere i nye produksjonsteknikker, nye tromler som lar oss garve syntetisk, og vi har byttet ut alle modellene. I stedet for å tilby et fåtall hanskemodeller uten krom, lager vi hele serien vår kromfritt, sier Bekken.

Samtlige produkter måtte også godkjennes og sertifiseres på nytt, og de er nå CE-godkjent i kategori II. De blir også grundig testet og kontrollert for skadelige stoffer i et laboratorium, ifølge Torbjørn Bekken.

– Vi ønsker å være en innovatør innen skinn og arbeidshansker, og er villige til å investere i det. Vi er bevisst på vårt sosiale ansvar, og i den syntetiske produksjonsprosessen forbrukes det omtrent 95 prosent av materialene, mens resten blir brutt ned av miljøet, sier han.

Skikkelig kvalitet

Bekken presiserer også at hanskene er solide produkter, sett bort fra kromfri garving. Hele kolleksjonen har mange varianter, fra tynne monteringshansker til tykke arbeidshansker som beskytter godt.

– Hanskene våre har sterke og tydelige farger slik at de synes godt i alle omgivelser. De matcher samtidig med resten av arbeidsklærne våre, som har lignende fargepalett. Vi har latt oss inspirere av fritids- og sportsbransjen når det gjelder design og passform.

– Vi bruker skinn fra okse og geit, og syr hanskene i en naturlig passform, uten at fingrene er rettet helt ut. Dette er en god passform, og hanskene er samtidig slitesterke. Noen av modellene våre har også membran, slik at de er vanntette, forteller Torbjørn Bekken, og presiserer at hanskene kan kjøpes hos Ahlsell og Bekken & Strøm.