Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Grepene som gjør avfall til penger

Små grep kan føre til at bedriften i beste fall får betalt når avfallet hentes.

Blandet blir dyrt: Mindre avfall i kategorien «blandet avfall» gir bedre miljøgevinst og lavere utgifter.
Blandet blir dyrt: Mindre avfall i kategorien «blandet avfall» gir bedre miljøgevinst og lavere utgifter.
Del

Mange har fått med seg at det kan være penger å tjene på å sortere ut metall, men visste du at papp også går i pluss for den som sorterer? Det vil si, om du sorterer ut pappen og oppbevarer dette tørt til avfallsleverandøren henter det.

– I stedet for å laste avfallet på en lastebil og frakte det vekk to til tre ganger i uka, blir det nå en samlet opphenting én gang i måneden.

Frank Rydland

– Ja, vi ser at ganske mange bedrifter som er flinke til å kildesortere ender opp med betydelig lavere faktura fra oss, sier Mads Amundsen, salgssjef hos Ragn-Sells.

I en årrekke har de jobbet med bedrifter for å øke bevisstheten rundt det å kildesortere avfallet. Sorteres avfallet, kan det benyttes igjen. Papp for eksempel, kan resirkuleres opptil syv ganger.

Mange store bedrifter gjør gode penger på å kildesortere avfall. Sannheten er at selv mindre bedrifter kan sette opp et avfallssystem for sortering som gjør at de kan tjener penger på noe av avfallet som for eksempel papp og plast.

– Rene avfallstyper som papp, papir, plast og metall er alle eksempler på avfall som vi kan ønske å kjøpe, sier Amundsen. Vi selger dette videre til fabrikker som resirkulerer materialene til nye varer.

Optimaliser avfallshåndtering

Litt planlegging og optimalisering er det som skal til: Papp og papir må skilles fra hverandre. Ved å separere disse to, øker verdien på avfallet betraktelig, og hvis dette kildesorteres kan avfallsleverandører som Ragn-Sells kreditere kundene i stedet for å ta betalt for avfallet.

Plast derimot finnes i en mengde varianter, og det kan være en utfordring å skille dem fra hverandre. Heldigvis finnes det en svært enkel regel for å øke verdien på avfallet: Hovedskillet går mellom gjennomsiktig og ikke gjennomsiktig plast. Klarer man å holde disse atskilt fra hverandre, kan avfallsleverandøren gi kreditt på også dette avfallet. Rene plasttyper er godt materiale for resirkulering til produksjon av nye varer.

Glass og metaller skilles ut  i egne beholdere på lik linje som husholdninger er vant med, og matavfallet går til produksjon av bla. metangass. Dermed behøver det ikke være mye igjen i kategorien "blandet avfall". Blandet avfall, også kalt restavfall enkelte steder, er den dyreste kategorien avfall.  Regnestykket blir enkelt: en kilo papp som fjernes fra blandet avfall betyr lavere avgift på det blandede, og erstattes av kreditering når pappen leveres separat.

Enkle grep lønner seg

Når så mange forskjellige typer materialer skal behandles hver for seg, krever det litt enkel planlegging. Personalet må læres opp og følge enkle anvisninger for hvor og hvordan man sorterer avfallet. Det kreves noe mer utstyr som for eksempel flere avfallsbeholdere for sortering. Har du store mengder med avfall, kan det være lønnsomt å investere i en komprimator eller avfallspresse, som fører til færre transporter og færre tømminger. Dette vil på sikt redusere kostnaden og miljøpåvirkningen for den totale avfallshåndteringen.

 Hos Harald A. Møller har investeringer i komprimatorer gitt raske resultater. De bidro til innsparinger fra første dag.

– Som en del av vårt HMS-arbeid har vi investert i komprimerende utstyr, blant annet en treknuser for engangspaller, forklarer Frank Rydland hos Harald A. Møller. - Den er som en stor valse på en 30 kubikk container.

Med komprimatoren kunne Møller utsette opphentingen og dermed spare transportkostnader og miljøet. 

– Så, i stedet for å laste avfallet på en lastebil og frakte det vekk to til tre ganger i uka, blir det nå en samlet opphenting én gang i måneden, sier Rydland.

Etter erfaringen med treknuseren, tok Harald A. Møller steget videre og innførte sortering av enda flere typer avfall, som papp. Resultatet var så positivt at Møller gikk rett på neste kategori av resirkulerbart avfall.

– Da investerte vi i en pappkomprimator som tømmes en gang i måneden fremfor en gang i uka, forteller Rydland.

- Bidrar med løsninger

Planlegging av løsninger rundt bedriftens avfallshåndtering er en del av prosessen mot innsparing av penger og vern av miljøet. Det hele koker ned til å gjøre prosessene så smertefrie og lønnsomme som mulig. For Ragn-Sells handler det om å skape en mentalitet hos kundene der miljøvennlighet og lønnsomhet går hånd i hånd. 

I tillegg til avfallsbehandling, har Ragn-Sells lang erfaring med organisering av logistikken bak avfallshåndtering. Ved å analysere kundenes logistiske behov og vaner kan gode råd hente inn store summer, spesielt om hensyn til kildesortering tas tidlig i prosessene. For bedrifter som Harald A. Møller, har de blitt en viktig partner i arbeidet for bedre miljø, og økonomi. 

– Vi ønsker å bruke mindre emballasje og følge normer og standarder for reduksjon i avfallet. Ragn-Sells har vært gode samarbeidspartnere som har hjulpet oss og bidratt med forslag til løsninger, sier Rydland. 

Ønsker din bedrift å spare miljø, penger og administrasjon i en enkel runde? Ta kontakt med Ragn-Sells for en samtale om avfallshåndtering.