Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Nå skjer det en teknisk revolusjon i støvsugerne

Det nye designet gjør at Mieles første poseløse støvsuger skiller seg ut.
Det nye designet gjør at Mieles første poseløse støvsuger skiller seg ut.
Del

Den poseløse støvsugeren høres ut som en skikkelig no-brainer for anskaffelse. Å slippe å styre med riktige poser, og spesielt å unngå å ramle i kopiposefella der man kjøper poser under pari kvalitet på nettet, er god nok grunn for de fleste. I dag kan du få en poseløs støvsuger også fra kvalitetsleverandører som Miele, som nylig lanserte sitt poseløse støvsugerkonsept Blizzard. Men betyr det at alle bør gå poseløst?

– Ikke alle støvsugere er like, og det er en rekke ting man bør vurdere før innkjøpet gjøres, sier produktsjef Anett Bjerkan hos Miele. – Det er langt lurere å blinke ut de to, tre viktigste bruksområdene hjemme og finne den støvsugeren som passer best til sitt bruk. Veldig mange vil finne ut at en poseløs støvsuger passer godt, men siden det er mange forskjellige varianter og teknikker i støvsugerverden er det ikke gitt.

Vi tar en titt på fordeler og ulemper med både poseløs støvsuger og den vanlige posestøvsugeren.

#1Poseløse støvsugere er en gammel oppfinnelse

...og det hele startet i industrien

Det nye designet gjør at Mieles første poseløse støvsuger skiller seg ut.

De poseløse støvsugerne vi ser i butikken i dag er kompakte og veldesignede, men som konsept har de eksistert lenge. Det er først de senere årene de har kunnet matche støvsugere med utskiftbare poser. Syklon-prinsippet, som finnes i alle poseløse støvsugere og i Mieles CX1 ligger til grunn for alle moderne poseløse støvsugeres funksjon.

Veldig kort fortalt anvender de syklon-prosessen til å slynge tyngre partikler ut til siden av et kammer. Når de treffer veggen i kammeret,  faller de ned i bunnen og renere luft går videre i maskinen. Noen bruker mange kammer til å gjøre dette, men Mieles prosess anvender kun ett kammer for separeringen. Dermed får CX1 en fordel ved å bedre kunne regulere effekten og hvor kraftig støvsugeren skal suge opp partiklene.

Les mer om teknologien som gjør støvsugere poseløse »

#2Mer miljøvennlig og besparende

Kammeret kan tas med til søppelbøtten.

En poseløs støvsuger anvender ikke utskiftbare poser til å samle opp støv og skitt. Den samler alt i ett gjennomsiktig kammer, som må tømmes når det fylles opp.

På siden av støvsugeren er den målelinje som viser når støvsugeren er full og må tømmes. Da hekter man bare av oppsamlingskammeret og tar det med seg til søppelbøtten hvor det tømmes.

Slik sparer man penger ettersom man ikke trenger å kjøpe de velkjente støvsugerposene i papir eller stoff.

Siden du tømmer ut støvet, er det svært lurt å sjekke at støvsugeren kommer med en moderne løsning for tømming av kammeret. Enkelte eldre poseløse støvsugere måtte deles i to for å skille syklonkammeret fra oppsamlingskammeret. I dag kommer moderne, poseløse støvsugere som CX1 med en smartere løsning der man bare holder kammeret over søppelbøtten og tømmer den. Man trykker på en knapp, så åpner en klaff og støv og skitt faller ned i søppelbøtten med minimalt av støvutslipp.

Dersom det fremdeles blir for støvete for deg, finnes også andre måter å tømme en poseløs støvsuger, som ved å holde en plastpose tett til veggen i kamemret, åpne klaffen og vente litt til støvet har lagt seg. For de som absolutt ikke tåler å se støv og hybelkaniner nederst i søppelbøtten, kan en posestøvsuger kanskje være et bedre valg. Husk bare å kjøpe inn godt med poser så du ikke står og "gjenbruker" støvsugerposen i nødsfall.

#3Mindre vedlikehold generelt

I teorien trenger du ikke kjøpe noe ekstra i dens levetid

Filteret er laget for å brukes igjen og igjen. Det er bare å hekte av, skylle under rennende vann og la tørke i et døgn.

Med årene har støvsugere blitt de rene luftrenserne, på grunn av alle avanserte filtersystemer som har kommet til.

Det ikke mange tenker over, er at disse ofte må skiftes for ikke å gjøre støvsugeren til en støvblåser. Når man kjøper støvsugerposer følger det ofte med et reservefilter. Når man kjøper merkevareposer passer disse nøyaktig i støvsugeren din, men for generiske merker kommer ofte filtre som kan klippes til manuelt.

De poseløse støvsugerne har en annen tilnærming til problematikken. Der er filtrene ofte ikke utskiftbare, men kan i stedet tas ut og vaskes i lunkent vann. Ulempen er at filteret må tørke en stund, men gjenbruken og innsparingen kan veie opp for dette hos de fleste.

#4Spesialbehov kan avgjøre valget

Forskjellige typer støvsugere egner seg til forskjellige formål

Harde gulv, eller tepper? Det kan være verdt å ta med i vurderingen.

Dersom du har spesielle behov i hjemmet, kan det være lurt å prioritere dette fremfor å kreve at støvsugeren skal være posefri.

For hjem der flatene stort sett består av parkettgulv og andre harde materialer, er poseløse støvsugere godt egnet.

– Brukes støvsugeren stort sett parkett, så passer poseløse støvsugere som Miele CX1 med parkettmunnstykke svært godt, sier Bjerkjan.

Støvsugere som Miele CX1 kommer også med regulerbar effekt for bedre kontroll på harde flater. Men er hjemmet eller kontoret belagt med tepper, kan det være lurere å gå for en støvsuger med pose siden de har bedre effekt for akkurat denne bruken.

– Tenk litt på bruken i husholdningen. Er det hund og katt finnes det også en modell av poseløse CX1 som bedre håndterer dyrehår, men om det til tillegg er mye tepper i tillegg til dyr, er man best tjent med en posestøvsuger med turbo-munnstykke, sier Bjerkan.

Finn den poseløse støvsugeren som passer deg »

#5Tenk langsiktig når du kjøper poseløse støvsuger

Du skal ha den i mange, mange år

Det nye designet gjør at Mieles første poseløse støvsuger skiller seg ut.

Når man kjøper en poseløs støvsuger, er det viktig å tenke svært langsiktig. Siden man vinker farvel til årlige innkjøp av støvsugerposer, og er mer sin egen herre over støvsugerens skjebne, er det viktig at den holder lenge.

– Det er ikke ukjent at noen  kjøper så billige støvsugere, som kommer med et knippe poser inkludert, at støvsugeren kastes etter at de inkluderte posene er oppbrukt, sier Bjerkan.

– Det er ikke spesielt økonomisk og ikke bra for miljøet, siden man kun tenker et par år av gangen. Langsiktig tankegang er bra for miljøet, og tidsbesparende når man slipper å stadig kjøpe noe nytt. Mieles poseløse støvsugere er testet for en bruk som tilsvarer 45 minutter hver uke i 20 år, så da slipper man hele den rasjonaliseringen, sier Bjerkan.

 

Les flere artikler fra Miele