×
Annonse fra Delta V for

Grønt tak vekker oppsikt

ANNONSE: Grønt tak vekker oppsikt
  • Delta V Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.
 

Det var firmaet Blomstertak AS som sto for installasjonen av det 50 centimeter tykke grønne taket på Clarion Hotel The Hub. Taket er konstruert slik at det kan håndtere over 100 liter vann per kvadratmeter, og kan dermed holde igjen 2 000 tonn med vann.

Glasopor ble en avgjørende brikke under sedumtaket.

– En veldig bra løsning og et anvendelig produkt, forklarer daglig leder og gründer i Blomstertak AS, Øistein Kvarme.

– Glasopor er bra til å fylle opp taket slik at vi kan forme det slik vi ønsker. Det er det letteste materialet jeg har vært borti, og det er viktig ettersom ingen vil ha mer vekt på taket enn nødvendig.

– Det er også formstabilt, slik at det fungerer godt til å forme terrenget rundt kasser og andre oppstikk som er på taket. Det gir et fint landskapspreg til det grønne taket, sier Kvarme.

Nyhetsbrev: Hold deg oppdatert med de siste miljønyhetene fra bransjen

Etter at Blomstertak ble kjent med Glasopors egenskaper på The Hub, har de brukt det i flere andre prosjekter.

Grønne tak-markedet vokser

 

I fjor la Blomstertak 25 000 kvadratmeter med grønne tak rundt om i hele Norge. I år forventer de at de ender på rundt 40 000 kvadratmeter, og markedet vil bare vokse, mener Kvarme.

– Vi vokser så fort vi bare klarer, og må takke nei til flere oppdrag i privatmarkedet, sier han.

Selskapet, som holder til i Ås, er siden etableringen i 2011 blitt en viktig aktør i det norske markedet.

Trend til Norge

Slik fungerer et grønt tak

  • Klimaendringer og mer regn gjør at og overvann blir en utfordring – særlig i byene hvor man bygger tettere og mer vann skal ned i de samme rørene.
  • Det stilles nå krav til at nybygg skal håndtere overvann på egen tomt, og grønne tak i byer blir en viktig brikke for å forebygge flom.
  • Et grønt tak skal holde tilbake vann og være flomforsinkende ved at vannet bruker lenger tid på å komme ned i avløpsrørene. Dermed unngår man overbelastning.
  • Styrtregn varer som regel ikke mer enn opptil 15 minutter, og det grønne taket vil holde igjen vannet før det slippes ned i rørsystemet.

 

Grønne tak har siden 80-tallet vært en vanlig løsning i Tyskland, der byggeiere må betale en vannavgift for alt vann som forlater tomten.

I USA kler de nå fasadene grønne, for å unngå «urban heating».

– Denne trenden ser vi nå i Norge, mener Kvarme, som forteller om et stort skifte i den norske byggenæringen.

– En sommerdag i en by som Oslo blir det mye varmere midt i sentrum enn utenfor bygryta. Grønne tak og planter har en avkjølende effekt for en stor by.

 

LES OGSÅ: Glasopors lave vekt er godt egnet ved kompensert fundamentering

Dyrker egen mat på Oslos tak

 

– Vi merker stor interesse for det som skjer på taket vårt, sier Camilla Dahl, Digital Markedskoordinator i The Hub.

Dette er GrowHub:

  • En takåker på flere hundre kvadratmeter på taket av Clarion The Hub
  • Vil produsere ca. 10 000 grøntenheter per år til hotellets restauranter og gjester
  • Driftes av bybonde Andreas Capjon, i samarbeid med Ureist og Bokashi Norge
  • Ønsker også å fokusere på gamle sorter for å øke mangfoldet

Det grønne taket skal nemlig ikke bare håndtere overvann.

– På takåkrene dyrker vi våre egne ureiste råvarer, som senere serveres i restauranten noen trappetrinn under oss.

Denne sommeren prøver hotellet seg fram for å se hva som fungerer best å dyrke på taket. Det er bybonden i Oslo som står for dyrkingen, i et tett samarbeidet med kokkene ved hotellrestauranten.

Kokkene kommer opp til taket og tar med seg ingredienser til kveldens meny.

– Clarion Hotel har fokus på miljøvennlig mat, og GrowHub er et skritt videre i denne satsningen. Vi håper det vi er i gang med vil føre til at flere hoteller og bygninger vurderer det samme, sier Camilla Dahl.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)