OLJE OG GASS

Vurderer å sende realfagslærere til Afrika

– Men egentlig trenger vi alle selv, sier Kristin Halvorsen.

Korrupsjon: Finansminister i Tanzania, William Augustao Mgimwa, lover Heikki Holmås og Kristin Halvorsen at det blir tatt tak i korrupsjonsproblemene.
Korrupsjon: Finansminister i Tanzania, William Augustao Mgimwa, lover Heikki Holmås og Kristin Halvorsen at det blir tatt tak i korrupsjonsproblemene. Bilde: Ole Ketil Helgesen
5. apr. 2013 - 08:14

DAR ES SALAAM/TANZANIA: Statoil anslår at opp mot 10.000 personer kan få jobb i forbindelse med det Dette blir tidenes største Statoil-utbygging som sannsynligvis blir vedtatt innen kort tid.

Myndighetene i Tanzania forventer at de aller fleste jobbene skal gå til tanzanianere, og Statoil har et uttalt mål om å få dette til.

Men selskapet har et kjempeproblem: Det er nesten ingen som har riktig kompetanse i landet.

Les mer: Dette blir tidenes største Statoil-utbygging

Norske lærere

I et møte med kunnskapsminister Kristin Halvorsen og utviklingsminister Heikki Holmås la Statoil vekt på at det er spesielt utfordrende å få tilgang på arbeidskraft med yrkesfagopplæring.

– Vi vil se nærmere på muligheten for Norge å bidra til å styrke Tanzanias yrkesfagopplæring. Det er en spennende tanke å sende norske lærere ned hit. Egentlig har jeg lyst til å si at vi ikke kan gjøre dette fordi vi trenger alle selv, men utviklingsministeren og jeg har blitt enige om å se nærmere på dette når vi kommer hjem, sier Halvorsen etter møtet med Statoil.

Frykter nytt Angola

Halvorsen mener Tanzania kan bli et nytt Angola hvor det meste av verdiene fra olje- og gassressursene har gått til en liten elite og utenlandske selskaper.

– Der viktig at det skapes varige arbeidsplasser, og at ikke alle jobbene går til utlendinger. Dette kan man unngå hvis man starter nå. Det vil ta rundt ti år før gassanlegget til Statoil er ferdig, noe som bør være mer enn nok tid til å øke kompetansenivået, sier hun.

Les også: Burde Statoil ta så høy risiko?

Ingeniørutdanning i Norge

Halvorsen mener at Norge allerede bidrar positivt når det gjelder høyere utdanning. Norges bistand til Tanzania har blitt stadig mer rettet mot kompetansebygging innen olje og gass.

Og den norske utdanningsstøtten har ført til at rundt 90 prosent av de ansatte i landets oljedirektorat er utdannet på NTNU i Trondheim.

Statoils teknologisjef i Tanzania, Erik Holtar, sier at Statoil legger stor vekt på å bygge opp kompetanse i landet.

– Vi legger vekt på lokal sysselsetting og har flere opplæringsprogrammer. Vi samarbeider også med Norad om mastergrad-programmer for å forberede Tanzania på å bli en gassnasjon, sier han.

Det norske programmet Olje for Utvikling skal bidra til at Tanzania får utviklet en petroleumspolitikk og kunnskap som kan gjøre dem i stand til å sette gode rammebetingelser i forhandlingene med petroleumsselskapene.

Tror på flere funn: Sjef for Teknologi og lokalt innhold, Erik Holtar, tror på flere store gassfunn utenfor Tanzania.
Tror på flere funn: Sjef for Teknologi og lokalt innhold, Erik Holtar, tror på flere store gassfunn utenfor Tanzania.

Lærer ingenting

Tanzania har de siste årene hatt en av de raskest voksende økonomiene i Afrika. I 2012 var den økonomiske veksten på åtte prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

19 av 20 barn går på grunnskole, og åtte av ti kan lese og skrive.

Men i 2012 strøk hele 65 prosent av elevene strøk på de nasjonale prøvene.

– Dette kom som et sjokk på folk her. De aller fleste går på skole, men mange lærer ingenting. Dette må de gjøre noe med dersom landet skal fortsette den positive utviklingen, sier Halvorsen.

Les også: Disse fagene gir jobb i «oljå»

Lager gassplan

Finansminister i Tanzania, William Augustao Mgimwa, sier at de jobber hardt med å møte de store utfordringene, og at det blant annet utarbeides en masterplan for gasspolitikken.

– Det tanzanianske folket skal få utbytte av gassressursene, og vi jobber med å legge til rette for å bygge opp kompetanse og kapasitet. Dersom vi lykkes med planen vil Tanzania øke sine inntekter og få på plass en levedyktig industri. 10 prosent av gassen skal brukes innenlands, både til industri og kraftproduksjon til husholdninger, sier Mgimwa.

Enormt korrupsjonsproblem

Det er ventet at gassfunnene alene vil kunne tredoble utenlandske investeringer innen fem-ti år i tanzania. Inntektsnivået vil kunne økes med 25-60 prosent innen 10-15 år.

Men store naturressurser kan bli en forbannelse i stedet for en velsignelse i fattige, ressursrike land.

Spesielt dersom man ikke klarer å bli kvitt korrupsjonsproblemene i landet.

– Vi legger vekt på at korrupsjonslovgivningen vår skal håndheves. Og alle tilfeller av korrupsjon skal håndheves. Disse sakene er vanskelige å bevise og det tar tid å få noen dømt, men vi legger stor vekt på dette, sier Mgimwa. Hans forgjenger måtte gå av i mai i fjor som følge av at det ble oppdaget omfattende korrupsjon i statsapparatet.

Statoil definerer korrupsjon som den største «show stopperen» for satsingen i Tanzania.

– Dersom det hadde dukket opp en slik sak, ville vi trukket oss ut. Statoil har null-toleranse for korrupsjon. Men jeg tror ikke vi er så utsatt for å komme i vanskelige situasjoner ettersom vi har kommet så lang at vi forholder oss direkte til ministernivå. Det er ikke der de største korrupsjonsproblemene er, sier Holtar.

Les også:

Teknologer kan ikke nok om kultur

Sliter med korrupsjon i India

– Korrupsjon er en del av hverdagen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.