KRAFT

Vil investere i Norge

VIL INVESTERE: Vindkraftprosjektet på Høg-Jæren har fått over en halv milliard kroner i støtte fra Enova. Elsertifikater vil gjøre vindkraften mer lønnsom.- Det vil trolig lokke utenlandske fond til Norge.
VIL INVESTERE: Vindkraftprosjektet på Høg-Jæren har fått over en halv milliard kroner i støtte fra Enova. Elsertifikater vil gjøre vindkraften mer lønnsom.- Det vil trolig lokke utenlandske fond til Norge. Bilde: Illustrasjon / Norsk VindPro AS
Kjetil Malkenes Hovland
28. des. 2010 - 07:20

– Nå har man tatt bort en veldig stor usikkerhetsfaktor, sier Jens Thomassen i det britiske investeringsfondet HG Capital til Teknisk Ukeblad.

Investerer i vind

Fondet han jobber for investerer penger for amerikanske og britiske pensjonsfond, og forvalter hele 500 millioner euro innen fornybar energi. Til nå har de hovedsakelig investert i Sverige, Storbritannia og Spania.

Fondet støtter totalt 140 megawatt (MW) vindkraft i Sverige. Og når elsertifikatene kommer kan Norge få en større del av kaka.

– Når da?

– Så snart loven er vedtatt, sier Thomassen.



Ser et lovende marked VIL INVESTERE: - Nå kan også Norge bli veldig interessant, sier Jens Thommasen i HG Capital, som forvalter rundt 500 millioner euro innen fornybar energi. Noen av disse pengene kan havne i norske prosjekter når elsertifikatene er på plass.
Ser et lovende marked VIL INVESTERE: - Nå kan også Norge bli veldig interessant, sier Jens Thommasen i HG Capital, som forvalter rundt 500 millioner euro innen fornybar energi. Noen av disse pengene kan havne i norske prosjekter når elsertifikatene er på plass.

Ser et lovende marked

De siste årene er det bygget ut en del småkraft i Norge, men mange prosjekter er fortsatt ulønnsomme.

Til tross for milliardstøtte fra Enova er det knapt bygget nye vindparker, og fortsatt ligger Norge milevis unna det ti år gamle målet om 3 TWh i løpet av 2010.

Med elsertifikater fra 2012 får fornybarprodusentene rundt 25 øre ekstra per produsert kilowattime. Det gjør mange marginale prosjekter lønnsomme.

– Nå vet vi hva som skjer, og det er veldig bra. Det kan også være veldig positivt hvis man får et mer stabilt marked. Sertifikatprisene har svingt veldig mye. De ligger i dag på 240 kroner per sertifikat, men de har vært helt oppe i 425 kroner og helt nede i 150 kroner de siste årene. Nå får vi et større marked med flere aktører og flere prosjekter. Man får mer forutsigbarhet på prisene og mindre variasjoner, sier Thomassen.

– Hvilket potensial ser dere framover?

– Det er mange prosjekter i Norge som har vært under utvikling over tid. Det er forløsende at det nå finnes et marked. Prosjektene må stå på egne ben, men nå har vi i alle fall et marked for fornybar energi hvis denne loven blir vedtatt. Bank i bordet, sier Thomassen.



– En stabil sektor
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvorfor investerer HG Capital i akkurat fornybar energi?

– Dette er infrastrukturprosjekter med mindre volatilitet enn andre bransjer. Vi ser et marked med stor støtte nasjonalt og på EU-nivå. Teamet mitt kommer fra kraftbransjen. Det er behov for å modernisere kraftbransjen og fase inn fornybar energi, og dette kan redusere kostnadene og gjøre det konkurransedyktig med kull- og gasskraft. Dette er en stabil og forutsigbar sektor, sier Thomassen.

– Det har vel ikke akkurat vært en veldig stabil støtte til fornybar energi her i landet?

– Det er også derfor vi ikke har investert i Norge til nå. Men nå kan også Norge bli veldig interessant, sier han.

Les også: Svensk frykt for sertifikatsamarbeid

Felles elmarked: – Naturlig at det tar lang tid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.