OLJE OG GASS

Vil ha kompromiss om Lofoten

Stortingspresident Dag Terje Andersen avslørte at det er ganske stor avstand mellom Sp og Ap i oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.
Stortingspresident Dag Terje Andersen avslørte at det er ganske stor avstand mellom Sp og Ap i oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
19. jan. 2010 - 07:31

Porsgrunn: Det var under olje– og energiminister Terje Riis-Johansens samråd i forbindelse med planleggingen av den nye oljemeldingen ved Herøya at Dag Terje Andersen kom med uttalelsen om at regjeringen kommer til å komme fram til et kompromiss i forbindelse med oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Vi blir nok enige om et kompromiss om oljevirksomheten her, sa Andersen.

– Dette kommer vi tilbake til i forbindelse med behandlingen av forvaltningsplanen, svarte Riis-Johansen.

Positivt

Bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri Rolf Hestenes mener at Dag Terje Andersens uttalelse var et kraftig signal.

– Dette viser at Arbeiderpartiet helt klart går inn for en konsekvensutredning og at de ikke er villige til stanse innhentingen av kunnskap om området. dette var positive signaler, sier Hestenes.



Til jul

Møte i Porsgrunn var det tredje i rekken av samråd i forbindelse med arbeidet med den nye stortingsmeldingen om petroleumsaktiviteten. Totalt skal det avholdes 12 slike møter. OED planlegger å legge fram den nye og svært etterlyste stortingsmeldingen like før jul i år.

– Vi avholder disse møtene nå for å innhente synspunkter på oljevirksomheten og for å få informasjon. Det er klart at industriklyngen i Grenland, samt Vestfold er opptatt av andre områder enn det vi finner for eksempel på Vestlandet. I sommer og høst får vi sette oss ned og utarbeide meldingen, sier Riis – Johansen.

Statoil hemmer

Ikke uventet var skuffelsen stor blant de frammøtte at ikke Skanled ble realisert. Mye av årsaken til at prosjektet ble skrinlagt var at det ikke var et økonomisk grunnlag for prosjektet. I alt vesentlig fordi Statoil ikke ville selge gass og i særlig grad at de ikke var villige til å sende etangassen i Skanled til Ineos bedrifter i Bamble. Flere innledere mener at mangelen på gass som grunnlag for industri i grenlandsområdet hemmer utvikling og vekst i industrien.

Hestenes mener at dette viser at Statoil ikke prioriterer det norske markedet i sitt salg av gass.

– Jeg kommer ikke til å endre på Statoils gassalg. De vil fortsatt ha ansvaret for salg av gass fra SDØE (statens direkte økonomiske engasjement), sier Riis-Johansen.

Tror på omstilling

– Oljemeldingen må danne et grunnlag for omstilling. Industrien i Grenland har vist en unik evne til å omstille seg. Den kompetansen som sitter i hodet på folk i dette området har vært avgjørende for utviklingen på norsk sokkel. Jeg er sikker på at vi vil være industriledende også i framtida, mener Dag Terje Andersen.

Han legger vekt på at kompetansen fra prosessindustrien i Grenland sørget for stabil drift på oljeinstallasjonene på sokkelen. – Samtidig vet vi at vi har verdens mest effektive arbeidskraft. Sammen vil det danne grunnlaget for en betydelig eksport av kompetanse, sier Andersen.



Underlig prioritering

De forrige oljemeldingene la grunnlaget for en betydelig vekst i forskning og utvikling og var basis for blant annet Petromaks-programmet slik at utviklingen på sokkelen skulle følge det som var det langsiktige utviklingsbanene og sikre staten mer enn 1000 milliarder kroner i ekstra inntekter.

Meldingen fra industrien var klar. Det må bevilges mer penger til forskning og utvikling. – Det er langt igjen før målsettingen om 600 millioner årlig i bevilgninger til petroleumsrettet forskning er nådd, sier Rolf Hestenes. I år ligger bevilgningene omtrent på det halve av målsettingen.

– Det er vanskelig å forstå prioriteringene inne FOU. I år fikk Hafslund bevilget 150 millioner kroner til forskning for å fordre deres energisystem fra Enova, mens Demo2000 som er leverandørindustriens mulighet til få testet ut nye produkter i pilotprosjekter offshore er avspist med skarve 42 millioner kroner. Det betyr at det ikke er noen utlysninger i 2009, og sannsynligvis heller ikke noen nye i år. Demo 2000 er et særdeles vellykket prosjektet som har betydd mye for at norsk industri i dag eksporterer for 100 milliarder kroner, sier Hestenes.

Vil ha med de små

Statsråd Terje Riis-Johansen forteller til Teknisk Ukeblad at departementet er særlig opptatt av forholdet mellom de store oljeselskapene og de mindre selskapene som har rettigheter og operatørskap på norsk sokkel. – Hvordan vi ska legge forholdene til rette for de mindre selskapene på sokkelen vil bli en sentralt tema i oljemeldingen, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.