INDUSTRI

Vil drive gruven med vindkraft

VINDKRAFT: Gruveområdet ved Bjørnevatn er svært stort og har god plass til en vindpark.
VINDKRAFT: Gruveområdet ved Bjørnevatn er svært stort og har god plass til en vindpark. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
17. sep. 2010 - 13:01

Kirkenes: Gruveområdet ved Bjørnevatn er på hele 24 kvadratkilometer, med god plass til en vindpark. I fjor inngikk Sydvaranger Gruve en avtale med Troms Kraft om bygging av Bjørnevatn vindpark.

– Prosjektet pågår for fullt. Vi har gjennomført vindmålinger ved Bjørnevatn og vil nå i september sette opp en 60 meter høy målemast, slik at vi finner ut mer om vindmengde og hvilke vindturbiner vi skal ha, sier teknisk direktør Per Helge Høgaas i Sydvaranger Gruve.

Bakgrunn: Omstridt gruveeventyr i nord

Bildeserie: BILDESERIE: Sydvaranger gruve

Lokalprodusert kraft

Planen er foreløpig å bygge en vindpark med omkring 20 vindmøller, som samlet kan gi en produksjon på 150 GWh. Investeringskostnadene for en vindpark i denne størrelsen vil være over 700 millioner kroner.

– Det er godt tilrettelagt med tanke på infrastruktur her og det at vi er en storforbruker av kraft. Det gir en spennende synergieffekt, sier direktøren.

Han regner med at programmet for konsekvensutredning vil vli sendt på høring i løpet av høsten.

– Vindparken vil være en stor bidragsyter til lokalprodusert kraft, som det ellers er lite av i Øst-Finnmark, sier Høgaas.

Les også: Åpning med historisk sus

Grønn strøm, svart produksjon

Han anslår at vindparken kan stå ferdig om tre til fem år, avhengig av hvordan høringsrunden går og hvor fort det går å få konsesjon.

– Dette er et grønt prosjekt som passer perfekt for oss. Vi er opptatt av å se grønne alternativer for denne svarte produksjonen, sier Høgaas.

Prosjektleder Ronald Hardersen hos Troms Kraft betegner dette som et meget interessant prosjekt.

– Her har vi et område som allerede er berørt, der vi kan kombinere industri med strømproduksjon. I tillegg har vi en stor kunde med behov for grønn energi, så her snakker vi kortreist strøm, sier Hardersen.

Ifølge ham er både fylkeskommunen, kommunen og NVE positive til prosjektet.

Les også: – Må betale en pris for industrien

Nye kraftlinjer

Sydvaranger Gruve skal produsere 2,6 millioner tonn jernmalmkonsentrat i året. Forventet forbruk av strøm med full produksjon er på 200 GWh i året. I dag kjøper gruven strømmen sin gjennom Statkraft Energi, som igjen handler den på kraftbørsen Nord Pool.

På grunn av økt strømforbruk i området, er oppgradering av kraftlinjene i området planlagt. Mellom Varangerbotn og Skogfoss skal det bygges 133 km ny 132 kV kraftledning. I tillegg planlegger Statnett en ny 420 kV kraftledning mellom Skaidi og Varangerbotn i Finnmark.

– Sydvaranger Gruve er en av dem som skrur opp kraftbehovet i regionen, sammen med andre forbrukere som er vesentlig større bidragsytere, sier informasjonssjef Irene Meldal i Statnett, og nevner olje- og gassnæringen som eksempel.

Meldal sier at en ny kraftlinje mellom Ofoten-Balsfjord-Hammerfest er svært viktig for Finnmark.

– På sikt er tanken at ledningene skal inngå i en fremtidig "Arctic Circle", der vi får en "ring" som går videre gjennom Finland og Sverige og videre til Norge igjen, sier hun.

Bildeserie: BILDESERIE: Sydvaranger gruve

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.