ENERGI

Vedum: Norge kan reforhandle utenlandskabler neste høst

Norge kan neste høst være i forhandlinger med EU og Storbritannia om regulering av eksport gjennom strømkablene, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut – og at Norge neste høst kan være i reforhandlinger om strømkablene.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut – og at Norge neste høst kan være i reforhandlinger om strømkablene. Foto: Rodrigo Freitas/NTB
17. feb. 2023 - 17:23

Forutsetningen er at energiutvalget som regjeringen satte ned onsdag, åpner for dette, skriver Dagbladet/ Børsen. Utvalget skal vurdere prisfastsettelsen på strøm og levere sin innstilling 15. oktober.

– Vi legger nå opp til mulige styringsgrep for å få ned prissmitte fra utlandet og sikre stabile strømpriser, sier Vedum (Sp).

Han sier utvalget har et klart mandat for å vurdere systemgrep som gjør at vi ikke får så direkte prisoverslag av svingninger rundt oss – og mer stabilitet for folk og næringsliv.

– Det har vært mye debatt om ulike grep og modeller, men nå får vi en ordentlig gjennomgang av handlingsrom og muligheter for å unngå de enormt høye prisene vi har nå, sier finansministeren.

Reforhandlinger om avtalene om utenlandskablene kan være i gang neste høst, sier Vedum.

– Det kan absolutt være aktuelt. Men det vi gjør her, er nybrottsarbeid. Det kommer sikkert til å være skepsis i noen naboland og spørsmål om vi ikke lenger skal kjøpe og selge strøm. Det skal vi fortsatt, forsikrer Vedum.

Togtrafikken står på Østlandet som følge av snøen onsdag. Her fra Oslo sentrum onsdag morgen.
Les også

Togtrafikken på Østlandet er så smått i gang igjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.