KRAFT

Utfasing av oljekjeler kan koste milliarder

Trond Gram
7. apr. 2009 - 07:04

Oljekjelene skal vekk fra norske kjellere.

I fjor erklærte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen død over norske oljefyringsanlegg og ønsket sammen med Enova de rundt 20.000 oljekjelene som står i offentlige bygg vekk.

– 20.000 anlegg skal skiftes ut med en gjennomsnittskostnad på 450.000 kroner. Det blir ni milliarder kroner, men det kan bli billigere. Å konvertere disse til bioolje er vesentlig mye billigere, sier Christian Hagemann, daglig leder i selskapet Bio8, som leverer bioolje basert på avfall fra slakteriindustrien.

Utfasing koster ni milliader

Totalt anslår han at det vil koste rundt ni milliarder kroner å fase ut offentlig eide oljefyringsanlegg, og gå over til fjernvarme og varmepumper.

Ser man på kostnadene Oslo kommune beregner for utfasing av sine 62 anlegg, er det vesentlig dyrere enn regnestykket Hagemann setter opp.

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, så skal Undervisningsbygg bruke rundt 100 millioner kroner på å konvertere 62 oljefyringsanlegg til mer miljøvennlige fyringsformer, i all hovedsak fjernvarme eller varmepumper.

Dette gir en snittpris på 1,6 millioner kroner og en CO2-besparelse på rundt 4000 tonn per år.

Les saken: Fjerner oljefyrer for 100 millioner

Billigere med bioolje

Overgang til 100 prosent bioolje i vanlige oljekjeler er fullt mulig, men krever utskifting av visse komponenter og deler.

Ifølge Hagemann er dette langt billigere enn å koble seg opp mot fjernvarmenettet, som Enova for anlegg i områder hvor det allerede eksisterer eller er gitt konsesjon til fjernvarme.

– For en vanlig husholdning vil det koste rundt 35.000 kroner, sier Hagemann. For større anlegg vil prisen bli noe høyere.

I en rapport miljøorganisasjonen Zero har utgitt med støtte fra blant andre Eidsiva Energi, Norsk Petroleumsinstitutt og Habiol ble forbruket av petroleumsprodukter til stasjonære formål i Norge, altså oppvarming, beregnet til rundt en milliard liter i 2006.

Noe som førte til utslipp av omtrent tre millioner tonn CO 2.

– Det er ikke tvil om at fjernvarme er med på å redusere utslippene, men det kan gjøres mye billigere ved å skifte ut oljen til biomasse, sier Hagemann.

– Vi må løfte blikket Det er ikke oljefyren, men fossilt brensel som er problemet, mener rådgiver Olav Andreas Opdal i Zero.
– Vi må løfte blikket Det er ikke oljefyren, men fossilt brensel som er problemet, mener rådgiver Olav Andreas Opdal i Zero.

– Vi må løfte blikket

Organisasjonen har allerede konvertert sin oljefyr til biofyringsolje, og deres erfaringer er veldig gode.

– Oljefyren er ikke vårt fokus. Vi må løfte blikket. Det er den fossile oljen og gassen som er problemet, sier teknisk rådgiver Olav Andreas Opdal i Zero til Teknisk Ukeblad.

Han mener det er en fin kampsak å bli kvitt oljefyringsanleggene, men viser til at det er lettere å gå over til biofyringsolje.

Ifølge Christian Hagemann kan bioolje gjerne brukes som topplast i kombinasjon med for eksempel varmepumper.

Han forteller at andregenerasjons bioolje vil ha nærmere 100 prosent klimanøytralitet og forventes på markedet til konkurransedyktige priser om rundt 4 år.

Les også: – En katastrofe å kaste ut oljekjelene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.