OLJE OG GASS

Usikkerhet i Odim

Anders J. Steensen
1. juli 2009 - 09:02

Røkke-sfæren er mer eller mindre ute av Odim, kun en andel på 1,7 prosent tilhørende Aker ASA gjenstår.

Styreleder i Odim, tidligere konsernsjef i Aker Yards, Karl Erik Kjelstad ønsker snarest et møte med Rolls-Royce for å avklare selskapets planer for bedriften.

Overrasket

Gründer og administrerende direktør Jogeir Omastrand er usikker på hva Rolls - Royce vil med oppkjøpet.

Til Sunnmørsposten sier han at de ikke visste om salget fra Aker Solutions før de ble kunngjort.

– Denne type transaksjoner kommer overraskende, sier han.

– Styret i ODIM ønsker Rolls-Royce velkommen som ny hovedaksjonær. Styret i ODIM vil ta kontakt med Rolls-Royce så raskt som mulig for å klargjøre ambisjonene til den nye aksjonæren. Vår målsetting er at alle aksjonærene får tilgang på lik informasjon og blir likebehandlet, sier Karl Erik Kjelstad i en pressemelding.



Mer på Hareid

Med kjøpet sikrer Rolls – Royce seg ytterligere aktivitet på øya Hareid utenfor Ålesund. Odim som ligger på Hjørungavåg, knapt 20 minutter fra Ulsteinvik, produserer vinsjer, løfteutstyr og systemer for ankehåndtering, er i skarp konkurranse med deler av Rolls-Roycekonsernet.

– Odim har en sterk posisjon i offshoremarkedet. Vårt aksjekjøp vil styrke samarbeidet mellom Rolls-Royce og Odim, sier sjef for Rolls-Royce Marine, John Paterson.



Kan bli mer

Avtalen med Aker Solutions forutseter at Rolls-Royce betaler 45 kroner per aksje.

En klausul i avtalen sikrer Aker Solutions ytterligere inntekter dersom Rolls-Royce i løpet av et år kjøper flere aksjer til en høyere verdi enn 45 kroner.

Aker Solutions vil da få betalt for overskytende beløp for sine aksjer.

– Våre ambisjoner innen brønntjenester og marine operasjoner opprettholdes. Rolls-Royce Marine er et meget solid foretak, og vi er overbevist om at våre gode forbindelser med Odim vil fortsette, sier konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Hadde andre planer

En pressemelding fra Aker Solutions presiserer at selskapet arbeidet med en plan for å integrere Odim inn i Aker Solutions, men at de underveis ble kontaktet av andre selskaper som ville styrke sin posisjon i offshoremarkedet.

– Vårt syn er at våre aksjonærer er best tjent med den avtalen vi har inngått med Rolls-Royce Marine, sier Lieungh.



Tok grundig feil

Kjøpet av Odim som ble varslet på kapitalmarkedsdagen i desember og senere annonsert med pris på Aker dagen 2. april, medførte betydelig politisk bråk.

Norske analytikere og forståsegpåere karakteriserte kjøpet som søppel, og at det var betydelig overpriset.

Når Rolls-Royce Marine tre måneder etterpå kjøper de samme aksjene og sikrer Aker Solutions en gevinst på nær 200 millioner kroner for investeringen i april, så er det tyst fra de samme analytikere og forståsegpåere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.