KARRIERE

Ubetydelig med kvinner i styret

Mona StrandeMona StrandeJournalist
7. des. 2006 - 08:00

- Vi velger å tolke dette positivt: Når samfunnet ønsker mangfold - og bedriftene ikke taper på det - så er det en gunstig situasjon, sier professor Trond Randøy ved Høgskolen i Agder ( HiA), som har gjennomført undersøkelsen sammen med to kollegaer fra Danmark og Sverige.

Drøyt 100 norske

Den nordiske undersøkelsen "A Nordic perspective on corporate board diversity", som er laget med støtte fra Nordisk Innovasjonssenter, viser ikke at mangfold i styrenes sammensetning har betydning for bedriftenes suksess - slik mange kanskje ville tro.

Undersøkelsen har tatt for seg 459 av Skandinavias største, børsnoterte selskaper, hvorav 144 er norske. Resultatene viser at antallet kvinner verken gjør at bedriftene tjener mer penger, eller bidrar til å løfte børsverdien til glede for investorene.

Kan bli tungrodd

Her kommer det frem at heller ikke jevn fordeling av alder eller nasjonalitet har betydning for avkastning og verdi i aksjemarkedet.

Randøy sier at mangfold både øker og reduserer verdiskapingen i bedriftene, noe han forklarer slik:

- Det er mye som taler for at mangfold har fordeler når det gjelder å forstå markedet og samtlige grupperinger ansatte, men forskjeller kan også koste. Spesielt i internasjonale selskaper med flere kulturer og nasjonaliteter i styrene, kan det gjøre styret mer tungrodd enn det ville vært med en mer monogam styresammensetning - på grunn av forskjellene, sier han, og påpeker at han ikke mener kvinner gjør styrene tungrodde på samme måte.

Flest kvinner i Norge

Totalt er det 14,5 prosent kvinner og 8,4 prosent utenlandske statsborgere i styrene til de 459 største børsnoterte selskapene i Skandinavia.

Mens Danmark bare har 7,2 prosent kvinnelige representanter, har Sverige 15,1 - og Norge 24,2 prosent. Norge har også flest utenlandske statsborgere i styrene: 17,8 prosent - mot Sveriges 9,1 og Danmarks 8,1 prosent.

Styreformannens gjennomsnittsalder ligger mellom 56,1 og 58,6 år i alle de tre landene.

Skal teste videre

Trond Randøy og hans kolleger er nå ferdige med det ettårige pilotprosjektet, men planen er å følge opp resultatene med nye undersøkelser.

- Det som er interessant er den forskjellige politikken på dette området i Skandinavia. Mens Norge kvoterer kvinner inn i styrene, har Sverige kuttet ut denne ordningen - mens danskene aldri en gang har tenkt tanken, sier Randøy.

Når de følger opp denne undersøkelsen vil de også ha med mindre bedrifter: Der er det kanskje andre forhold enn blant Skandinavias største.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.