OLJE OG GASS

Tror det blir strengere på sokkelen

11. juni 2010 - 12:51
  • Oppdatert 13:43

Statoil-sjef Helge Lund mener evalueringene fra BP-ulykken kan medføre strengere rutiner på norsk sokkel, men innrømmer at man aldri kan gi noen garanti mot utslippsulykker.

Forsvarlig sikkerhet

Sentrale aktører i petroleumsindustrien i Norge var fredag kalt inn til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) for å redegjøre for sikkerhetsrutiner i lys av utslippene i Mexicogolfen.

Som navnet tilsier, drev ulykkesplattformen Deepwater Horizon med boring i dype havområder. Statoil-sjef Helge Lund understreket fredag at slike prosjekter også vil være et viktig satsingsområde for Statoil i framtida, men han betegner risikonivået på norsk sokkel som «totalt sett forsvarlig».

– Vi skal studere meget nøye rapportene etter ulykken i USA, og det kan godt hende dette medfører at vi må sette inn nye tiltak. Men det er alltid risiko knyttet til olje- og gassvirksomhet, så vi kan ikke gi noen garanti, sier Lund til NTB.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil og Rebecca Wiles (t.h.) fra BP Norge AS fotografert før fredagens møte med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) og sentrale aktører på norsk sokkel om sikkerhet i norsk petroleumsvirksomhet.
FOTO: Scanpix Scanpix

Ikke hastetiltak

I USA har president Barack Obama etter utslippsulykken midlertidig stoppet all dypvannsboring. Her hjemme har Riis-Johansen fått kjeft av miljøorganisasjonene, som mener det betyr lite i praksis at Norge har stoppet tildelingene av nye områder for boring, og ikke selve utlysningene.

– Det blir feil å trekke enkle og klare konklusjoner før vi vet årsaken til at det gikk galt der borte. Foreløpig har vi valgt å stoppe tildelingene av nye områder, og jeg mener det er å ta situasjonen på alvor, sier Riis-Johansen.

Han beskriver sikkerhetsnivået på norsk sokkel som «i verdenstoppen». Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier at regjeringen først vil iverksette eventuelle tiltak når bildet av BP-ulykken er klarere.

– Jeg har forståelse for at bransjen vil unngå å gjøre de gale tingene fordi man ikke vet årsakssammenhengen. Men samtidig skal vi, sammen med Petroleumstilsynet, løpende vurdere regler og krav i Norge etter hvert som vi får mer informasjon fra Mexicogolfen, sier Bjurstrøm.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.h.) (Sp) og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) hadde fredag møte med sentrale aktører på norsk sokkel om sikkerhet i norsk petroleumsvirksomhet. Til venstre sitter konsernsjef Helge Lund i Statoil og Rebecca Wiles fra BP Norge AS.
Konsernsjef Helge Lund i Statoil og Rebecca Wiles fra BP Norge AS. FOTO: Scanpix Scanpix

– For dårlig

En stor del av de antatte olje- og gassforekomstene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ligger innenfor den såkalte territorialgrensen. Miljøorganisasjoner som Bellona mener et utslipp så nærme land vil gjøre det umulig å rekke ut med oljevernberedskap før det når land.

De har også påpekt at Norge har en for dårlig beredskapsplan for utslipp som får langtvirkende konsekvenser.

– Når man ser konsekvensene av et slikt utslipp, er det helt klart at kunnskapen derfra vil bli brukt til å styrke Norges beredskap på dette feltet, sier Riis-Johansen.

Under møtet orienterte også administrerende direktør Rebecca Wiles i BPs norske virksomhet myndighetene om ulykken. Hittil har det framkommet at en rekke ting gikk galt før eksplosjonen 20. april, men ingen klar hovedårsak er funnet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.