KRAFT

Tre norske videre i Nordic Cleantech Open

KAN KUTTE KOSTNADER TIL HAVS: Innowind utvikler teknologi for rotorblader som skal redusere dimensjon på vindmøllen med to tredjedeler.
KAN KUTTE KOSTNADER TIL HAVS: Innowind utvikler teknologi for rotorblader som skal redusere dimensjon på vindmøllen med to tredjedeler. Bilde: Innowind
Jannicke Nilsen
8. feb. 2011 - 13:53

Ny teknologi for offshore vindkraft og grønn renseteknologi innen olje og gass er de norske bidragene som går videre blant ti nordiske kandidater i i den nordiske miljøteknologi-konkurransen Nordic Energy Open.

De tre selskapene er bergensbaserte Sorbwater Technology og Stavanger-selskapene Windflip og Innowind.

Kåret i helgen

De tre ble i helgen valgt ut blant 25 nordiske kandidater under en workshop-seanse på det 450 år gamle slottet Trolleholm utenfor Lund i Sverige. Totalt seks norske kandidater var nominert.

NY PRIS: Windflip er en lekter som skal frakte havvindturbiner ut til havs. Nå har det fått nok en pris - Cleantech Award.
FRAKT-LEKTER: Windflip skal frakte flytende vindturbiner ut til site. Windflip

– Vi tar dette som en anerkjennelse av det arbeidet vi har lagt ned i de tre årene vi har holdt på. Nå er vi ett av ti selskaper, og skal være med og kjempe videre om å gå seirende ut av konkurransen, sier daglig leder og medeier Kjetil Egeland i Innowind.

Les også:

Her er Nordens mest lovende teknologiselskaper

Tøff konkurranse

Windflip hadde ikke regnet med å bli med videre.

– Konkurransen var tøff, med 25 meget bra ideer. Mange av selskapene var kommet lengre enn oss i utviklingen. Vi er i en utviklingsfase og har noen år igjen til salg. Det er stort at en jury, som i stor grad bestod av investorer som vanligvis investerer i langt mer moden teknologi, ser oss som ett av de 10 mest lovende selskaper, sier daglig leder og medgründer Ane Christophersen.



Kutter havvind-kostnader

- VELDIG FORNØYD: Daglig leder Ane Christophersen i Windflip hadde ikke ventet å gå videre. Eivind Brandsnes
Mens Windflip skal levere teknologi for transport og installering av flytende offshore vindturbiner, utvikler Innowind teknologi for rotorblader i vindturbiner som bruker både vertikal og horisontal kinetisk energi.

Den nye rotorteknologien skal redusere dimensjon på vindmøllen med to tredjedeler.

Fra 100 til 35 meter

– En 4 MW turbin kan redusere rotordimensjonen fra 100 til 35 meter, samtidig som energiutbyttet opprettholdes, sier daglig leder og medgründer Kjetil Egeland.

Hvor langt er dere kommet med teknologien?

HÅPEFULL: - Vi er med og kjemper om å gå seirende ut av denne konkurransen, sier daglig leder Kjetil Egeland. Innowind
– Vi skal i gang med å produsere en prototype for sertifisering i samarbeid med konsulentselskapet Garrad Hassan. Prototypen skal produseres av Sørcon i Arendal, mens selve testingen skal foregå ved Universitetet i Delft, som har stor kapasitet og kompetanse innen vind og aerodynamikk, sier Egeland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Nordic Cleantech Open dreier seg mye om å gi overbevisende presentasjoner av forretningside, marked og gjennomføringsevne. Hva argumenterer dere med?

– Vi legger vekt på at vi er et selskap som driver med fornybar energi, vi har et sterkt team i ryggen og vi har et produkt som har stor innovasjon og som vi redusere kostnadene for vindkraft, spesielt offshore. Vi ser at besparelsene ved å bruke vår teknologi vil ha størst reduksjon innen havvind, sier Egeland.

Dyktighet og flaks

Sorbwather Technology, som har base i Bergen, har utviklet ny, miljøvennlig teknologi for rensing av produsert vann i olje- og gassindustrien.

– Dette hadde vi ikke ventet. Det er utrolig mange flinke entreprenører der ute, og vi vet at det er et tøft løp å komme igjennom. Man må ha dyktighet og litt flaks, vi er veldig stolte nå, sier salgs- og markedssjef Torgeir Nerø.

Tang og tare i oljebransjen

Nerø mener Sorbwaters teknologi er unik fordi vannrenseteknologien har mange ulike bruksområder. Sorbwater bruker et biologisk nedbrytbart kjemikalie, Sorbflock, som er et alginat laget av tang og tare høstet langs Nordsjøen.

– Vi bruker samme basisteknologi inn mot all type vannrensing, nærmest uavhengig av kjemisk komposisjon av vannet. Alginatet brukes til rensing av produsert vann, men det er også godkjent for drikkevann. Dette kan du faktisk spise. Alt av kjemikalier som finnes i dag, er stort sett syntentiske, sier Nerø.

Et betalende marked

Hva er oddsen for at dere går videre og vinner Nordic Cleantech Open?

– Det er vanskelig å si, men vi skal gjøre vår beste for å bli den ene. Når vi får det til, er olje- og gassmarkedet et av de mest betalende markedene i verden for teknologi som virker. Det gjør forretningscaset vårt veldig bra, sier Nerø.

RENSER MILJØVENNLIG: Sorbwater Technologys vannrenseanlegg er kompakt og tar ikke stor plass på olje- og gassinstallasjoner. Sorbwater Technology

De tre selskapene skal nå delta på en seanse i London hvor de får treffe internasjonale investorer på London-børsen, i tillegg til store investeringsfond, som WHEB ventures, Generation investment fund og Climate change capital, som fatter interesse for cleantech-selskaper i Norden.

Slaget avgjøres i København i april, og vinnerselskapet skal representere Norden i The Cleantech Open i California, USA.

De andre nordiske finalistene er:

Applied Nano Surfaces (Sverige)

BT Wood (Finland)

Ecospark (Sverige)

Oricane (Sverige)

Sorubin (Sverige)

Svenska Aerogel (Sverige)

ZenRobotics (Finland)





Bakgrunn:

Her er Nordens mest lovende teknologiselskaper

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.