NATURVITENSKAP

Total måneformørkelse

Knut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed Ødegaard
5. nov. 2003 - 09:45

Totale måneformørkelser hører til de flotteste naturfenomenene vi har og kan være meget vakre.

I Oslo blir det arrangement der folk kan oppleve formørkelsen og stjernehimmelen med kikkerter.

Månen blir sjelden helt borte under totale formørkelser, men får gjerne rødlige eller grålige toner under totaliteten. Fargene skyldes lys som er brutt i jordatmosfæren. Fra Månens overflate, ville vi sett alle verdens soloppganger og solnedganger samtidig siden den lysende jordranden er området på Jorden der Solen står helt i horisonten.

Værforholdene på jordranden bestemmer fargen og mørkheten på måneformørkelsen. Av og til inneholder atmosfæren mye støv, for eksempel etter vulkanutbrudd. Da kan formørkelsen bli spesielt mørk. Før og etter totaliteten er det delvise faser da Månen ser ut til å være " halv" og "ny".

Siden atmosfæren og været forandrer seg hele tiden, er alle måneformørkelser forskjellige. Vi kan ikke på forhånd si sikkert hvordan formørkelsen vil arte seg.

Formørkelsen 9. november er uvanlig kortvarig og det er bare såvidt hele Månen er inne i helskyggen fra Jorden. Formørkelsen kan derfor forventes å bli forholdsvis lys, spesielt på Månens nedre del. Det kan altså bli en tydelig forskjell i lysstyrke på Månens nedre og øvre deler.

Synlighet

Hele formørkelsen er synlig fra hele landet. Månen går inn i helskyggen kl. 00.32. Fra da utvikler Månen seg som om den hadde fase - det fullt opplyste området krymper inntil den totale fasen begynner kl. 02.06.

Formørkelsen er total frem til 02.31 norsk tid. Dette er dermed er relativt kortvarig formørkelse og Månen passerer gjennom de ytre delene av helskyggen fra Jorden. Månen forlater helskyggen kl. 04.05.

Månen går forøvrig inn i halvskyggen allerede kl. 23.15.08. Dette er imidlertid ikke synlig med øyet. Når omtrent halve Månen er inne i halvskyggen, kan man begynne å ane at den blir mørkere, men det er først når Månen begynner å bevege seg inn i helskyggen kl. 00.32 vi for alvor kan se at "noe" skjer. Månen passerer ut igjen av halvskyggen kl. 05.21.

Den forrige totale måneformørkelsen fant sted 16. mai, men den var bare synlig i en meget liten del av landet. Den forrige godt synlige måneformørkelsen fant sted 9. januar 2001, mens den neste kommer 4. mai 2004.

Les mer om formørkelsen på astronomi.no. Der finnes det også flere illustrasjoner, bilder og animasjoner. Mer informasjon vil komme der frem mot og under formørkelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.