OLJE OG GASS

To friske milliarder og et knippe ringrever holdt ikke for oljemyndighetene

Men nå gleder Cape Omega seg til å komme i gang - om søknaden blir godkjent.

Robert Farestveit og Frode Losnedal er to av nøkkelpersonene i Cape Omega. Innfelt er brevet fra Olje- og energidepartementet der det går frem at søknaden deres er stilt i bero.
Robert Farestveit og Frode Losnedal er to av nøkkelpersonene i Cape Omega. Innfelt er brevet fra Olje- og energidepartementet der det går frem at søknaden deres er stilt i bero. Bilde: Capeomega
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
19. juni 2015 - 15:09

Et nytt, norsk oljeselskap – Cape Omega – støtte på problemer da de skulle bli godkjent av norske myndigheter.

Selskapet har som forretningsidé å få ut de siste oljedråpene fra eksisterende felt, samt å stenge ned oljefelt mer effektivt enn andre.

Men myndighetene mente at forretningsplanen deres kunne komme i konflikt med hensynet til god ressursforvaltning på norsk sokkel.

Paradoksalt nok er norske myndigheter svært opptatt av å sikre at eksisterende felt faktisk produserer de siste fatene med olje – noe store oljeselskaper gjerne ønsker å slippe.

Les også: I krisetider går alt mye raskere. Forrige uke satte Statoil fartsrekord

Topptungt

Det var mot slutten av fjoråret det ble kjent at private equity-selskapet Hitec Vision spyttet inn to milliarder kroner for å satse på det nye og utradisjonelle oljeselskapet Cape Omega.

Et knippe ringrever fra bransjen ble satt bak spakene i selskapet: Frode Losnedal sluttet på dagen i Ross Offshore for å bli administrerende direktør i Cape Omega.

Tidligere toppsjef i det kriserammede oljeselskapet Noreco, Einar Gjelsvik ble også med på laget, samt Robert Farestveit (også fra Noreco) og Svein Spanne fra Talisman.

I styret finner vi blant annet John Fredriksens tidligere våpendrager i Seadrill, Alf C. Thorkildsen, som nå er en av Hitec Vision-partnerne.

Men Cape Omega møtte som nevnt et hinder på veien: Olje- og energidepartementet godkjente ikke søknaden fra selskapet om å bli prekvalifisert på norsk sokkel. Det viser dokumenter Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Les også: De skulle lage noe så vilt og moderne ingen hadde turt før. Så møtte de på et problem

«Stilt i bero»

– Et forretningskonsept der en rettighetshaver ønsker å spesialisere seg på å «deliver responsible conclusion of oil field production activities and field decommissioning» vil etter Olje- og energidepartementets vurdering kunne komme i konflikt med hensynet til god ressursforvaltning på norsk sokkel, heter det i et brev fra OED.

– Søknaden om prekvalifisering er stilt i bero, bekrefter Olje- og energidepartementet for Teknisk Ukeblad.

Flere kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med sier at det vil være underlig om en forretningsidé med fokus på halefasen skal havne i konflikt med god ressursutnyttelse. De mener derfor at det må henge sammen med konseptet rundt fjerning av innretningene.

I tillegg er det flere som synes det er en spesiell formulering at søknaden er «stilt i bero».

Det har hendt et par ganger at selskaper ikke har blitt prekvalifisert som rettighetshaver på sokkelen. At en søknad blir stilt i bero, skal visstnok være svært uvanlig.

Plattformsjefen fikk nok: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Skiftet topplederEinar Gjelsvik er administrerende direktør i Cape Omega. Han tok over sjefsstolen etter Frode Losnedal.
Skiftet topplederEinar Gjelsvik er administrerende direktør i Cape Omega. Han tok over sjefsstolen etter Frode Losnedal.

Skiftet toppleder

Etter at selskapet ble etablert har det også vært omrokkeringer i toppledelsen i selskapet. Losnedal er nå ikke lenger administrerende direktør og har blitt skiftet ut med tidligere nevnte Gjelsvik.

– Vi har styrket teamet i alle ledd de siste månedene som en del av våre store ambisjoner for Cape Omega, og endringen av toppledelse er en del av dette, uttaler Gjelsvik.

Han bekrefter at søknaden er i stilt i bero, og han bekrefter også at årsaken er at det i startfasen var for mye fokus på fjerning av innretninger fremfor produksjonen på de eksisterende feltene.

– Vi er, som myndighetene, opptatt av å få utnyttet de ressursene som er i modne områder. Det er forståelig at de ikke ensidig ønsker å ha en forretningsidé som går på å stenge ned felt. Det er viktig å presisere at vi er opptatt av å få opp mest mulig ressurser fra de feltene vi går inn i.

Men har ikke det vært konseptet deres fra begynnelsen av?

– Jo, men i startfasen var nok fjerning mye vektlagt. Som aktør på norsk sokkel ønsker vi å bidra med å få ut de siste dråpene fra feltene, sier han.

Les også: Talisman-søknad kan være den endelige spikeren i kista for Yme

– Vi har klare planer

Gjelsvik sier til Teknisk Ukeblad at de ikke føler at de har blitt sett på som uønsket på norsk sokkel.

– Nei, ikke i det hele tatt. Vi er aktivt i gang, vi skal satse offensivt og kommer til å investere mye og være en aktiv aktør som jeg opplever er ønsket på sokkelen. I modne områder tror vi det er et kjempepotensial. Vi vil være med på å løse de utfordringene som er der.

Gjelsvik sier videre at de siden oppstarten har gjort flere ansettelser og at de nå ser på mulige forretningsmuligheter.

– Det skal bli godt å komme i gang. Vi har klare planer for hva slags eiendeler vi vil kjøpe, så kommer vi tilbake til dette mer konkret senere.

Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.