KRAFT

Test: Velg riktig luft-luftvarmepumpe

Jannicke Nilsen
4. mai 2007 - 08:22
Vis mer

Markedet for varmepumper er glohett. Fra beskjedne 6.300 solgte pumper i 2001, nådde statistikken en foreløpig topp på rundt 55.000 solgte pumper i 2006.

Den billigste typen vinner. Hele 50.000 av totalsalget i Norge i fjor var av luft til luft-typen.

Varmepumpene blir bedre

De siste fem årene har disse varmepumpene blitt mer effektive, stillegående og filtrerer luft bedre. Samtidig er prisene nær halvert. I framtiden forventes det at design også blir en faktor.

Det har skjedd mye med varmepumpene siden Forbrukerrapporten og TU.no skrev om en test sist.

I Sverige ligger snittprisen på rundt 20.000 kroner - inkludert installering. Det kan sammenliknes med det norske prisnivået. Her koster de fleste pumpene mellom 15.000 og 25.000 inkludert installering, ifølge Norsk Varmepumpeforening.

Mer stillegående varmepumper

En test fra 2004 viste at åtte av ti luft-luftvarmepumper bråkte mer enn 55 decibel (dB) innedørs. Sveriges energimyndighet har nå testet 13 godt etablerte luft-luftvarmepumper på markedet. 7 av disse scorer bra i testen.

Den nye testen viser at noen varmepumper er blitt mer stillegående, selv om man ikke kan stole blindt på decibeltallet som produsenten oppgir.

- Mange opplever at luft-luftvarmepumpene forstyrrer mye, og det er stor forskjell mellom de ulike pumpene. Visse typer kan sammenlignes med lydnivået til en kjøkkenvitfte. En annen ting er at viften bråker mest når den går for full effekt. Det vil si at den bråker mest når det er kaldest, sier teknisk ansvarlig for testen, Anders Odell i Energimyndighetens Testlab.

Den luft-luftvarmepumpen som kommer best ut lydmessig i testen er en varmepumpe fra Sanyo med et lydnivå på 49 dB innendørs. Den mest høylydte er IVT Nordic Inverter 12 GR-N som har et lydnivå på 60 dB innendørs. Denne pumpen er samtidig en av de mest effektive.

Ulikt lydnivå ved ulik effekt

Noen produsenter oppgir også lydnivå i forhold til hvilken effekt som brukes. Electrolux Oxy3 heatpump oppgir et lydnivå på 41 dB ved lavest effekt, mens lyden går opp til 56 dB når varmepumpen jobber for fullt.

Til sammenlikning ligger en samtale på rundt 55 dB, lyden av en vaskemaskin på 48 og 65 dB. Du må altså fortsatt ta hensyn til støy når du bestemmer plassering av innedelen. Og utedelen, som bråker enda mer, bør helst ikke plasseres i nærheten av naboens soverom.

- Det er viktig å vite at en økning på 10 dB oppfattes av øret som en fordobling, sier Odell.

P-merket

En annen viktig faktor er at varmepumpen bør være P-merket, mener Odell. Det betyr at den oppfyller Sveriges Tekniske Forskningsinstitutts krav til effektivitet, sikkerhet, konstruksjon, dokumentasjon og kvalitetssikret produksjon.

Åtte av testens 13 varmepumper har P-merket. De fem som ikke har dette er Foma 550 Inverter, Fujitsu og ingen av Mistubishis tre modeller. P-merking er svært dyrt for produsenten, merket koster 150.000 kroner per varmepumpe. Samtidig er det den strengeste forbrukergarantien som er å oppdrive på dagens marked.

Viktigst:

Det er likevel effekten som er det aller viktigste når du skal investere i en ny oppvarmingskilde.

Varmer minst når det er kaldest

Det som kjennetegner en luft-luftvarmepumpe er at den dessverre gir minst varme når man trenger det mest. Generelt sparer du mest energi i et varmere klima.

- Vi begynner testmålingene ved 7 grader, det er da de fleste skrur på varmen hjemme. Man merker tydelig at effekten reduseres ned mot null grader, deretter avtar effekten kraftig ned mot minus 15 grader, sier Odell.

Du sparer lell

Det betyr ikke at det ikke lønner seg å investere i en luft-luftvarmepumpe. Selv testens dårligste, en varmepumpe fra Foma, vil du spare penger med.

- Effektiviteten på varmepumper har jevnt over blitt mye bedre i løpet av de fem siste årene. Det er likevel stor forskjell mellom hver pumpe på hvor effektive de jobber og hvor mye varme de avgir under ulike temperaturforhold, sier Odell.

Energimyndigheten har ikke rangert varmepumpene etter hvor effektive de er.

- Vi vil heller vise tabellen for at forbrukerne selv kan se hvilken pumpe som passer best til deres hus og beliggenhet, sier Odell.

Varmefaktor (COP)

En viktig indikator er varmepumpens COP-verdi, varmefaktoren. COP viser hvor effektivt varmepumpen jobber i forhold til hvor mye strøm den bruker.

- Produsentene angir gjerne bare ett COP-tall. Men dette sier ingenting om besparingen under ulike temperaturer, og dermed hvor mye du kan spare i løpet av et helt år, sier Odell.

Fire COP-tall

Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt (Sp) har derfor målt varmepumpenes effekt under 4 temperaturer, fra 7 grader Celsius og ned til -15 grader.

Electrolux Oxy3 Heatpump ESD 09 HRA er blant testens mest effektive når det gjelder COP-verdi. Under en temperatur på 7 grader med en kompressoreffekt på 50 prosent, gir den en COP-verdi på 5 kw.

Foma har omtrent like stor effekt/varmekapasitet, men under tilsvarende temperatur har den en COP-verdi på bare 3,1 kw.

Total sparing

Energimyndigheten advarer imidlertid mot å bare fokusere på COP-verdien. Den totale effektiviteten avhenger også av hvor stor varmeeffekten er.

- Det viktigste er den totale energisparingen gjennom hele året, sier Odell.

Også to varmepumper med like god COP-verdi kan ha forskjeller. IVT Nordic Inverter 12 GR-N har like gode COP-verdier som Electrolux' beste. Men Inverter har en effekt på 5,6 kw, mens Electrolux har en effekt på 3,6 kw. Dermed klarer IVT Nordic 12 GR-N å varme større deler av huset under kalde temperaturer.

Her spiller altså varmefaktoren (COP) sammen med varmeeffekten.

Best:

Det er vanskelig å kåre en ubetinget testvinner, men om man sammenligner energisparingen mellom varmepumpene, er disse best:

  • IVT Nordic Inverter 12 GR-N
  • Sanyo SAP-KRV124EHD
  • Electrolux Oxy3 - ESD12HRA
  • Panasonic E9EKEB
  • IVT Nordic Inverter 12FR-N
  • Mitsubishi Heavy Maximan Hyper Inverter SRK/SRC-25ZFX-SA
  • Sanyo SAP-KRV123EH/SAP-CRV

Foma skårer, som i 2004, dårligst i testen.

Sparer mindre

Testen er tatt under perfekte forhold: I et hus på ett plan med åpen planløsning slik at varmen fordeler seg mest mulig. Energisparingen er altså en teoretisk beregning basert på best tenkelige forhold.

- Man får ikke så store energibesparinger som testen viser. Har man hus i to etasjer blir det et problem å spre den varme luften i hele huset, sier Odell.

Planløsning avgjør

Nytten du får fra en luft-luftvarmepumpe avhenger klart av hvor og hvordan pumpen er plassert, og planløsningen i huset ditt.

Testen tar heller ikke høyde for holdbarhet og livslengde.

- Disse varmepumpene har vært på markedet i rundt 20 år, så en livslengde på 15 år kan man nok regne med. På den annen side skjer teknologiutviklingen på dette markedet raskt. Lang livslengde er dermed ikke nødvendigvis en fordel. Selv om den gamle pumpen fungerer kan det etterhvert lønne seg å bytte ut varmepumpen før den slutter å virke, sier Odell.

Hvilken luft-luftvarmepumpe passer deg best? Her er alle testresultatene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.