TESTER

Test: null

Test av Sony Ericsson J10i2 Elm

Miljøtelefonen J10i2 er en fin allrounder, men har et par grove minus.

17. mars 2010 - 16:45
Vis mer
Høydepunkter

 Har mye teknologi og er lett å bruke, støtter Exchange

Skuffelser

Mangler 3,5mm-utgang og Micro-USB

Veldig kort sagt

Sony Ericsson J10i2 Elm gir deg mye for pengene, og har det meste av teknologi. Den er ingen smarttelefon, men du kan kjøre programmer i bakgrunnen og får i tillegg støtte for Exchange, noe som for mange kan gjøre den aktuell som jobbtelefon. Om du har tenkt å bruke den til musikk må du belage deg på å kjøpe minnekort og overgang til skikkelig lydutgang.

Sammendrag

Sony Ericsson J10i2 er den nyeste telefonen i produsentens miljøsatsing GreenHeart. Telefonene i denne serien er laget delvis av resirkulerte materialer, og kommer med mindre emballasje enn det som er vanlig.

Målet er å redusere telefonens totale CO2-utslipp, noe som høres vel og bra ut for den miljøbevisste.

Men hvor er universalløsningene?

Noe av det første vi legger merke til når vi holder J10i2 i hånden, er at telefonen har én utgang for lading, hodesett og datakabel, og at dette er Sony Ericssons egen Fastport-standard.

Dette samtidig som en samlet mobilbransje (med enkelte unntak) har blitt enige om å gå for micro-USB-standarden der det er mulig. Det endelige målet er å kunne selge mobiltelefoner uten lader i esken, og dermed redusere utslippet elektronisk avfall betydelig. Mer om dette leser du i artikkelen "Micro-USB for alle".

Da hjelper det faktisk lite at laderen som følger med Elm ”bruker mindre strøm enn vanlig”.

En sterk allrounder!

Siden vi ikke er Norges Miljøvernforbund, skal vi heller se nærmere på de positive sidene med telefonen. For Elm er faktisk en habil allround-telefon.

Den har blant annet muligheter som vanligvis er forbeholdt profftelefoner. For eksempel får du støtte for Exchange, noe som for mange er nok til at den vil kunne brukes i jobbsammenheng.

Du kan også kjøre programmer i bakgrunnen, slik at du kan avbryte det du holder på med, skrive en tekstmelding, og fortsette der du slapp.

Menyene er ellers både kjappe og lette å sette seg inn i, noe som sammen med gode taster gjør Elm til en veldig brukervennlig og grei telefon.

Om du hovedsaklig bruker telefonen til skriving av e-post og meldinger, er Elm et bra valg, takket være de gode tastene og bra respons når du trykker.

Lydkvaliteten i samtaler er litt varierende. Vi merket oss at det ikke skulle veldig dårlige forhold til før det ble vanskelig å høre hva motparten sa. Lyden er til gjengjeld veldig bra den andre veien, og telefonen filtrerer bort bakgrunnstøy på en tilfredsstillende måte.

Mye teknologi

Når det kommer til teknologi, er det ikke mye vi savner på Elm. Den leveres med HSDPA (super-3G), slik at du får god internetthastighet i mobilnettet, og du kan i tillegg koble den til det trådløse hjemmenettverket ditt takket være Wi-fi-støtten.

Her er det verdt å nevne at telefonen også har DLNA, som betyr at du kan bruke den som medieserver på et lokalt nettverk. Kort fortalt betyr dette at du kan spille av musikk og vise bilder direkte på TVen, dersom du for eksempel har en Playstation 3.

GPS til trening og kjøring

Elm har fått innebygd GPS, og telefonen kommer med navigeringsprogramvaren Wisepilot. GPS-en gjør også at du kan geomerke bildene dine.

I tillegg får du med det praktiske treningsprogrammet Tracker, som bruker GPSen for å kartlegge joggeturene dine med både lengde, rute og gjennomsnittsfart.

 Kamera til nettbruk

Uten at vi kan kalle oss veldig imponerte over kameraet i J10i2 Elm, kan vi konstatere at bildekvaliteten holder til typisk nettbruk som Facebook og Twitter.

Skal du ta bilder av motiver som er langt borte, kan du imidlertid ikke forvente særlig gode resultater fra denne kanten.

Bra integrering av Facebook

Vi liker at både Facebook og Twitter er sydd inn i kameramenyen. Dette innebærer at det kun er snakk om noen få klikk fra du har tatt bildet til det er på plass i profilen din.

Facebook-programmet som følger med telefonen er også bra, og du kan utføre de fleste Facebook-relaterte oppgavene uten å åpne nettleseren. Du kan legge Facebook-feeden direkte på startskjermen, slik at du ser oppdateringer fra venneflokken uten å gå inn i programmet.

Ikke utpreget musikktelefon

At Elm ikke leveres med 3,5 mm minijack, men kun har den nevnte Fastport-løsningen, gjør at du må kjøpe en overgang om du skal bruke dine egne øreklokker. Og det må du nesten om du skal bruke telefonen til musikk. De medfølgende ørepluggene er nemlig ikke særlig behagelige.

En annen investering som må til før du er klar til å ta med deg musikken på farten, er et minnekort. Telefonen har 280 MB internminne, noe som er i minste laget om du har tenkt å ha med deg mer enn et titalls sanger. Minnekort har heldigvis rast i pris de siste årene, så du må ikke ut med mer enn et par hundrelapper for å få en grei lagringskapasitet.

Konklusjon

Sony Ericsson J10i2 gjør mye bra, og gir deg forholdsvis mye for pengene. Med støtte for Exchange, innebygd Wi-fi og internett i HSDPA-hastighet oppfyller den for mange kravene for å kunne fungere som jobbtelefon.

Samtidig får du et greit kamera, GPS, og et menysystem som er enkelt å bruke. Ved å investere i litt ekstrautstyr kan den også brukes som musikktelefon.

Men feilfri er den ikke. Sony Ericsson henger litt etter de andre produsentene på å få på plass universelle standarder. Vi skulle veldig gjerne sett micro-USB og 3,5mm-utgang. Det finnes også konkurrenter som leverer deg samme eller bedre pakke til samme pris.

 Et av de mest aktuelle alternativene er Nokia 5230, som gir deg en bedre helhetspakke enn J10i Elm, om du kan leve med et dårligere kamera.

Les hele testen på neste side >>

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.