T2

Test: SAMSUNG GALAXY NOTE 12.2

Et digert nettbrett med fantastisk skjerm

TEST: Samsung Galaxy Note 12.2

Magasin: Grensesnittet som Samsung har gitt navet Magazine UX skal gjøre Note 12.2 til lesernes valg. Vi må innrømme at det er en fryd å lese på en så stor skjerm.
Magasin: Grensesnittet som Samsung har gitt navet Magazine UX skal gjøre Note 12.2 til lesernes valg. Vi må innrømme at det er en fryd å lese på en så stor skjerm. Bilde: ORV
13. mars 2014 - 19:04
Vis mer

Avstanden mellom nettbrett og PC-er krymper. PC-ene har blitt tynne og fått berøringsfølsomme skjermer, og mange av dem har utviklet seg til hybrider.

Fra den andre siden kommer nå nettbrettene, med Samsung i spissen. Vi har tatt en titt på den nye Samsung Galaxy Note Pro 12.2.

Tallet indikerer den "enorme" skjermen det har til nettbrett å være: 12,2 tommer.

Hadde det vært en PC hadde den kommet i klassen ultraportabel. Betegnelsen Note indikerer at nettbrettet er utstyrt med en penn som trekkes ut øverst til høyre.

TEST: Sony Xperia Tablet Z2: Nesten umulig tynt nettbrett

Revurdert

Da Samsung viste de nye Note-modellene på CES i Las Vegas, hadde de et helt nytt grensesnitt: Magazine UX.

Det så flott og vakkert ut, men også litt forvirrende. Det gamle Touch Wiz var borte, eller i hvert fall dypt begravet.

Heldigvis har Samsung revurdert, og de modellene som nå kommer for salg kjenner vi igjen.

Magazine UX kan trekkes inn fra høyre og er en samling mediawidgets i form av rektangler som ligger inntil hverandre.

Blar man videre kommer man til andre widgets som gir oversikt over epost, kalender dokumenter, aksjer, eller noe annet man ønsker. Vi finner også en multi-fjernkontroll med TV programoversikt.

Fjernkontrollene fungerte overraskende godt etter et raskt oppsett der vi tastet inn postnummeret. Først fant vi TV-en, og så Get-boksen. Vips, så kunne vi vi velge program fra en grafisk EPG.

Les også: Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Delt skjerm

De nye Note-modellene til Samsung har fått en utvidelse av grensesnitt som gjør dem mye bedre til mange oppgaver vi hittil har brukt PC-er til.

De to minste modellene i serien kan, i motsetning til nettbrett flest, åpne to dokumenter samtidig. 12,2 tommeren kan åpne hele fire.

Det er ikke helt sammenliknbart med vinduene på en PC. Noen av appene kan trekkes inn fra en «uttrekksmeny» til høyre. Når de slippes over skjermen, etablerer de seg i et vindu. Det kan du gjøre med fire apper, og da får du en skjerm med fire ruter. Hvordan rutene skal deles opp kan man justere ved å trekke i skillelinjene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Noen apper fungerer også som flytende vinduer somtrent som på en PC.

Grensesnittet er imponerende til nettbrett å være, men ikke like fleksibelt som på en PC. Synes vi. Kanskje er det gammel vane som er vond å vende. Men det utnytter faktisk den tilgjengelige skjermflaten på en enkel måte.

Les også:  Denne appen sender SMS til kjæresten din

Trekk ut: Fra en uttrekksmeny til høyre kan du dra apper ut til skjermflaten og posisjonere optil fire stykker i en slags vinduer.
Trekk ut: Fra en uttrekksmeny til høyre kan du dra apper ut til skjermflaten og posisjonere optil fire stykker i en slags vinduer.

Fantastisk skjerm

Alle de tre nye Note-modellene har den samme skjermoppløsningen på 2560 ganger 1600 punkter. En pikseltetthet på 247 PPI (punkter per tomme) er mer enn nok på den største og nesten latterlig mye på de mindre modellene.

Men siden Samsung har blitt så gode på å lage superoppløsning uten at det går ut over lysstyrken, eller batterilevetiden, så hvorfor ikke. Til sammenlikning har iPad Air en tetthet på 264 PPI.

Skjermen er av typen RGBW, der W står for hvit. Hvert av de over fire millioner pikslene består altså av de vanlige røde, grønne og blå subpikslene, men denne skjermen har også hvite piksler.

Fordelene er at hvitt lys ikke taper noe lysstyrke i fargefiltrene som ligger over de andre. Det gjør at mer av baklyset skinner gjennom og man får høyere lysstyrke uten at det går ut over batterilevetiden. Eller mer batterilevetid uten at det går ut over lysstyrken.

Lysstyrken er målt til over 600 Nits, noe som er svært høyt for et nettbrett.

Så kan vi fortsette å lure på om Samsung kommer med AMOLED i nettbrettene sine. De hadde et i 7,7-tommeren for snart tre år siden, men de la ned produksjonen da Apple raslet for mye med sablene.

Les også: «Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen

Svært: I forhold til en iPad Air er Note 12.2 en ganske røsslig sak, men du verden slik oversikt det gir på nettsidene.
Svært: I forhold til en iPad Air er Note 12.2 en ganske røsslig sak, men du verden slik oversikt det gir på nettsidene.

Vektfordel

En av de store fordelene med et nettbrett er vekten. De er lette og tynne.

Til å ha en skjerm på 12,2 tommer, så kan vi ikke klage på at dette brettet veier 753 gram og heller ikke på tykkelsen på 7,95 mm.

Sammenlikner vi med PCer med den samme skjermen ligger de vanligvis på rundt 1,4 kilo og har kortere batterilevetid.

Les også: Samsung lanserer nye smartklokker

Tastatur

Vi testet Galaxy Note Pro 12.2 med et tastatur fra Zagg. Det får nettbrettet til å stå oppreist som skjermen til en bærbar PC, og det fungerer som skjermbeskyttelse når man er på farten. Men det legger også 266 gram til totalvekten som gjør at den bikker litt over kiloen. Likevel knuser dette PC konkurrentene.

Dessverre funger ikke tastaturet bra på norsk. Det får med seg æ, ø og å, men mange av tegnene blir byttet om. Samsung kommer med sitt eget tastatur i løpet av en måneds tid og da regner vi med at problemet er løst.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga 2 Pro: Denne fungerer bra som både PC og nettbrett

Penbasert: Pennen som man trekker ut av nettbrettet er en av de store forskjellene på Note og konkurrentene.
Penbasert: Pennen som man trekker ut av nettbrettet er en av de store forskjellene på Note og konkurrentene.

Funker ikke

Selv om det er greit å jobbe med dokumenter, enten direkte i Hancom Office-appene som følger med, i Google Docs eller Microsofts alternativ om man har det, er ikke alt like greit på en PC.

Stadig mer av det vi gjør er tjenester i nettskyen.

Vi brukere flere slike i TU og ikke alle fungerer på nettbrettet. Noen trenger flash, andre trenger .net og da er det bare nettbrett med Windows som duger.

De som er vant med det logiske filsystemet på PC-er og Mac-er vil få en utfordring. Det finnes filutforskere på Android også og Samsung har lagt med sin egen, men det å lagre og flytte dokumenter frem og tilbake er noe som krever tilvenning.

Les også: Slik får du raskere svar på epost

Oppdatert informasjon: Grensesnittet presenterer rektangler som gir brukeren oppdatert informasjon fra ulike kilder.
Oppdatert informasjon: Grensesnittet presenterer rektangler som gir brukeren oppdatert informasjon fra ulike kilder.

Alternativet

Et alternativ til Galaxy Note Pro 12.2 er Microsoft Surface Pro 2. Da får man en ekte PC, pakket som et nettbrett. Mer RAM, fra 64 GB og oppover lagringsminne og en svært kraftig Intel Core i5-prosessor som parkerer alt som er basert på ARM.

Ulempen er at det også veier 150 gram mer, har et par timer, og vel så det, kortere batterilevetid og har en mindre skjerm på 10,1 tommer med 1920 ganger 1080 punkters oppløsning.

Men når det er sagt fungerer alt som det bør og man kan kjøre alt av Windows-programvare slik som Photoshop.

For de som skal bruke nettbrettene i jobben har Microsoft en dokk som er rikt utstyrt med porter som ikke finnes til andre nettbrett.

Det er neppe Microsoft som er hovedkonkurrenten til Samsung på nettbrettsiden. Det er Apples iPad. Og salgstallene tyder på at Samsung gjør en god jobb. Som ledende Android-produsent eter de markedsandeler fra Apple.

Men Apple har lengst fartstid og det er utviklet veldig mye tilbehør til iPad. Logitech har laget en rekke tastaturer som kan gjøre Apples nettbrett til ganske kapable PC-erstattere.

Det Apple ikke har er pennen som gjør det veldig enkelt å skrive, tegne og manøvrere på skjermen. Her er Samsung i en særklasse med sine Note modeller.

Les også: Operas nettleser gir tilgang til mobilkameraet

Magasin: Grensesnittet som Samsung har gitt navet Magazine UX skal gjøre Note 12.2 til lesernes valg. Vi må innrømme at det er en fryd å lese på en så stor skjerm.
Magasin: Grensesnittet som Samsung har gitt navet Magazine UX skal gjøre Note 12.2 til lesernes valg. Vi må innrømme at det er en fryd å lese på en så stor skjerm.

Ytelse

Med en firekjerne Snapdragon 800 prosessor på 2,3 GHz er ytelsen som forventet. En test med 3D Mark Ice Storm Unlimited gav et resultat på 15269. Der ligger også de andre brettene i denne klassen. Det som skiller seg, er de med Intel-prosessor som Microsoft Surface Pro 2. De ligger på nesten tregangeren.

Les også: Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform

Tekstgjenkjenning

Er du best på håndskrift, er pennen et alternativ. Appen S Note gjør det svært lett og presist å skive på skjermen med S Pen og den innebygde tekstgjenkjenningen virker nesten magisk bra. Vi har ikke spesielt pen håndskrift, men gjenkjenningen fikset dette.

Nå er ikke Samsung alene om slik gjenkjenning. Microsoft har minst like god tekstgjenkjenning i sine nettbrett.

Selv om nettbrett er bygget for fingeren, blir den aldri like presis som en mus. Pennen derimot er nesten kirurgisk presis og kan på mange måter erstattet musa.

For de som vil boltre seg med å tegne er S Pen som er bygget med Wacom sin teknologi  som en blyant eller pensel, og langt overlegen noen mus.

Les også: Huawei mener alvor med mininettbrett

Fjernstyring

Savner du PC-en, er ikke det noe problem heller. Med på kjøpet følger RemotePC som gjør det mulig å fjernkoble PC-en din med nettbrettet. Den kobles vil Samsungs nettsky ved å installere et program på PC-en.

I det dette skrives, jobber vi på Note 12.2 i Word via den bærbare PC-en over nettet.

Det fungerer utmerket, men du må selvfølgelig ha en PC stående på for at det skal virke.

Les også: Slik holder du dokumentene dine hemmelig

Bla: Samsung bruker Flipboard-appen til å bla seg gjennom nettsaker
Bla: Samsung bruker Flipboard-appen til å bla seg gjennom nettsaker

Kamera

Tradisjonelt har nettbrettene ligget langt etter mobilene på kamerasiden. Det gjør de ennå, men et 8 MP kamera med autofokus og blits er bra.

Programvaren drar nytte av skjermstørrelsen slik at det er lettere enn på en mobil å velge modus. Da er nok frontkameraet på 2 MP mer velegnet.

Dette er en utmerket plattform for Skype og andre former for videomøter. Samsung har lagt med WebEX som er Ciscos videomøteapp. Den er ikke gratis å bruke, men det følger med et halvt års abonnement.

Les også: Gigantisk Nokia med kjempekamera

Batteri

I en så stor dings, er det plass til et stort batteri. Note 12.2 har et på hele 9,5 Ah og det gir en levetid på fra åtte til over ti timer alt etter hva man driver med. Og hvor mye skjermlys man bruker.

Skjermen er så lyssterk at dette kanskje er det beste utendørsbrettet vi har prøvd, men slikt krever selvfølgelig strøm.

Les også: 5 tips til raskere mobillading

Konklusjon

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 er det mest innholdsrike nettbrettet vi har testet. Og det dyreste. Billigste nettbutikk selger 32 GB-utgaven for 6500 kroner, men det er uten mobilt bredbånd. Vil du ha det, stiger prisen til 7300 kroner.

Med den skjermen, de spesifikasjonene, S Pen og alt det andre, er vi imponert.

Men Samsungs utsagn om at det tilbyr en PC-aktig produktivitet kan vi ikke helt skrive under på.

Oppdelingen av skjermen i flere vinduer er imponerende bra, men ikke helt PC.

Les også:

Dette er Google Maps i samarbeid med Lego

Lanserer robust nettbrett til profesjonell bruk

Her er Samsungs CES-snadder  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.