T2

Test: SIEMENS EQ. 6 SERIES 700

Den beste kaffemaskinen vi har testet. Og den dyreste

TEST: Siemens EQ. 6 Series 700.

Blålys: I rustfritt stål og sort, oplyst av blåaktige lysdioder, tar EQ.6 series 700 seg gordt ut på kjøkkenet.
Blålys: I rustfritt stål og sort, oplyst av blåaktige lysdioder, tar EQ.6 series 700 seg gordt ut på kjøkkenet. Bilde: orv
5. okt. 2014 - 20:12
Vis mer

Markedet for såkalt kapselkaffe har eksplodert og sveitsiske Nestlé har tatt brorparten av det.

Så vellykket har Nespresso blitt at de like godt etablerte en konkurrent; Dolce Gusto. Bedre å eie to konkurrenter enn å slippe andre inn i det lukrative grøtfatet.

Kapselkaffe flyter på den oppvåknede lysten på espressokaffe. Det vil si den deilige væsken som lages ved at varmt vann presses gjennom en dose kaffe under høyt trykk.

I kapslene kan kaffen oppbevares oksygenfritt slik at holdbarheten blir svært lang. Og de egner seg svært godt som et superenkelt alternativ til den tradisjonelle manuelle metoden.

Men

Metoden har imidlertid to ting som taler mot seg.

Det første er at man produserer en masse søppel. Tomme kapsler, enten de er i aluminium eller plast, må samles inn og rives opp for at kaffegruten skal kunne forvandles til metangass slik vi gjør med organisk avfall i dag.

Greit nok i teorien, men det krever litt av et apparat og i praksis havner de i den ikke gjenvinnbare delen av søpla.

Det andre er at dette er dyr kaffe. Rundt fire kroner for en kopp er jo mye billigere enn det du betaler i en kaffebar, og det har de så rett i.

Men regner vi på kiloprisen på kaffen finner vi at den effektivt koster 700 til 800 kroner kiloen. Det er penger, det.

Så hva er alternativet, da? For folk som elsker espresso.

Vi har prøvd Siemens splitter nye espresso-/kaffemaskin EQ. 6 series 700 en stund og kan underskrive på at dette er alternativet.

Mye billigere i bruk, mye mer fleksibel, kjempegod espresso og mye annet, men akk. Den koster.

Innsikt: Teknikkene for å tilberede perfekt kaffe

Valgfrihet: Panelet hvor du velger drikk, mengde, styrke og rens av melkesystemet gjør maskinen enkel i bruk. Automatikken overgår alt vi har prøvd til nå.
Valgfrihet: Panelet hvor du velger drikk, mengde, styrke og rens av melkesystemet gjør maskinen enkel i bruk. Automatikken overgår alt vi har prøvd til nå.

Automatisk

Simens er ingen nykommer på dette markedet. De har hatt en enkel modell i mange år som har laget i prinsipp den samme espressoen som denne. Eller i hvert fall nesten.

Men den hadde også krav til brukeren. Med jevne mellomrom krevde den et serviceprogram hvor den renset og skylte etter all kunstens regler. Det hadde vært greit nok det om den bare kunne gjøre det alene, men nei.

Her måtte brukeren være med å trykke på knapper og vri på hjul. I opptil 40 minutter. Og man måtte følge bruksanvisningen til punkt å prikke. Ellers var det bare og starte forfra igjen. Det var ingen god dag når det røde lyset tente.

Slik er det ikke lenger. EQ. 6 series 700 gjør rensejobben selv. Det er slik det skal være i dag, og de som har forgjengeren vil elske det.

Like viktig som renseprogrammet, som går en sjelden gang, er det daglige renholdet. Maskinen foretar en skylling etter hver kopp. Og siden dette er en maskin som også kan håndtere melk så damprenser den melkerør og slanger etter bruk.

Det er ikke mye vedlikehold her, altså, utenom at man må fylle på vann og tømme restvannet og kaffegruten. En gang i blant skal man ta ut kvernmekanismen og skylle den, men det er en særdeles enkel operasjon.

Melkemaskin: Det er svært enkelt å lage Cappuccino og andre kaffedrikker med melk. Dispenseren har en inngang for en melkeslange som suger melk opp fra en kopp. Best av alt er at systemet renses for melkerester så enkelt.
Melkemaskin: Det er svært enkelt å lage Cappuccino og andre kaffedrikker med melk. Dispenseren har en inngang for en melkeslange som suger melk opp fra en kopp. Best av alt er at systemet renses for melkerester så enkelt.

Stål

I tråd med motebildet er EQ. 6 series 700 en elegant sak i børstet rustfritt stål som pynter opp på enhver kjøkkenbenk. Den til å med lyser opp kaffekoppen når du brygger.

Maskinen har en stor vanntank på venstre side som er lett å løfte ut og fylle. I motsetning til tidligere får du nå beskjed i displayet om å etterfylle vann. Den gamle bare gikk tom.

Bakerst på toppen finner vi kaffebeholderen som har plass til rundt 300 gram bønner. Den varsler også i god tid før den trenger påfyll.

I front finner vi de to kaffeutløpene som kan heves og senkes etter koppstørrelsen og som kan brygge to kopper samtidig.

Her kan man også dytte inn den medfølgende gummislangen som henter melk fra en kopp via et lite plastrør. Velger du cappuccino kommer melken ut som varmt skum før kaffen følger etter.

TEST: Wilfa mot Nespresso: Disse kaffemaskinene gjør jobben

Valgpanel

Når du skrur på maskinen varmer den opp betydelig raskere enn den tidligere modellen, og det svære fargede valgpanelet kommer til syne.

Her kan du velge mellom espresso, cappuccino, latte, macchiato, varm melk, melkeskum og varmt vann - i tillegg til "vanlig" kaffe, for dem som ikke liker smaken av espresso.

Et trykk på knappen er nok om du er fornøyd med innstillingene for mengde, temperatur og styrke som også kan tastes inn.

Hjertet: Bryggeenheten er selve hjertet i maskinen og kan lett trekkes ut for renhold en gang iblant.
Hjertet: Bryggeenheten er selve hjertet i maskinen og kan lett trekkes ut for renhold en gang iblant.

Velprøvd maskineri

Kjernen i EQ. 6 series 700 er den keramiske kaffekvernen. Den er en forbedret utgave av den tidligere, som har vist seg svært pålitelig.

Når kaffen er malt, blir den presset sammen og om det er espresso man vil ha blir vannet presset gjennom på 19 bars trykk.

Vi legger merke til at lydnivået er betraktelig lavere enn den tidligere modellen. Nå er det en lav brumming når kvernen går og ikke på grensen til støy.

De som føler for å fikle med malingsgraden kan også gjøre det. Kvernen kan stilles inn til fire ulike kornstørrelser.

Det viktigste er likevel all den nye automatikken. Ingen lange renseoperasjoner og den fleksible drikkemenyen er noe som gjør denne maskinen til noe nytt.

Vi har drukket oss gjennom hele spekteret og kan ikke si annet enn at dette er som å ansette en barista på kjøkkenet.

Det som kommer ut av denne står ikke noe tilbake for menneskeproduserte kaffedrikker.

Les også: Denne bilen går på kaffe

Også for kaffe: Har du ikke bønner kan du trekke ut en liten
Også for kaffe: Har du ikke bønner kan du trekke ut en liten

Gjør det beste ut av dine bønner

Ifølge Siemens er noe av hemmeligheten med kaffekvaliteten å holde konstant og riktig temperatur gjennom hele bryggeprosessen.

Selv om maskinen gjør en svært god jobb med kaffebønnene er det selvfølgelig opp til brukeren å finne den perfekte kaffen. Valget av bønner er hemmeligheten.

Og her mangler det ikke på utvalg, enten du kjøper kaffen billig på IKEA eller sverger til den nybrente varianten du får i spesialbutikker.

Nespresso har gjort et imponerende arbeid med å tilby mange kaffetyper på en enkel måte, men det utvalget som står til rådighet for de med egen espressomaskin når de ikke opp til.

Det er ikke hver gang vi gir et produkt en tier på kriteriet funksjonalitet, men denne får det. Vi vet sannelig ikke hva Siemens de skulle gjort for å gjøre EQ. 6 series 700 bedre på dette området.

Segway mot konkurrentene: Vi tester 5 ulike ståhjulinger

PaybackKaffe for to: Dispenser har to utløp og du kan bistille dobbel dose for å få nok i begge koppene. Skal du ha mye går prosessen to ganger automatisk.
PaybackKaffe for to: Dispenser har to utløp og du kan bistille dobbel dose for å få nok i begge koppene. Skal du ha mye går prosessen to ganger automatisk.

Payback

12.990 kroner, i hvert fall før elektrobutikkene begynner å rabattere, er mye penger. Maskiner i denne klassen er dyre, og EQ. 6 series 700 er ikke dyrest. Kapselmaskiner er mye billigere, men de er ikke gratis de heller.

Den dyreste Nespresso-maskinen med melkeskummer koster rundt 3000 kroner, så spørsmålet blir hvor mye kaffe du må tylle i deg og dine for å forsvare merprisen.

9.000 kroner er penger det. Det er nok mellom 2,5 og 3 kroner mer for en kapselkopp. Da trengs det nesten 3 500 kopper før merinvesteringen er tilbakebetalt.

Så spørs det hvor mye du setter pris på den økede fleksibiliteten og de langt bedre miljøegenskapene.

At den er over tre ganger dyrere enn den dyreste Nespressomaskinen er kanskje ikke så rart. Slike maskiner er i praksis bare vannpumper med noen tetninger her og der.

Dette er en mye mer kompleks mekanisme som doserer, maler, pumper, renser og mye mer. Det er kanskje verd ekstra kronene?

Det er sannsynligvis en slik maskin de burde hatt på kaffebarer. Det hadde spart mye tid og vi tviler på om resultatet blir bedre med manuelle maskiner.

Men det ville kanskje redusert betalingsviljen til kundene når det eneste barristaen gjorda var å trykke på knappen og bruke bønner for litt over en krone.

Les også:

Nå kan du lade mobilen med en kaffekopp

TEST iPhone 6: Kanskje den beste mobilen du kan kjøpe

TEST iPhone 6 Plus: Så god er Apples gigant

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.