ARBEIDSLEDIGHET

Tekna om permitteringer: – Regner med at det store volumet slår til om kort tid

Også Nito merker stor pågang.

Forventer økning: Arbeidsledigheten i Norge er på rekordhøye 10,4 prosent av arbeidsstyrken i øyeblikket. Andelen ledige innen IKT og ingeniørstillinger forventes å øke. Illustrasjonsbilde.
Forventer økning: Arbeidsledigheten i Norge er på rekordhøye 10,4 prosent av arbeidsstyrken i øyeblikket. Andelen ledige innen IKT og ingeniørstillinger forventes å øke. Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Jacobsen
29. mars 2020 - 21:48

– Situasjonen er alvorlig. Vi ser at kombinasjonen av koronapandemien og oljeprisfallet kommer til å berøre mange av våre medlemmer framover, sier Tekna-rådgiver Katrine Olsson i avdeling for arbeidsliv og juss til Karriere360.no.

Arbeidsledigheten i Norge er på rekordhøye 10,4 prosent av arbeidsstyrken, med hele 291.000 personer registrert som helt ledige, viste nye Nav-tall tirsdag. Ingeniører og IKT-ansatte er foreløpig ikke blant yrkesgruppene som er hardest rammet, men også her er ledigheten betydelig og i vekst, i øyeblikket på 4,3 prosent. Men det kan endre seg. 

– Det er høy aktivitet blant våre tillitsvalgte om drøftinger for permitteringer, og vi regner med at det store volumet slår til om kort tid. Vi har ingen anslag for hvor mange som kan bli rammet ennå, men vi er rigget på at det kan bli mange, sier Olsson. 

Tekna har mange medlemmer i oljenæringen og oljerelatert virksomhet, og forventer å se store permitteringstall her etterhvert. Men det er ikke bare her foreningen forventer permitteringer.

– Vi ser egentlig et bredt spekter som varsler permitteringer, ikke bare olje, sier Olsson. 

Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge. Bedriften er blant de som har søkt om unntak fra kravene om å rense utslippsvann.
Les også

Krever at de skal bruke den beste renseteknologien – fiskeindustrien er uenig

Stor pågang i Nito

Også Nito merker svært høy aktivitet blant sine tillitsvalgte. 

– Vi har aldri hatt så mange saker om permitteringer, og hvor tillitsvalgte diskuterer permitteringsvarsler på så kort tid noen gang tidligere. 90 prosent av sakene vi jobber med nå handler om permitteringer, sier Erlend Aarsand, sjef for juridisk avdeling i Nito.

Verken Nito eller Tekna har foreløpig oversikt over hvor mange av deres medlemmer som er rammet av permitteringer eller oppsigelser.

– Vi får bare melding om de som henvender seg direkte til oss. Mange gjør ikke det. Situasjonen smalt først i forrige uke, og det er fortsatt tidlig i prosessen. Vi vil naturligvis grundig undersøke situasjonen blant Nito-medlemmene, sier Erlend Aarsand, sjef for juridisk avdeling i Nito.

– Jeg regner med at vi vil vite mer om omfanget før påske. Vi har bedt tillitsvalgte i privat sektor varsle om de er i en prosess med eller drøfter permitteringsvarsler. I tillegg er vi i kontakt med alle som kontakter sekretariatet. Det er ganske mange, sier Olsson i Tekna. 

– Følg spillereglene

Tekna er opptatt av at arbeidsgivere som er nødt til å permittere ansatte tar med tillitsvalgte helt fra starten av, selv om bedriften er i en vanskelig situasjon. 

– Selv om bedriften er i en akutt krise, er det viktigere enn noensinne å involvere tillitsvalgte i prosessen. Mange bedrifter gjør allerede dette, selv om det noen steder var litt vanskelig i starten. Vi understreker at det er viktig å følge spillereglene i arbeidslivet, selv om det er en vanskelig situasjon, sier Olsson.  

Bioingeniør og sjefforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutts (FFI) avdeling Totalforsvar, Hilde Kristin Teien.
Les også

Kulden kan gi livslange plager: – Mange er ikke klar over alvorlighetsgraden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.