KOMMENTARER

Tandberg Datas gjeldskrise

Finn Halvorsen
30. nov. 2007 - 13:46

Selskapet har i løpet av tiden etter oppkjøpet satt seg i en håpløs gjeldssituasjon. Gjelden beløper seg til rundt en kvart milliard kroner med rentesatser rundt 10 prosent.

Deler av gjelden stammer fra oppkjøpet av Exabyte, hvor prislappen var 28 millioner dollar, derav 22 millioner dollar i kontanter. Disse pengene ble skaffet til veie ved et konvertibelt lån utstedt av Pareto Securities. I tillegg har selskapet et langsiktig lån hos amerikanske Cyrus Capital på 23,2 millioner dollar.



Skulle erobre USA

Overtagelsen av konkurrenten Exabyte skulle gi Tandberg Data en styrket posisjon i USA og en betydelig omsetningsvekst.

- Oppkjøpet av Exabyte skaffer oss markedsposisjon på det amerikanske markedet og vi får tilgang til interessant teknologi, sa daværende administrerende direktør Gudmundur Einarsson i forbindelse med oppkjøpet.

Dermed ble det budsjettert med en omsetning på 230 millioner dollar for 2007. Etter de to første kvartalene så da også situasjonen noenlunde bra ut. På dette tidspunktet passet Einarsson på å hoppe av. Det vil si han hoppet fra direktørstolen til styreplass.

- Etter overtagelsen av Exabyte og en vellykket integrering av denne virksomheten føler jeg at tiden er inne for en ny type leder, sa Einarsson og overlot 1. april direktørstolen til Per Kristian Jakobsen.



Sprekk

Men i august måtte selskapet innrømme at den budsjetterte omsetningen ville sprekke.

Det førte til et kursras fra i underkant av 8 kroner til ca 5 kroner i løpet av noen få dager. Men utviklingen stoppet ikke der. Pilene har pekt nedover i hele høst. Og bare de to siste ukene har kursen falt fra 4 kroner til 1,87 i skrivende stund.



Forlanger nytt styre

Dette har ført til at selskapets største eierkonstellasjon bestående av brødrene Rolf og Per Ove Nerland med ca seks prosent av aksjene har gått kraftig ut og forlangt hele styret med styreleder Terje Thon i spissen byttet ut. Det er innkalt til ekstraordinær generalforsamling den 10. desember.

Men det Cyrus Capital signaliserer klart og tydelig er at de skal ha seg frabedt at Tandberg-skuta skal styres av noen bruktbilselgere fra Møre. Blir styret byttet ut den 10. desember, er det slutt på kassakreditt fra New York. De varsler endog at det kan bli aktuelt å kreve at hele lånet på 23,2 millioner dollar skal betales tilbake.

Per Kristian Jakobsen har mye å ordne opp i før den 10. desember. Antagelig ønsker han seg tilbake til jobben som konsernsjef i IT Fornebu.



Finn Halvorsen er IT-medarbeider i Teknisk Ukeblad

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.