IT

Sverige kan sniklese SMS-ene våre

Leif Hamnes
30. juni 2008 - 07:49

Mobiloperatører som av økonomiske hensyn ønske å rute deler av telekomtrafikken – deriblant SMS-trafikken – via sentraler i Sverige, kan snart havne i skvis med hensyn til kundenes personvern.

SMS-en du i dag som eksempelvis Tele2-kunde sender i Norge, går via kabelnettet over grensa til broderlandet i øst og tilbake igjen før meldingen når fram, selv om mottakeren også er i Norge.

Dermed faller SMS-en under svensk territorium og svensk lov. Og i Sverige har man for en drøy uke siden vedtatt den svært omstridte Signalspaningsloven, av mange sammenlignet med USAs Patriot Act.

Les også: Raser mot masseovervåking i Sverige

Svensk terrorfrykt

Loven gir Försvarets Radioanstalt, FRA, lov til å avlytte all kommunikasjon over kabelnettet inn og ut av Sverige. Det gjelder telefon, tekstmeldinger, e-post, og all trafikk på internett.

Både trafikkdata og innhold kan kontrolleres ved signalspaning, noe som gjør signalspaningsloven enda mer dyptgripende enn EUs datalagringsdirektiv, som har skapt mange kontroverser allerede.

Les også: Nettkamp mot EUs lagringsdirektiv

Datalogger: En honningkrukke for kriminelle

Store bror er lettlurt

Signalspaningsloven ble vedtatt med en overvekt på bare fem stemmer i Riksdagen, og saken vakte voldsomme reaksjoner i svensk presse.

Søker etter nøkkelord

Overvåkingen skjer ved at spesielle søkebegrep danner utgangspunkt for myndighetenes interesse.

Og spaningen kan også omfatte nordmenn, opplyser det norske Datatilsynet, som hittil har advart sterkest mot implikasjonene den nye loven gir for norske nettbrukere.

– Vi vet at mange norske bedrifter har sine internettservere i Sverige, og er forberedt på mange henvendelser i forbindelse med dette i tiden som kommer. Også når det gjelder mobil- og fasttelefoni, ber vi den enkelte virksomhet selv vurdere om loven bør gi konsekvenser for hvor de ruter sin trafikk, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Tele2-kunder rammes

TU.no har forespurt alle teleoperatører med 2 prosent eller større markedsandel på det norske mobilmarkedet, om de ruter hele eller deler av mobiltrafikken sin gjennom Sverige. Svaret var nei hos samtlige – med unntak av svenskeide Tele2.

Til gjengjeld betyr det alene nesten 390.000 mobilabonnenter i Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Alle samtaler, samt innkommende SMS fra andre operatører, formidles gjennom sentraler i Norge. Men det er riktig at SMS-er du sender som Tele2-kunde, går via en svensk sentral før den når mottakeren, sier teknisk direktør Trond Stryken i Tele2 Norge til TU.no.

Ifølge E24 verserer det også en boikottaksjon på e-post og Facebook som oppfordrer til å avslutte Tele2-abonnementet på grunn av nettopp dette.

Gjelder også fastnettet

Tele2 er imidlertid ikke helt alene om å rute trafikken gjennom Sverige.

Både mobil- og fasttelefoni som fraktes i kabelnettet, spesielt mellom Nord- og Sør-Norge, rutes av kapasitetshensyn i mange tilfeller gjennom Sverige, opplyser Jan Graff, avdelingsdirektør for Sikkerhet og internett i Post- og teletilsynet (PT).

Utover det, har myndighetene i liten grad oversikt over hvor selskapene velger å dirigere telefon- og nettrafikken, forteller han.

– EU-regelverket sikrer at aktørene står helt fritt med hensyn til hvor de ønsker å rute sin trafikk. Derfor har vi heller ikke valgt å bruke ressurser på å kartlegge hvor den norske telekomtrafikken går. Vi har ingen hjemmel eller myndighet til å bruke slik informasjon uansett, sier Graff.

Forbrukerne har krav

Teleoperatørene forholder seg imidlertid også til et annet overnasjonalt regelverk i ITU, Den internasjonale telekomunionen.

Gjennom det forplikter aktørene seg blant annet til å holde telekomtrafikken konfidensiell for brukerne, forklarer Graff.

– Denne taushetsplikten settes under press av en slik lov som her innføres i Sverige. Enten overvåkingen er reell eller ikke, kan det oppstå et markedsbehov for å kryptere signalene som går gjennom kabelnettet, sier han.

– For tidlig

For Tele2, som altså ruter SMS-trafikken gjennom Sverige, har ikke det nye lovvedtaket i Sverige hatt noen slike konsekvenser foreløpig. Men det kan bli aktuelt, ifølge teknisk direktør Trond Stryken.

– Det er fortsatt tidlig, og bare én uke siden loven ble vedtatt. Vår juridiske avdeling ser på hvilken innvirkning den vil få, og vi vil vurdere hva vi kan gjøre for kundene våre, sier han.

Også i Telenor mener man det er for tidlig å konkludere med hva den nye loven vil medføre.

– Vi er i utgangspunktet svært skeptiske til lovverk som kan svekke kundenes personvern, noe vår holdning til EUs datalagringsdirektiv er et eksempel på. Men forskriftene til hvordan loven skal implementeres, er fortsatt ikke klare. Svært mange uklarheter og spørsmål er så langt ubesvart fra Försvarets Radioanstalt, sier informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.