BØLGEKRAFT

Svensk bølgekraftselskap fortviler over norske investorer: – Dette får veldig store konsekvenser

Investorene har en helt annen oppfatning.

Seabased AB har levert bølgekraftverkene til det som skal bli verdens største havvindpark utenfor Smøgen i Sotenäs i Sverige. Nå har de kansellert avtalen med en gruppe norske investorer, som skulle skyte 80 millioner kroner inn i selskapet.
Seabased AB har levert bølgekraftverkene til det som skal bli verdens største havvindpark utenfor Smøgen i Sotenäs i Sverige. Nå har de kansellert avtalen med en gruppe norske investorer, som skulle skyte 80 millioner kroner inn i selskapet. Bilde: Seabased AB
26. apr. 2016 - 11:19

I mars inngikk en gruppe norske investorer avtale med det svenske bølgeteknologiselskapet Seabased AB om å kjøpe 50,25 prosent av aksjene i selskapet. 

Avtalen var verdt 80 millioner kroner, og skulle sørge for at bølgekraftselskapet kunne ekspandere til nye markeder, som Ghana.

Nordmennene skulle også, gjennom det nyopprettede selskapet Seabased Holding AS (SHAS), bidra med norsk offshore-kompetanse for å utvikle bedre installasjonsmetoder for utplassering av bølgekraftverkene i sjøen.

I går kansellerte svenske Seabased AB avtalen om salg av aksjene til SHAS. Årsaken er ifølge Seabased AB at SHAS ikke har betalt inn frisk kapital som lovet, eller betalt for aksjekjøpet i henhold til nedbetalingsplan. 

Vurderer søksmål

- De lovte hver dag at pengene skulle komme. De har ikke betalt. Det er veldig trist og vi føler oss lurt, sier professor Mats Leijon, gründer av det svenske bølgekraftselskapet Seabased AB til Teknisk Ukeblad. 

I øyeblikket står Torstein Johnsen oppført som styreleder og innehaver av SHAS. Johnsen ville mandag kveld ikke kommentere saken før advokat har vært inne i bildet.

Det er imidlertid åpenbart at SHAS-styrelederen har en annen oppfatning om hva som har skjedd, enn Seabased-gründeren Leijon - og at uenigheten kan ende i retten.

I en sms til Teknisk Ukeblad skriver Johnsen følgende mandag kveld:

"Her er det mye som ikke stemmer, herunder dokumentforfalskning mm. (Vi har ikke trukket oss, men forsøkt svindlet.(...). Blir kriminalsak i morgen)".

Trenger offshore-kompetanse

Da Teknisk Ukeblad skrev om den norske bølgekraft-investeringen 30. mars i år, ble selskapet beskrevet som et nytt konsortium for havenergi.

- Vi er et konsortium som skal utvikle Seabased videre. En del av utfordringen ved bølgekraftverk er installasjon. Der har vi kompetanse fra norsk olje- og gass- og shippingindustri. Tanken er å bistå med denne kompetansen i tillegg til kapital, sa nystlått styreleder Øistein Magnussen til Teknisk Ukeblad den gang.

Magnussen har i ettertid gått av som styreleder. 

Vekker oppsikt i Sverige

De norske investorene forpliktet seg til å skyte inn drøyt 50 millioner kroner i løpet av første halvår, av en totalsum på 85 millioner kroner i løpet av hele 2016.

"Langvarige utsettelser og endringer i betalingsplanen til Leijon Engineering har bidratt til kanselleringen", heter det i meldingen fra Seabased AB.

Nyheten om de norske millionene som aldri kom, vekker oppsikt i Sverige. Sveriges radio er blant mediene som omtalte saken mandag.

Øistein Magnussen, daværende styreleder i SHAS,  har så langt ikke svart på Teknisk Ukeblads henvendelser. 

Skulle satse i Ghana

Situasjonen setter Seabased AB i en svært vanskelig situasjon, ifølge Leijon. 

Den friske, norske kapitalen skulle blant annet sørge for at bølgeteknologiselskapet kunne satse i nye markeder, som for eksempel Ghana. 

Grunderen skulle, etter den nå kansellerte avtalen, eie drøyt 16 prosent av aksjene gjennom Leijon Engineering AB. Nå er han etter eget utsagn tilbake i førersetet i bølgeteknologi-selskapet.

- Dette får veldig store konsekvenser for selskapet. Jeg må nå agere som selskapets sjef og sørge for at selskapet får finansiering. Vi får ett tøft trykk og mindre tid på oss enn tidligere, sier Leijon til Teknisk Ukeblad.

Trenger offshore-kompetanse

Ifølge pressemeldingen jobber investorer i det svenske selskapet med å få inn frisk kapital i Seabased AB.

Seabased skal fortsatt være svært interessert i norsk offshorekompetanse, ikke minst når det kommer til hav-installasjon.

Ifølge Leijon er Seabased AB i kontakt med andre norske aktører som kan tilby denne kompetansen. Hvem disse er ønsker han ikke å kommentere. 

- Det finnes mange bra personer i Oslo og Norge. Men noen har ikke vært seriøse. Jeg vet ikke hva slags motiver de har hatt, vi er bare veldig lei oss for at dette har skjedd, sier Leijon.

Det er foreløpig uklart om det svenske selskapet selv vil ta initiativ til at saken får rettslige etterspill.

- Vi vil ikke foregripe noe. Det må vi komme tilbake til, sier Leijon til Teknisk Ukeblad.

Beklager overfor lokalsamfunnet

Teknisk Ukeblad har tirsdag morgen bedt styrelederen i norske SHAS om utdypende informasjon. Johnsen vil først gi intervju senere denne uken, men gjentar per sms at nordmennene ikke har trukket seg fra avtalen.

"Andre har ut i fra høyst private motiver valgt andre løsninger (...) og ensidig valgt å bryte inngåtte avtaler, så får tiden vise om man egentlig så enkelt kan inngå for så senere bryte kontrakter", skriver Johnsen i en sms til Teknisk Ukeblad.

Johnsen beklager situasjonen sterkt, ikke minst overfor lokalsamfunnet i Lysekil i Sverige, hvor Seabased AB produserer bølgekraftkonvertere og aggregater.

Da den norsk-svenske avtalen ble lansert, mente begge parter at den norske investeringen ville utløse flere arbeidsplasser både i Lysekil og Oslo. 

- Vi håper selvsagt selskapet finner andre gode løsninger som sikrer de lokale arbeidsplassene, skriver Johnsen til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.