ENERGI

SV varsler omkamp om Melkøya

Alt tyder på at regjeringen ikke har oppfylt Stortingets enstemmige vedtak om elektrifisering av Melkøya, mener SV, som ønsker kontrollsak i Stortinget.

SVs Lars Haltbrekken lover omkamp i Stortinget om regjeringens Melkøya-vedtak.
SVs Lars Haltbrekken lover omkamp i Stortinget om regjeringens Melkøya-vedtak. Foto: Rodrigo Freitas, NTB
15. aug. 2023 - 12:47

– Det er et vanvittig uføre regjeringen bringer oss opp i om de ikke snur, sier Lars Haltbrekken til Dagbladet.

Stortinget vedtok at det måtte gjøres en selvstendig vurdering av muligheten for karbonfangst og -lagring (CCS) på Melkøya.

Haltbrekken mener imidlertid at tallgrunnlaget i regjeringens vedtak er en kopi av Equinors vurdering.

– Regjeringen har ikke gjort en egen vurdering av karbonfangst og lagring. De har stolt blindt på Equinor og i realiteten latt Equinor diktere resultatet av vurderingen. Dette er veldig alvorlig, sier Haltbrekken.

Egen vurdering

Regjeringen ga i forrige uke Equinor klarsignal til elektrifisering av gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest innen 2030.

Equinor har tidligere ment at det blir for dyrt med karbonfangst og -lagring (CCS), men dette er møtt med en rekke kritiske spørsmål om tallgrunnlaget.

Et flertall på Stortinget ba derfor i vår regjeringen om å gjøre en egen vurdering.

Vis mer

Oljedirektoratet ble derfor bedt om å gjøre en tilleggsvurdering av om det ville være en realistisk løsning. De har konkludert med at det muligens kan realiseres fangst og lagring i 2031-2032, skriver E24. Vurderingen er datert 12. mai i år, ti dager etter at direktoratet fikk oppdraget.

– Knapt løftet en finger

Tidligere har også Venstres Ola Elvestuen reagert på innsatsen regjeringen har lagt ned i egen vurdering av CO2-fangst på Melkøya.

– Statsråden har knapt løftet en finger for å følge opp vedtaket om Melkøya, sa han til TU i juni, da det var klart at OD hadde fått oppdraget.

– Minimumet vi kan forvente må være at det skal være en skikkelig, ekstern vurdering, en ny vurdering, av karbonfangst og -lagring på Melkøya. Da må det være eksterne synspunkt som ser på karbonfangst som et reelt alternativ. Det har ikke statsråden gjort, uttalte Elvestuen.

Han var alt i juni tydelig på at han ikke synes en vurdering av Oljedirektoratet oppfyller intensjonen i vedtaket.

SV varsler nå at de vil ta opp saken i Stortinget.

– Dette er en enormt stor sak. Vi har ikke sjans i havet til å nå klimamålene hvis ikke utslippet fra Melkøya kuttes. Vi frykter gasskraftverket blir stående til langt utpå 30-tallet med regjeringens politikk, sier Haltbrekken.

Brussel 20240123. 
Maria Varteressian i Brussel.
Foto: Bibiana Piene / NTB
Les også

Norge prøver å gjøre EU-politikere positive til gruvedrift på havbunnen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.