KLIMA

Sterk motstand mot testsenter for vindmøller

STRIDENS KJERNE: Testsenteret for vindmøller i Danmark er så omstridt av flere årsaker: Det bygges i et populært naturområde, krever rydding av masse skog, og skal på sikt huse vindmøller som er opptil 250 meter høye.
STRIDENS KJERNE: Testsenteret for vindmøller i Danmark er så omstridt av flere årsaker: Det bygges i et populært naturområde, krever rydding av masse skog, og skal på sikt huse vindmøller som er opptil 250 meter høye. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. juli 2011 - 10:44
Vis mer

Danmarks nasjonale testsenter for vindmøller - som også skal bli verdens største testsenter av denne typen - møter mer standhaftig motstand enn Statnett gjorde Statnett utsetter byggestart i fjor høst.

Kroppsskjold

RYDDES: All skog i områdene merket rødt skal hugges ned. hsk
I flere dager har aktivister hindret skogsarbeiderne fra å få startet trefellingen som må til for å få plass til testsenteret. I går trådte også lokalbefolkningen i Thy - et område nord for Limfjorden på nord-vest-kysten av Jylland - til for å stanse det de anser som rasering av verdifulle naturområder til fordel for industriutbygging.

Thyboerne satte seg på bakken foran rydningsmaskinene da Naturstyrelsen (underlagt det danske Miljøverndepartementet) skulle starte arbeidene i Østerild. Også lørdag og mandag måtte både politiet og arbeiderne vende hjem uten å få startet arbeidet.

Østerild er en skogplantasje anlagt fra 1889 til 1940 for å hindre sandflukt. I dag er området, som grenser til nasjonalparken Vejlerne, et populært friluftsområde.

Til sammen skal 266 hektar skog ryddes for å få plass til det nasjonale testsenteret, som Risø DTU har prosjektansvar for.

Les også: – Vindmøllevinger er søppelproblem

Omstridt

EU undersøker for øyeblikket om den omfattende trefellingen er lovlig, etter at Danmarks Naturfredningsforening har hevdet at undersøkelsene av påvirkninger på miljøet og dyrelivet ikke er gode nok. Miljøverndepartementet mener på sin side at undersøkelsene har vært svært grundige, og Danmarks miljøminister Karen Ellemann har sagt at arbeidene skal starte selv om konklusjonen fra EU ikke er klar.

12 hektar skog må ryddes før 1. august for å holde den opprinnelige tidsplanen. Tidsplanen er viktig for staten, fordi den inngår som en avgjørende betingelse i kontraktene med Risø DTU og vindmølleindustrien:

Dersom Siemens og Vestas ikke får tilgang til å sette opp vindmøller på de første to standplassene i testsenteret senest 31. mars 2012, kan de heve kontraktene.

30 km2

Det nasjonale testsenteret i Østerild er fullt ut brukerfinansiert av Risø DTU og vindmølleindustrien. De samlede anleggskostande vil være cirka 150 millioner danske kroner.

Østerild ligger i Thisted kommune, som fra før har 227 vindmøller. Testsenteret, inkludert vindfelt, vil dekke 30 kvadratkilometer. Det tilsvarer litt under tre prosent av kommunens areal.

AREALKREVENDE: Årsaken til at testsenteret okkuperer så store arealer, er at turbinene som testes skal få ideelle vindforhold med et stort, optimalisert vindfelt. Testturbinene skal stå langs den grønne streken i midten av bildet. kavie

Naturstyrelsen

Se kartet over i fullt format hos (pdf, ekstern lenke).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.